Q Acoustics 3020i boekenplankluidsprekertest

Het merk Q Acoustics werd in 2006 in het VK opgericht door professionele zakenmensen, experts in de audio-industrie; hun enige doel was om een zeer succesvol luidsprekermerk te ontwikkelen. Ze wilden hoogwaardige en toch betaalbare luidsprekers maken.

Kenmerken

Paar Q-Acoustics 3020i luidsprekers

De tweeweg basreflexluidspreker heeft een ronde, minimalistische vorm gekregen en de keerplaat is versterkt om de luidsprekerprestaties te verbeteren. De luidsprekerkast heeft een relatief grote diepte, wat overigens typerend is voor luidsprekers die door de fabrikant zijn ontworpen. De speaker is voorzien van platte connectoren wat voordelig is omdat we hem hierdoor dichter bij de muur kunnen brengen. De tweeter bevindt zich in een trechter en is gescheiden van het frontpaneel door een siliconen frame. De subwoofer is gemaakt van geïmpregneerd papier met een stalen korfophanging. Verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs, walnoot en wit. De behuizing is gemaakt van stabiele MDF-platen, wat resulteert in minimale resonantie. Wellicht wilt u deze speakers op statieven plaatsen, al kan dit door hun grote diepte wat lastig zijn. De fabrikant biedt ook een op maat gemaakte standaard voor de luidsprekers.

Het basisontwerp van de buitenkant van de 3000i-productlijn is niet veel veranderd. Het combineert dezelfde rechte en afgeronde randen als zijn voorgangers. Ze hebben een strak ontwerp en eenvoudige verfijning.

De kasten van de 3020i zijn 25% groter dan eerdere modellen in de serie en leveren uitgebreide en krachtige basgeluiden. De fabrikant heeft de interne stijfheid van de speaker vergroot. Als resultaat worden structurele trillingen verminderd, wat geluidsvervorming veroorzaakt. Rubberen zolen en sponsafdichtingen werden ook bij de luidsprekers geleverd voor een helder geluid.

De frequentieoverdracht ligt tussen 60 Hz en 30 kHz, de gevoeligheid is 88 dB, het aanbevolen versterkervermogen is 25-75 watt en hij weegt 5,5 kg.

Q Acoustics 3020i geluidskwaliteit

We hebben het luidsprekerpaar getest in een kamer van ongeveer 7 vierkante meter, gecombineerd met een Pioneer-versterker. De kamer is onlangs opgeknapt en de akoestiek is tijdens de renovatiewerkzaamheden behandeld. Omdat de kamer in minimalistische stijl werd ingericht, zou de kamer bij gebrek aan meubilair behoorlijk echoën, dus werden geluidsabsorberende panelen op de muren en het plafond geplaatst. De geprinte geluidsabsorberende panelen zijn voorzien van posters van de favoriete films van de appartementeigenaar. De frontpanelen van de diffusor vervullen twee functies tegelijkertijd tijdens akoestische behandeling: enerzijds absorberen ze te veel bassen en anderzijds verspreiden ze geluiden over de hele bandbreedte. Bass-traps in twee hoeken zorgen voor het beteugelen van diepe reeksen.

We luisterden eerst naar het nummer Sucker for Pain van Imagine Dragons, schakelden daarna over naar de klassieke stijl en speelden fragmenten uit Berlioz ‘Fantastic Symphony.

Het ontwerp en de technische aanpassingen werken echt op de 3020i. Het wordt gekenmerkt door een rijk warm karakter, verrassend hoge sterkte en dynamiek. Vergeleken met zijn voorgangers produceert de 3020 i-luidspreker een nauwkeuriger en gedetailleerder geluid.

Bassen zijn breder en dieper dankzij de grotere kastmaat. De speakers laten een goede toonbalans zien, ze zijn echt veelzijdig. Samen met de dynamiek, het momentum en het detail stralen ze een geweldige muzikaliteit uit. Het ruimtelijke geluid is goed waarneembaar, het betrekt de luisteraar bijna in de echte, aanwezige ruimte. Wanneer ze dicht bij de muur worden geplaatst, hebben ze de neiging om hun gevoel van open ruimte te verliezen. Ze zijn in staat tot behoorlijke kracht en helderheid, zelfs bij hogere volumes, hoewel serieuze basprestaties van deze luidsprekers niet worden verwacht.

De hoge tonen klonken niet zo natuurlijk als vroeger bij de grotere en duurdere categorie luidsprekers.

Eigenschappen en connectiviteit

q-akoestische achterwand

De achterkant van de 3020i heeft een speaker-ingang maar geen aan / uit-knop. Dit betekent dat het passieve luidsprekers zijn, dus ze moeten worden aangesloten op een soort ontvanger. Misschien wilt u een versterker van goede kwaliteit kiezen, omdat het gebruik van de verkeerde ontvanger de geluidskwaliteit kan verstoren. Verzonken clips met een plat profiel helpen de resonantie van het apparaat te verminderen en zorgen ervoor dat de luidsprekers naast een muur kunnen worden geplaatst, hoewel we dit niet aanbevelen als u een goede geluidskwaliteit wilt. De banaanstekkers op de audiokabel worden niet bij de luidsprekers geleverd en moeten apart worden aangeschaft. Hierdoor sluit je de speaker aan op een versterker. Sommige mensen gebruiken deze luidsprekers als onderdeel van hun thuistheatersysteem en doen hun werk redelijk goed.

Vonnis
Luidspreker Q-classificatie

Deze boekenplankluidsprekers komen tegemoet aan de behoeften van audiofielen, met een echt indrukwekkende geluidskwaliteit en kracht in vergelijking met de goederen en hun grootte. Hoge tonen kunnen natuurlijker en levendiger zijn, ruimtelijkheid heeft niet altijd de overhand, maar levert verder een neutraal, mooi, helder en gedetailleerd geluid op. De bas was sterk, maar als je beukende, muurkloppende diepten wilt, is het een goed idee om te kiezen voor grotere luidsprekers van betere kwaliteit, of om de Q Acoustics-subwoofer te koppelen aan de 3020i-luidsprekers. Vanwege de diepte kan plaatsing een beetje omslachtig zijn.

Al met al is deze prijsklasse een uitstekende instapluidspreker met een eerlijk geluid en een stijlvol design.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts