Q Acoustics QB12 subwoofer recensie

Wat is Q Acoustics Q B12?

De Q B12 is de eerste subwoofer van het bedrijf met een drive van 30 cm. Voor vervormingsvrije, gespierde en heldere bassen heeft Q Acoustics deze drive gecombineerd met een 220W Klasse D-versterker met ultralage vervorming en een 50 mm audiospoel en een gesloten, versterkte beugelbehuizing.

Uiterlijk

Subwoofer Q-Acoustics-Q-B12

Verkrijgbaar in zwart of wit met een matte of glanzende afwerking. Onder het rooster bevindt zich een aandrijving van 30 cm die wordt aangedreven door een 220 W Texas Instruments TPA3255 Klasse D-versterker, en een 36 mm dik schot zorgt voor maximale stijfheid van de aandrijving.

Een uniek koellichaam van gegoten aluminium op het achterpaneel koelt de versterker en zorgt voor een stabiele stroomvoorziening. De versteviging die in de MDF-kast is ingebouwd, zorgt voor mechanische stabiliteit en vermindert ongewenste trillingen en resonantie van het apparaat tijdens het gebruik.

Er is ook een 0/180 graden faseschakelaar op de achterkant, evenals niveau- en kruiswisselaars die integratie met andere luidsprekers vergemakkelijken, hoewel er natuurlijk ook verschillende instellingen nodig zijn op de AV-versterker voor het beste resultaat.

Hij weegt 21,5 kg, heeft een onberispelijke constructie en een gesloten kast. De QB12 is kubusvormig en vrij groot van formaat, waardoor hij relatief veel ruimte nodig heeft. Deze subwoofer werkt geweldig samen met de Q Acoustics 3000 serie.

Verbindingen en controle

q-b12-binnen

De digitale klasse D-versterker heeft een nominaal vermogen van 220 W, een maximaal vermogen tot 440 W en een frequentierespons van 28-300 Hz.

De Q B12 heeft geen ingebouwde EQ, maar tegenwoordig zou elke fatsoenlijke AV-receiver subwoofer-integratie moeten aankunnen en kamergeluidsfouten kunnen verminderen.

Installatie en bediening

De Q Acoustics Q B12 is uiterst eenvoudig op te zetten, vooral door zijn gemakkelijke aansluiting en bediening.

Geluidskwaliteit

Een kleinere kamer was de locatie van onze test, waar de subwoofer werd gecombineerd met Q Acoustics 3020i-luidsprekers en een Denon-versterker. Geluidsabsorberende lederen membraanpanelen en rustieke diffusers zijn toegevoegd aan de wanden van de kamer om de akoestiek te verbeteren, en membraanhoekelementen in de hoeken zorgen voor het juiste geluid.

De Q B12 heeft bewezen een serieuze subwoofer te zijn, gecombineerd met het Q Acoustics 3020i boekenplankspeakerspaar is het resultaat een gebalanceerd systeem waarbij de Q B12 de andere speakers ondersteunt en waar nodig de lagere frequenties vult. De bas is subtiel, zeer gedetailleerd en dynamisch. Door het gesloten systeem kunnen we zeer gevoelige bassen verwachten.

Het biedt een nauwkeurig, gedetailleerd en echt dynamisch geluid.

De Q B12 werkt subtiel en probeert een samenhangend podium te creëren in plaats van ons haar te blazen met beukende bassen.

Soms leek het er echter op dat het nuttig zou zijn geweest om met één aanraking meer, lagere extensies te hebben. Meestal deed de subwoofer het uitstekend, maar af en toe, wanneer echt grote diepten nodig zouden zijn geweest, was het gebrek aan brute kracht duidelijk. De SVS SB 16 subwoofer presteert beter op dit gebied.

Waarom een ​​subwoofer gebruiken?

De primaire functie van de subwoofer is om geluiden tussen lage frequenties te produceren. Om een ​​dergelijk laagfrequent geluid met de vereiste kracht te laten klinken, zijn een groot diafragma en een grote diafragma-uitslag vereist. Voor een kleinere luidspreker moet het diafragma meer worden bewogen om hetzelfde volume te produceren. Daarom zijn de luidsprekers groter dan de andere luidsprekers. Een grotere subwoofer kan lagere frequenties produceren. Hoewel veel merken driewegluidsprekers aanbieden, kunnen alleen subwoofers beukende, muurbrekende bassen uitstralen. Als je van intense basgeluiden houdt terwijl je naar muziek luistert of films kijkt, wil je misschien ook een subwoofer aanschaffen. Men kan ook zeggen dat met 2 subwoofers de frequentierespons en het stereopodiumbeeld nog beter zullen zijn, en natuurlijk zullen de prestaties veel hoger zijn. Bovendien is de geluidskwaliteit met 2 subwoofers ideaal voor verschillende luistersituaties. Het maakt veel uit waar we de subwoofer plaatsen. Het maakt niet uit hoe ver je van de leerlingplaats en de muur verwijderd bent. Plaats hem indien mogelijk niet in de directe omgeving van de muur, het is aan te raden om een ​​afstand van 20-30 cm tussen de muur en de subwoofer aan te houden.

Samenvatting

Het is een krachtige subwoofer die het werk doet waarvoor hij is ontworpen: de low-end prestaties van de Concept- en 3000i-luidsprekers van het merk verhogen. De Q B12 integreert naadloos met de 3010i- of 3020i-luidsprekers, waardoor een gebalanceerd laagfrequent geluid ontstaat.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts