We hebben de Samsung HW-Q800A geluidsprojector getest!

soundbar samsung-hw-q800a

De Samsung HW-Q800A is een actieve soundbar die functies biedt die vergelijkbaar zijn met 3.1.2-kanaals systemen, met een actieve subwoofer voor krachtige bas. Het totale vermogen is 330 watt. Compatibel met de geluidsformaten Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Surround, DTS:X, Dolby Digital en DTS Digital Surround. Het heeft ook HDMI- en digitale optische verbindingen, evenals Wi-Fi- of Bluetooth-verbindingen. De subwoofer kan ook draadloos worden aangesloten.

Andere kenmerken van de Samsung HW-Q800A soundbar

Verder is hij uitgerust met ARC-, 4K Video Pass- en HDR-functies. Het kan ook worden bediend met iOS-apparaten. De geluidsprojector meet 98 × 11,5 × 6 cm en de subwoofer meet 40,3 × 40,3 × 21 cm.

afstandsbediening hw-q800a

De Samsung HW-Q800A is compatibel met multiroom-systemen, waardoor je in meerdere kamers tegelijk van je favoriete muziek kunt genieten. Met de ARC-functie sluit je de tv aan met een HDMI-kabel. Dankzij de 4K Video Pass-functie kunnen ook high-definition films perfect worden afgespeeld. Je bedient de geluidsprojector met een afstandsbediening.

Kort overzicht

Voordelen: We hebben een krachtig, meeslepend, kamervullend geluid ervaren, een uitstekende bas geproduceerd dankzij de subwoofer, en het aantrekkelijke en compacte ontwerp zorgt voor eenvoudige plaatsing.

Minpunten: de meeste functies vereisen een nieuwe en premium Samsung-tv, er kunnen meer kanalen zijn dan 3.1.2. Deze geluidsprojector is vrij duur.

Gedetailleerd onderzoek

Voor filmliefhebbers is de Q800A misschien wel de meest uitgebreide, meeslepende en meest gedetailleerde geluidsprojector die we voor deze prijs kunnen krijgen. De subwoofer zorgt ook voor een supergeluid met intense bas, en het systeem is zo goed gemaakt dat de enorme kracht geen gerammel, zoemend of vervormd geluid veroorzaakt, zelfs niet bij het bekijken van actiefilms op een verschrikkelijk volume.

Voor muziekliefhebbers, audiofielen, kan er soms te veel bas zijn, daarom geven we de voorkeur aan de Sonos-geluidsprojector. De Q800A ziet er geweldig uit en is comfortabel en gemakkelijk te plaatsen onder de meeste tv’s.

De Q800A biedt een 3.1.2-kanaalssysteem, terwijl de iets duurdere LG SP9YA een 5.1.2-systeem biedt. De Acoustic Beam-technologie van Samsung zorgt er echter voor dat de Q800A klinkt alsof hij meer audiokanalen heeft dan hij in werkelijkheid doet, door een breder, uitgebreider podiumbeeld te creëren.

Als je een Samsung-tv hebt, kun je ook profiteren van de nieuwe functies voor Space Fit / Adaptive Sound + automatische geluidsoptimalisatie.

De Q800A ondersteunt DTS:X en Dolby Atmos-decodering. Het biedt ook volledige eARC-ondersteuning, ingebouwde Amazon Alexa-spraakbesturing en upgrade-opties. Het geluid van de Q800A is nauwkeurig, krachtig, dynamisch en realistisch.

Ontwerp

Het uiterlijk van de HW-Q800A is bijna exact hetzelfde als de 2020 Q800T. Dit kan voor sommige gebruikers een teleurstelling zijn, maar het vorige model kwam redelijk goed uit, dus er was naar onze mening echt geen verandering op dit gebied nodig.

Zowel de hoofdspeaker als de subwoofer zijn zeer robuust, maar je kunt ze naast de bank of onder de tafel verstoppen zonder je stem te bederven. Op de geluidsprojector bevindt zich een klein LED-display. Mocht je hem aan de muur willen monteren, dan levert Samsung de benodigde beugel en schroeven voor de montage.

Met zijn nieuwe Adaptive Sound + / Space Fit-systeem verschilt de Q800A van zijn voorganger en optimaliseert hij het geluid voor kameromstandigheden. Maar deze functie is alleen beschikbaar wanneer de audioprojector is aangesloten op een van Samsung’s nieuwe QLED-tv’s (vanaf de Q70A-serie).

Ook nieuw aan de Q800A is de automatische geluidsversterker, die grote omgevingsgeluiden in de kamer kan detecteren en het geluid dienovereenkomstig kan regelen, zodat we geen belangrijke dialogen missen.

Net als zijn voorganger ondersteunt de Q800A Dolby Atmos- en DTS:X-decodering om verliesvrije objectgebaseerde audio via HDMI van eARC-tv’s te verzenden, dankzij eARC-technologie. Het HDMI-systeem ondersteunt ook transcriptie van alle belangrijke HDR-formaten, waaronder HDR10+ en Dolby Vision. Het valt een beetje tegen dat we maar één HDMI-ingang vinden voor de eARC-compatibele HDMI-uitgang. Twee HDMI-ingangen zouden in deze prijs zijn inbegrepen, zelfs als eARC beschikbaar was.

Hoewel het HDR10-, HDR10+- en Dolby Vision-formaten ondersteunt, kan het geen 4K op 120Hz verzenden.

hw-q800-a-ingangen, uitgangen

Het heeft een optische audio-ingang, Wi-Fi, Bluetooth en AirPlay 2 draadloze connectiviteit. Deze draadloze verbinding is het gemakkelijkst toegankelijk via de Samsung Smart Things iOS / Android-app.

SmartThings geeft je ook toegang tot verschillende muziekfuncties, met name Spotify, Deezer, Amazon Music en Samsung Music, en de soundbar kan alle populaire high-definition audiobestandstypen afspelen.

Als je niet naar een Dolby Atmos- of DTS:X-bron luistert, kun je kiezen uit vier verschillende audioverwerkingsmodi. In de basismodus speelt het alleen het inkomende geluid zoals het is, zonder verwerking. Surround remixt Dolby Atmos/DTS:X-bronnen, Adaptive Sound onderzoekt inkomende audiobronnen en probeert deze constant te optimaliseren voor jouw omstandigheden. Ten slotte is er een Game Pro-modus die de game ideaal laat klinken.

Test

We hebben de Samsung geluidsprojector getest in een vrij grote bioscoopzaal. De kamer is allemaal goed uitgerust om de perfecte thuisbioscoopervaring te bieden. Volgens onze metingen was de akoestiek onberispelijk. Voorheen zorgde de eigenaar voor akoestische behandeling van de muren en het plafond van de kamer. Wandpanelen met filmische posters en sterren op de muren en parametrische diffusers met futuristische looks zorgen voor het juiste geluid. En voor de grote ramen en terrasdeur zijn Brawa geluiddempende gordijnen geplaatst, die dankzij hun dikke, dichte weefsel ook helpen om echo’s te verminderen en de akoestiek te verbeteren.

Dankzij de audioformaten Dolby Atmos en DTS:X is de Q800A buitengewoon krachtig gebleken. Het zorgde voor een helder en dynamisch geluid zonder vervorming, zelfs bij hoog volume. We hadden een rijk, verfijnd en ruim podiumbeeld. De details kunnen duidelijk worden verwijderd zonder de achtergrondgeluiden te veel te onderdrukken. Soms leek het alsof de geluiden van achter de beelden kwamen, maar niet in een storende mate. Vind je de bas te benauwend, dan kun je dit eenvoudig oplossen met de EQ en kanaalinstellingen.

hw-q800a-son surround

De geluidsprojector zorgt voor een echt geluidsgevoel, wat een aangename verrassing is voor een compact 3.1.2-kanaals systeem. We hebben het tot nu toe vooral gehad over het omgaan met de Q800A Dolby Atmos- en DTS: X-formaten. Tegelijkertijd gaat de Q800A buitengewoon goed om met minder geavanceerde bronnen. Elke bron is schoon, krachtig, verrassend dynamisch, indrukwekkend ruimtelijk en gedetailleerd van geluid. In feite geven zowel de 7.1- als de 5.1-blends het een bijna Atmos-gevoel.

We missen dat er geen speciale muziekinstelling is. Presets kunnen agressief klinken en geconcentreerd zijn op bepaalde soorten muziek (rock en orkestwerken).

Dankzij het vermogen, het brede en uitgebreide podiumbeeld en het dynamische bereik van de Q800A kun je zowel in films als in muziek vervormingsvrije geluiden verwachten.

De nieuwe functies van de Q800A kunnen worden gebruikt in combinatie met een compatibele nieuwe Samsung TV, de Q Symphony en de nieuwe Sound Optimizer. Als resultaat van de combinatie van de geluidsprojector en tv-luidsprekers, lijken de verticale effecten directer, waarbij Q-Symphony lijkt te helpen de geluiden een beetje hoger te tillen.

Door de microfoon van de Q800A en compatibele Samsung-tv’s te combineren, kunt u profiteren van de optie voor audiokalibratie. Als gevolg hiervan was het soundbar / Q Symphony-geluidsbeeld veel evenwichtiger, gereguleerder, gedetailleerder en meeslepender.

Conclusie

Deze geluidsprojector ondersteunt de nieuwste objectgebaseerde geluidssystemen, waardoor een helder en ononderbroken geluid behouden blijft, zelfs bij hoge volumes. Om gebruik te kunnen maken van Q Symphony en Adaptive Sound+, heb je een compatibele Samsung TV nodig. Het zou meerdere kanalen kunnen bieden, hoewel dat niet in het geluid te zien was. De prijs is vrij hoog, dus als onze financiële middelen schaars zijn, is dit niet de geluidsprojector voor ons. We vonden het geluid van de muziek een beetje te agressief, dus we raden het meer aan aan degenen die het voornamelijk willen gebruiken om films te kijken.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts