Roamen in akoestische diepten

Zonder diepe geluiden zouden onze favoriete muziek en films onaangenaam worden. Maar zoals ons gezegde “men kan te veel van het goede hebben” het terffend verwoordt, kunnen te veel diepe stemmen de geluidservaring verslechteren. Het is niet alleen belangrijk om in de studio’s een optimaal akoestisch geluid te creëren, kan het ook bij ons thuis doorslaggevend zijn of de gegeven ruimte resoneert of dat de juiste geluidsabsorberende oppervlakken het geluid dempen waardoor ze het volle genot van muziek of film garanderen. Het is niet voldoende om alleen luidsprekers te kopen. Het oude Maya-volk, dat 6000 jaar geleden leefde, erkende ook het belang van akoestiek bij het bouwen van hun tempels. Tegenwoordig hebben we veel uitstekende producten beschikbaar om de kwaliteit van surround-geluid te maximaliseren.

Wat is akoestiek?

Vanuit het oogpunt van surround sound is de akoestiek niets meer dan de luchtruimte in de kamer, en tussen de muren, meubels, etc. geluidseffect.

“Muziek is een must omdat het je omarmt”

Muziek wordt sinds de jaren zeventig voor therapeutische doeleinden gebruikt omdat het stress verlicht, en de effecten op de gezondheid breed bewezen zijn. Hieruit volgt ook dat geluiden die door een slechte akoestiek worden veroorzaakt, de luisteraar gespannen kunnen maken en zelfs tot hoofdpijn kunnen leiden. Akoestisch belangrijke factoren zijn verstaanbaarheid, resonerende geluiden, ruimtebeleving, maar ook de verhoudingen van de ruimtes, de vorm van de inrichting en de nagalmtijd van de geluiden zijn niet te verwaarlozen.

Een perfecte plattegrond bestaat sowieso niet, maar er zijn zeker ongunstige, zoals vierkante kamers, waar de verhouding van de muren een probleem kan zijn voor kleine ruimtes. Er kunnen staande golven en interferentiepunten ontstaan die vooral bij diepe frequenties storend zijn. Een elektronisch geluidssysteem kan een kamer met een slechte akoestiek slechts in geringe mate verbeteren.

Op geluidsgolven surfen

Geluidsgolven stuiteren

Geluidsgolven weerkaatsen tegen muren, dus geluidsgolven van verschillende richtingen en sterktes stromen door elk punt van de kamer, waardoor twee soorten geluidsvelden ontstaan: diffuse en directe geluidsvelden. Het directe geluidsveld wordt gevormd wanneer de geluidsbron ingeschakeld wordt, en vervolgens het geluid door de muren en objecten reflecteert; dit creëert het gereflecteerde geluidsveld. Samen zorgen de twee geluidsvelden voor ons gevoel van afstand, richting en ruimte. Als daarentegen de nagalmtijd van het geluid lang is, wordt het later uitgezonden geluid verduisterd, waardoor ook de verstaanbaarheid van de muziek en spraak aangetast wordt. Door geluid te absorberen, in feite door geluidsenergie te verminderen kunnen we deze nagalmtijd verkorten.

Nou, laten we dan even slikken!

Geluidsabsorberende materialen worden geclassificeerd op basis van het rendement van de energie die ze absorberen, een waarde tussen 0 en 1. Materialen met een nulwaarde (bijv. marmer) reflecteren vrijwel alle energie en de mate van absorptie die met één is gemarkeerd, reflecteert geen enkele energie.

Een beetje geometrie …

Als de ruimte kubusvormig of rechthoekig is en er grote, lege, harde oppervlakken aanwezig zijn, moeten de nadelige akoestische effecten door geluidsabsorberende middelen gecompenseerd worden, die de gereflecteerde geluiden verminderen en gelijkmatig verdelen.

Alles kan helpen!
Geluidsgolven van muziek

De golflengte van diepe tonen is groter dan die van hoge tonen. Het kan alleen met een dicht vezelig, akoestisch absorberend materiaal met een hoog soortelijk gewicht of een akoestisch afgestemd membraan gedempt worden. Bouwmaterialen hebben doorgaans een laag geluidsabsorberend vermogen. Daarom is het belangrijk dat als we naar een onberispelijke surround sound streven, zullen we alleen voor de beste materialen en producten kiezen! Met akoestische metingen kan het absorptievermogen betreft lage tonen met wiskundige nauwkeurigheid te berekenen.

Kom op jacht! Laten we de bas vangen!

gedrukt-akoestisch-paneel

Een bass trap of bas-absorberend membraan is essentieel voor een helderder geluid. Door het toe te passen, kunnen we de belangrijkste en tegelijkertijd meest uitdagende taak van de ideale akoestiek realiseren: het dempen van diepe geluiden. In het geval van bas (150 Hz) neemt de nagalmtijd toe, wat in de praktijk betekent dat we niet het echte volume en de kwaliteit van de bas in de kamer horen, maar het geluid van de ‘kamer’, en kunnen dus vervormde bassen de geluidservaring ruïneren.

Energie kan niet verloren gaan, maar wordt omgezet

Een bas-absorberend membraan is een akoestisch paneel dat overmatige geluidsgolven binnen een smaller frequentiebereik vermindert. Deze zorgen voor een helderder, gelijkmatiger geluid. Het geabsorbeerde geluid verdwijnt niet, het transformeert alleen. Akoestische coatings worden gewoonlijk van materialen met een hogere dichtheid gemaakt, b.v. van samengeperste glasvezels. Door de energie van het geluid pulseren de deeltjes, waardoor de overtollige energie vrijkomt, maar niet in de vorm van geluid. Luchtdeeltjes wrijven tegen het materiaal, waardoor wrijving ontstaat. De kinetische energie van lucht wordt omgezet in warmte.

Draai de hoek om

Eerst in de hoeken en dan op de zijwanden moeten de diepe geluiden die zich daar ophopen, gedempt worden. Plaats indien mogelijk bas-absorberende membranen op een afstand van minimaal 10 cm van de muur. Denk ook aan het plafond, want op dit grote, vlakke oppervlak kunnen staande golven zich ongehinderd voortplanten, waardoor het basbereik negatief wordt beïnvloed.

akoestische studie
Kijk even naar boven!

De natuurlijke akoestiek van hoge plafonds kan voor problemen zorgen, die bijvoorbeeld door het plaatsen van verlaagde plafonds en / of geluidsabsorberende membranen opgelost kunnen worden.

Zijn de afmetingen belangrijk?

Een kleinere kamer is veel luidruchtiger dan een ruime, meer open kamer omdat de eerste de geluiden sneller weerkaatst en de frequentie van de kamer oppikt.

Kunstlederen membraan is goed, maar ook katoen is!

Onze met unieke technologie gemaakte diepgeluids absorberende membranen hebben momenteel de hoogste absorptie (geluidsabsorberende) coëfficiënt op de markt. Dankzij het gebruik van hoogwaardige materialen en een hoog niveau van professionaliteit, vervullen onze leren akoestische membranen perfect hun basabsorberende functie, terwijl ze ook als decoratief accessoire voor de uitrusting van uw studio en huis dienen. Akoestisch kunstleer met hoge dichtheid absorbeert zeer minimale hoeveelheden hoge tonen boven 600 Hz, waardoor het veel effectiever is in de diepere bereiken.

Onze membranen van imitatieleer vernietigen ongewenste basgeluiden al vanaf 30 Hz, dus we horen meer gedetailleerde bassen en de hoge tonen blijven luchtiger. De efficiëntie van onze kunstleren membranen wordt ondersteund door het 90 kg / kubieke meter akoestische katoen ingebed in de stijve houten structuur. Akoestisch katoen is volkomen onschadelijk voor de gezondheid. Zachte, lichte sponzen met een zachte textuur, piepschuim en akoestische schuimen zijn meer geschikt om hogere tonen te absorberen, vandaar dat de diepe tonen die we oorspronkelijk wilden verzachten nog intensiever worden. De vezelachtige structuur van akoestisch katoen is het geheim van een onberispelijke geluidsabsorptie en geluidsisolatie.

Het is zo sterk als oud schoenenleer!
akoestisch membraan

Onze akoestische membranen van imitatieleer zijn verkrijgbaar in zeven kleuren, ze voelen en zien eruit precies hetzelfde aan als echt leer. Zwart is uit voorraad leverbaar. Het schoonmaken is heel eenvoudig. Afnemen met een vochtige doek is voldoende.

Laten we eens kijken naar wereldberoemde-akoestische zalen

Sydney Opera House

De bouwstijl van het Sydney Opera House maakt het echt uniek. Over de akoestiek van de concertzaal zijn de meningen verschillend. Critici geven de schuld van het te harde geluid aan de gigantische afmetingen. De renovatie van het Opera House werd voor 2019-2021 gepland (concertzaal pas in juli 2022 weer geopend), waardoor de zaal  mogelijk een ingrijpende transformatie onderging. Het verkleinen van het podium, het vervangen van verouderde akoestische reflectoren en het veranderen van de muren kon ook helpen om een ​​perfecter surround-geluid te creëren.

Mozarts nalatenschap: Musikverein

Wolfgang Amadeus Mozart stierf in 1791, maar zijn muzikale werk, genialiteit en prachtige werken zijn bewaard gebleven voor het nageslacht. In 1870 werd in Wenen de Musikverein geopened ,die als de beste akoestische concertzaal ter wereld wordt beschouwd. Het geheim van de uitstekende akoestiek van de Great Hall (Sterling Hall) ligt in het ontwerp van de hal. Rechthoekige, vlakke of licht hellende vloer, hoog podium en band. Er zijn hier ook een aantal geluidsreflecterende oppervlakken. Als het niet mogelijk is om geluidsreflectoren in huis te plaatsen, plaats de luidsprekers dan minstens op een meter afstand van de muur om te voorkomen dat het geluid door de materialen die de muur bedekken (bijv. Gipsplaat) geabsorbeerd wordt.

Theater akoestiek

OOk moet men hier de Symphony Hall (Boston) te noemen, die op de tweede plaats staat in de lijst van de beste concertzalen ter wereld, evenals het Buenos Aires Theatre met bronzen medaille.

De Royal Albert Hall in Londen:

Hoewel de meeste componisten niet van grootschalige locale akoestiek houden, accepteren ze het gezien het publiek op deze manier meer ziet. Sinds het 150-jarig bestaan ​​heeft de Royal Albert Hall een aantal hoogwaardige, wereldberoemde uitvoeringen en concerten georganiseerd.

Onze nationale trots (Hongarije)

Het MÜPA-gebouw (Paleis van de Kunsten) te Boedapest, herbergt de Nationale Concertzaal met vier verdiepingen, die plaats biedt aan 1.800 personen. De akoestiek is van wereldklasse en de afmetingen zijn indrukwekkend: 25 meter breed en 52 meter lang. De akoestiek is ontworpen door het wereldberoemde Amerikaanse akoestische ontwerpbureau Artec en zijn hoofd, Russel Johnson. Een belangrijk onderdeel van de akoestiek is de enorm klinkende ‘parachute’ boven het podium en de zaal, waarvan de beweegbare vleugels omhoog en omlaag bewogen kunnen worden. Hij weegt 70 ton en de constructie bestaat uit 5 beweegbare delen. Langs het podium en de zijwanden bevindt zich een systeem van resonantiekamers die de nagalmtijd aanpassen door grote deuren met computerbesturing te verplaatsen.

Op wetenschappelijke basis

Anatoly Vasilyev, de wereldberoemde Russische regisseur, heeft een academische professor gevraagd om de akoestiek van zijn theater in Moskou te ontwerpen. Deze geniale wetenschapper was onder meer betrokken bij ruimteverkenning. Bij het onderzoeken van de, in een besloten ruimte ervaren  mentale toestand, ontdekte hij dat een verscheidenheid aan akoestische stimuli bij de negatieve effecten kan helpen, die door zo’n plaats worden veroorzaakt.. Een veelvoorkomend probleem is de extreme drukte in openbare ruimtes, wat in een verwarrend geluidseffect resulteert.

Akoestische „bogey-men”

1.RATELENDE  ECHO’S

In een lege ruimte, tussen de parallelle muren, galmt het geluid heen en weer en verliest het langzaam zijn energie. Deze kunnen door de tegenoverliggende muren op verschillende manieren te bedekken, vermeden worden.

2. NAKLANK

Hoe groter een kamer is en hoe minder woonaccesoires erin zijn- hoe meer storend de galm wordt . Bas-absorberende membranen kunnen in dit geval helpen.

3.STAANDE GOLVEN

Deze hopen zich op in de hoek en bij de muren. Door basstraps te plaatsen kunnen we ook dit probleem oplossen.

4. EIGEN GELUID VAN DE KAMER

Het eigen geluid van de ruimte hangt van de afstand tussen de muren en de vloer en het plafond af. Het is eigenlijk een weerklank. Als de hoogte en breedte van de kamer hetzelfde zijn, zal de zelfstem nog meer toenemen.

DIT IS ECHT AKOESTISCH!

Het staat buiten kijf dat we, om een ​​optimale akoestiek te bereiken, met verschillende factoren rekening moeten houden. De afmetingen en vorm van de ruimte, de uitrusting, de bekleding van de muren, de temperatuur zijn allemaal belangrijke gegevens! Vertrouw ook een echte expert toe met het akoestische onderzoek en de nauwkeurige meting van uw huis, kantoor of studio!

Kies voor luidsprekers van topkwaliteit, geluidsabsorberende en geluidsisolerende panelen, akoestische diffusers, geluidsisolerende gordijnen in plaats van goedkopere producten van slechte kwaliteit! Bij het ontwerp van onze producten is ook rekening gehouden met de esthetiek. U verwent dus niet alleen uw oren, maar kunt ook een mooie visuele ervaring hebben. Elk type van onze akoestische membranen kan de versiering van elke kamer of studio worden. Perfect Acoustic brengt niet alleen “perfect geluid” voor zijn rekening, ook is het doel met de fabricage van zijn producten dat zijn klanten maximaal tevreden zijn, dat ze van een onberispelijk geluid kunnen genieten.

K.I.

Similar Posts