Samsung QN90A TV review

Samsung QN90A TV review

De Samsung QN90A is ook een geweldig geluid, met veel applicaties en een webcam. De Apple TV-app, die werkt met het AirPlay-systeem van Apple, is ook beschikbaar.

Samsung biedt een aantal duurdere tv’s, waaronder modellen met 8K-resolutie, evenals superdure Micro-LED-tv’s, maar het Q90A-model zit ook boordevol extra’s. Het belangrijkste is de Neo QLED mini-LED-achtergrondverlichting, die de beeldkwaliteit van het LCD-scherm verbetert door bepaalde delen van het beeld zwakker of helderder te maken, in reactie op beelden op het scherm, waardoor het contrast aanzienlijk toeneemt.

Belangrijkste kenmerken

LED LCD-schermtechnologie, LED-achtergrondverlichting met dimmen, 4K-resolutie, HDR-compatibel HDR10, HDR10+. 4 HDMI-ingangen, 2 USB-poorten, Ethernet (LAN)-poort, optische digitale audio-uitgang, RF (antenne) ingang, externe (RS-232) poort (EX-LINK).

Samsung TV terug

Een van de weinige tv’s met een ingebouwde ATSC 3.0-tuner voor Next-Gen tv-signalen. Quantum Dot-technologie zorgt voor het mooiste beeld ooit. Met 100% kleurrijkdom behoudt het perfecte kleuren in elk omgevingslicht. Dankzij het anti-glare display en de ultragrote kijkhoek is het licht van de lamp geen probleem en is het scherm vanuit alle hoeken gelijkmatig te zien. Object Tracking Sound + (OTS +) / Multidirectioneel geluid garandeert een 3D-ervaring.

Smart TV Tizen-applicatie

Tizen is een mobiel besturingssysteem ontwikkeld door Samsung dat draait op een aantal Samsung-apparaten, zoals smartphones, tablets, informatie- en entertainmentapparatuur in voertuigen (IVI), slimme televisies, slimme camera’s, slimme horloges, Blu-ray-spelers, op slimme huishoudelijke apparaten en robotstofzuigers.

In 2010 ontwikkelde Samsung het Samsung Linux Platform (SLP), terwijl Intel en Nokia het MeeGo-project leidden, een ander open source Linux mobiel besturingssysteem. In 2011 werkte Intel samen met Samsung om een ​​nieuw project te creëren met de naam Tizen op basis van SLP-code.

Zoals alle Samsung QLED-tv’s wordt het LCD-paneel van de QN90A aangevuld met kwantumdots – microscopisch kleine nanokristallen die een specifieke kleur verlichten. Het effect zal een betere helderheid en kleur zijn dan tv’s zonder QD.

Is een QLED scherm beter dan een standaard LED LCD TV?

Hoewel de termen “QLED” en “OLED” hetzelfde klinken, zijn ze totaal verschillend, aangezien OLED een zelfemitterende weergavetechnologie is, terwijl QLED een achtergrondverlichting gebruikt. (Full backlit array of mini-LED’s.) Het belangrijkste verschil is het gebruik van een quantum dot-filter (“Q” in de QLED) die zich tussen de achtergrondverlichting en het scherm bevindt.

Het apparaat ondersteunt content met een hoog dynamisch bereik in de formaten HDR10 en HDR10 Plus. Wel ontbreekt Dolby Vision HDR-ondersteuning op de meeste HDR-tv’s van concurrenten, maar dat is geen groot gemis. Bij de fabricage van de QN90A worden 120 Hz-panelen gebruikt.

Spel

De game feature is een van de sterkste punten van de QN90A. Alle vier de HDMI-ingangen zijn compatibel met variabele verversingsfrequenties, waaronder AMD FreeSync en standaard VRR-formaten, evenals ALLM (ook bekend als Auto Game Mode), waarmee je automatisch kunt overschakelen naar de gamemodus en de invoervertraging kunt verminderen wanneer deze wordt gedetecteerd. een spel spelen. Ingang 3 is eARC-compatibel.

н90а-Яуантентечнологие-ЧК

Input 4, aangegeven door een klein gamecontroller-pictogram, accepteert ook 4K / 120Hz met en zonder HDR. Geen van de andere ingangen kan 4K/120 aan, wat eigenlijk alleen een probleem kan zijn als je meerdere apparaten hebt.

Beeldkwaliteit

De Samsung QN90A heeft de beste beeldkwaliteit van de niet-OLED tv’s die we kennen en biedt ook het beste beeld in een lichte kamer. Extreem helder, maar in staat om diepe, inktzwarte niveaus bijna perfect weer te geven, het kan zelfs de meest uitdagende HDR-formaten aan. Het kan het contrast en de kleur van high-end OLED-modellen zoals de LG G1 niet verslaan.

Samsung QN90A-test

De zwartwaarden waren bijna perfect, hoewel de LG OLED TV ook op dit gebied beter presteert.

QN90A afstandsbediening

De helderste instelling van Samsung, Dynamic, was helaas behoorlijk onnauwkeurig. Voor nauwkeurige metingen gebruikten we de Natural Image-modus in SDR, gecombineerd met de Warm Color Temperature-instelling (de Natural Default Temperature is een vrij blauwachtige tint). Voor een nog nauwkeuriger, helderder beeld kunt u de modus Cinema of Movie Maker selecteren en de helderheidsregeling instellen op 50, oftewel 620 nits.

De QN90A behield de HDR-lichtuitvoer in de modi Cinema en Filmmaking, maar in de Dynamic-modus fluctueerden zowel de HDR- als de SDR-functie, beginnend bij ongeveer 2500 nits, maar daalde vrijwel onmiddellijk tot ongeveer 500 nits – een enorme vijfvoudige afname.

Het scherm van Samsung behoudt het contrast en de helderheid en vermindert reflecties, waardoor de best mogelijke prestaties worden geleverd in lichte kamers.

Het scherm van de QN90A presteert niet zo goed als LG op het gebied van uniforme beeldweergave, de QN90A vertoonde een licht vuil schermeffect.

Samsung produceerde een uitstekende invoervertraging in gaming-modus, die er helderder uitziet dan LG. Samsung heeft een “Dynamic Black Equalizer”-functie waarmee je de zwartwaarden verder kunt verbeteren, maar heeft geen speciale gamebeeldmodi zoals LG.

De beste 4K Blu-ray

In termen van HDR en 4K-video was de QN90A helderder dan zelfs de helderste OLED-tv, maar de diepe zwarttinten waren ook verbluffend.

Beeldinstellingen

qn90a kleurruimte

De door de fabrikant opgegeven instellingen zijn indicatief, maar als je het meest nauwkeurige beeld wilt, heb je een professionele kalibratie nodig.

De voorinstellingen voor Cinema en Filmmaker waren het meest nauwkeurig, uitstekend in grijswaarden en gamma, met slechts een licht roodachtige kleur. Movie Maker schakelt alle instellingen voor beeldhelderheid uit, inclusief bewegingscorrectie, en schakelt standaard omgevingslicht in.

Voor kalibratie werd de grijsschaal met twee stippen aangepast om de rode kleur te verwijderen, de lichtemissie werd verminderd en het gamma werd ook gewijzigd zodat de grijsschaal en kleur al absoluut nauwkeurig waren.

HDR-afbeeldingen

Net als SDR waren de film- en filmmodi van Samsung het meest nauwkeurig voor het weergeven van HDR-bronnen. Beide modi waren aanzienlijk nauwkeuriger dan de dynamische modus.

Vonnis

Als het gaat om geluid, fantastische beeldkwaliteit en extra features heeft Samsung een werkelijk super toestel gemaakt. Hoewel de LG CX OLED tv op bepaalde features beter presteert, levert deze tv het beste beeld tijdens het gamen. Dankzij het antireflectiescherm, de 4K-beeldresolutie en andere functies is deze tv een ideale keuze.

Natuurlijk kan het geluid alleen perfect zijn als we ook aandacht besteden aan de akoestiek van de ruimte. Met geluidsabsorberende akoestische panelen en diffusers kunnen we het geluid verbeteren en perfectioneren. In het geval van thuisbioscopen is volledige verduistering ook een belangrijk criterium als je een echte bioscoopervaring wilt, dus het loont de moeite om akoestische gordijnen voor de ramen te plaatsen, die niet alleen fungeren als verduisteringsgordijnen, maar ook de akoestiek verbeteren.

Geschreven door Robert Polgár