We hebben de Primare SPA23 AV-versterker getest!

Belangrijkste bedrijfslogo

De producten van het Zweedse bedrijf Primare zijn erg populair en bekend bij audio- en hifi-fans over de hele wereld. Opgericht in de jaren 80, staat het bedrijf garant voor hoge kwaliteit en perfect geluid. Verschillende van hun producten zijn bekroond – wat niet verwonderlijk is, aangezien de belangrijkste overwegingen voor de ontwerpers en geluidstechnici van het bedrijf het ideale geluid en tevreden gebruikers zijn.

Kenmerken

SPA23 belangrijkste AV-versterker

De Primare SPA23 versterker is 5.1 kanaals en heeft een vermogen van 5 x120 Watt. Het externe ontwerp van de versterker is decoratief en verfijnd, de aluminium behuizing is groot en robuust, wat zorgt voor stabiliteit tegen trillingen. Dankzij de kortere signaalpaden wordt een duidelijker en nauwkeuriger geluid bereikt in de metalen behuizing. Het gewicht van het apparaat is 15 kg. De extra dunne afstandsbediening heeft een logische indeling en is overzichtelijk. Het frontpaneel heeft twee rollers, een bedieningsknop en vier extra drukknoppen. De letters op het display zijn wat klein, maar van grotere afstand nog af te lezen. De look kreeg de stijl die typerend is voor het merk Primare.

Prim.-SPA-retour

Het achterpaneel ziet er nogal puriteins uit, geen batterij vol met connectoren en stopcontacten. Aan de achterkant bevinden zich optische en coaxiale digitale aansluitingen, het toestel heeft vijf 1.4 HDMI-ingangen en twee HDMI-uitgangen. Daarnaast is het apparaat uitgerust met 4 paar analoge RCA-ingangen, een subwooferuitgang, 3 triggeruitgangen, 1 triggeringang, RS232-poort en infraroodingang op de AV-versterker.

Het menu is informatief, gemakkelijk te navigeren, de crossover-frequentie en het geluidsdrukniveau kunnen ook worden aangepast, maar alle instellingen moeten door ons worden gemaakt. Luidsprekerinstellingen zijn buitengewoon eenvoudig te maken, evenals subwooferinstellingen. De versterker kan ook 1080p verwerken en surroundgeluid kan worden uitgevoerd via Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby True HD, DTS… en meer functies. Het vermogen bedraagt ​​8 Ohm, 120 Watt. Primare heeft 24-bit / 192 Wolfson DAC en Burr Brown van Texas Instruments, opamps, die worden gekenmerkt door lineaire en lage afsnijfrequenties. De Klasse “D” versterker is behoorlijk efficiënt en werkt met weinig verlies. Dankzij het Ultra Fast Power Device wordt een equivalente waarde van 26 decibel aan negatieve feedback gebruikt over het gehele audiofrequentiebereik. De snelheid van feedback verandert dus als de belasting aan de filteruitgang verandert.

Wat is UFPD of Ultra Fast Power Device?

Klasse “D” -versterkers klinken in het begin misschien levendig en dynamisch, maar na verloop van tijd kan oorvermoeidheid optreden. De SPA23 voert, met behulp van de UFPD, ook twee bewerkingen uit: zowel controle als feedback, waardoor het uitgangssignaal directer en nauwkeuriger wordt beïnvloed. De versterker detecteert veranderingen en het uitgangsfilter regelt de hoeveelheid stroom ten opzichte van de feedbacksnelheid. Om deze reden levert de versterker uitstekende prestaties. Deze nieuwe systeemversterkers verwerken alle uitgangssignalen op dezelfde manier, ongeacht hun frequentie, en zijn ook in staat resonantie volledig te onderdrukken, zodat de vervorming extreem laag zal zijn en de frequentieoverdracht breed en onafhankelijk van de belasting. Hierdoor kan dit type versterker elk type impedantieluidspreker voeden. Het verbruikt ook weinig energie en optimaliseert de prestaties, en garandeert een soepel geluid en minimale vervorming en een optimale warmtebehandeling.

PFC-vermogensfactorcontroller

Ja SPA23

Met Power Factor Control-technologie kunnen we een stabiele stroomvoorziening verwachten. Het doel van Power Factor Control is om niet alleen bij de pieken stroom te halen uit het lichtnet, maar dit ook vrijwel continu te kunnen doen. Het voordeel hiervan is dat het stroomverbruik niet geconcentreerd is bij de pieken van de inkomende netspanning waardoor de spanning in mindere mate daalt en de spanningspieken niet worden afgesneden dan bij versterkers zonder PFC-vermogen levering. Dat wil zeggen dat de geproduceerde gelijkspanning slechts in geringe mate afhankelijk is van de inkomende netspanning. Voor een versterker met PFC-voeding maakt het dus praktisch niet uit dat de netspanning 230 volt is, of zeg maar 160 volt.

Weinig functies

De versterker heeft noch een netwerkfunctie, noch een USB-ingang, noch een ingebouwd automatisch kamerkalibratiesysteem en een meetmicrofoon. Deze functies zijn echter niet absoluut noodzakelijk, hoewel de vrij hoge prijs van het apparaat mogelijk deze paar extra functies bevatte, wat bijna standaard is met moderne versterkers.

Automatische kamerkalibratieprogramma’s zijn nu bijna een basisfunctie van thuisbioscoopversterkers. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat deze correctiesoftware alleen echt effectief kan werken als de akoestiek van de ruimte voldoende is.

Test
Prim. Zilveren spa

We hebben de versterker eerst getest op muziek. We luisterden naar Linkin Park’s nummer Numb. We hadden een dynamische, nauwkeurige en duidelijke muzikale ervaring dankzij SPA23, en er kan zelfs worden gezegd dat het instrument echt een premiumproduct was. De bassen waren op hun plaats, ze klonken intens en krachtig, de andere reeksen waren ook prima, de muziek klonk mooi, gelijkmatig en harmonieus.

Vervolgens keken we naar de actiekomedie van 2015, The Spy. We kregen een uitgebreid podiumbeeld en realistisch, gedetailleerd geluid. Over surround sound kunnen we ook helemaal niet klagen. De duidelijkheid bleef zelfs bij hogere volumes. We hebben de Primare-versterker getest in combinatie met het Deense Dynaudio Confidence 20 luidsprekerspaar. De samenwerking tussen de High-end speakers en de hoogwaardige versterker heeft geresulteerd in een fantastische en werkelijk vlekkeloze productie.

Conclusie

De Primare-versterker heeft een eersteklas ontwerp en een onberispelijk geluid. Het kan gedetailleerde, nauwkeurige, realistische en vervormingsvrije geluiden produceren. Dankzij de geavanceerde geïntegreerde versterkers zijn ook het energieverbruik en de prestaties optimaal. Het is natuurlijk erg belangrijk om de versterker te koppelen met luidsprekers van goede kwaliteit en een subwoofer, aangezien dit de enige manier is om een ​​bevredigend eindresultaat voor ons te krijgen. Ook de akoestische behandeling van de wanden, het plafond en het raamoppervlak van een bepaalde ruimte wordt niet verwaarloosd. De SPL23 AV-versterker is geschikt voor zowel thuisbioscoopsystemen als het luisteren naar muziek. Als kritiek zou ik willen opmerken dat er meer functies zouden worden verwacht in deze prijsklasse.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts