Shure KSM44A en Neumann TLM102 studiomicrofoon test

Shure ou Neumann-microfoons

Shure

Shure maakt al bijna honderd jaar hoogwaardige hifi- en audioproducten. De KSM44A is een extreem krachtige microfoon die verschillende polaire patronen biedt: cardioïde, circulaire en bidirectionele patronen, en dus een breed scala aan toepassingen biedt. Het eigen geluidsniveau is erg laag en het produceert extreem goede prestaties en geluidskwaliteit.

Shure-KSM44A microfoon

De hoogwaardige condensatormicrofoon heeft eigenschappen die hem perfect maken voor bijna elke opname, en veel geluidstechnici gebruiken deze microfoon bij hun werk. Gemaakt van aluminium, het ontwerp met groot diafragma is ideaal voor zang, het interne popfilter en transformatorloze output, en de Prethus Advance Preamplifier-technologie zorgt voor een helder geluid en een stille werking.

Deze studiomicrofoon heeft een dubbel membraan, 3-polig patroon, is ook uitgerust met een dempingspad en een optioneel oppervlakdoorlaatfilter. De frequentierespons is tussen 40 en 20.000 Hz, de impedantie is 100 Ohm en het maximale geluidsdrukniveau (SPL) is 131 decibeL. Ook perfect voor professioneel gebruik.

Ksm44a microfoon diagram

Volgens beoordelingen is dit de platste, helderste, meest neutraal klinkende microfoon, superstil in gebruik, helemaal niet luidruchtig en zeer gebruiksvriendelijk. Het nadeel is het overmatig neutrale geluid van de microfoon. Om het geluid perfect te laten zijn, is het belangrijk om de microfoon te plaatsen.

Condensatormicrofoons zijn het beste voor het opnemen van zang en zang, omdat ze meer sonische details opnemen, maar het beheer van de geluidsdruk is beperkt. Dynamische microfoons daarentegen kunnen luidere bronnen aan en ruisfiltering is beter dan deze, en condensatormicrofoons hebben een fantoom of een eigen voeding nodig. Cardioïde microfoons worden meestal gebruikt om geluiden van voren op te nemen. Popfilters filteren in feite overmatige luchtbeweging uit, omdat deze plotselinge inkomende bewegingen onaangename volumespieken kunnen veroorzaken die de kwaliteit van de geluidsopname verminderen. Met de verstelbare dempingspads die bij de microfoons worden geleverd, kunt u vervormingsvrij geluid creëren bij hogere volumes en grotere geluidsbronnen.

Het kan ook worden gebruikt voor live optredens. Het is ook geweldig voor het opnemen van achtergrondmuziek dankzij de verschillende opnamepatronen die u kunt kiezen op basis van het type audio dat u opneemt. Het doet het uitstekend met elk instrument. Hij kan ook worden gebruikt als topmicrofoon voor orkestkoor of percussie.

ksm44a-in-the-box

Het beschikt over een breed frequentiebereik, een hoog uitgangssignaalniveau en een breed dynamisch bereik, evenals uniforme polariteit. Het heeft vergulde connectoren. Het schakelbare laagfrequente filter met drie standen vermindert ongewenste racktrillingen. Uitgerust met een ultradunne 2,5 micron dik 24 karaat Mylar diafragma en een schokbreker die resonantieproblemen vermindert. Gemaakt van duurzaam zinkmateriaal en koolstofstalen rooster.

Neumann

Een concurrent van de Shure microfoon is de Normann TLM 102 studiomicrofoon. die een grote membraancondensatorcapsule bevat en is uitgerust met een condensator zonder transformator. Het heeft een enkel cardioïde patroon, het heeft geen extra functies gekregen die zijn veelzijdigheid beperken, maar het maakt het werk gemakkelijker omdat er geen verschillende instellingen zijn om mee om te gaan. Het is speciaal ontworpen voor zang- en vocale opnames, met de nadruk op geluiden die van voren komen. De frequentierespons ligt tussen 20 en 20.000 Hz, de impedantie is 50 Ohm, de maximale geluidsdruk (SPL): 144 decibel.

Neumann-TLM-102 microfoon

Het compacte formaat van de stevige, robuuste microfoon valt in de smaak bij velen, maar het gestroomlijnde ontwerp spreekt niet iedereen aan.

Deze microfoon is gemaakt met meer kosteneffectieve fabricagemethoden, dus de pad- en filterschakelaars moeten worden weggelaten, maar dit heeft geen invloed op de geluidskwaliteit. De nieuw ontwikkelde grootmembraancapsule is primair ontworpen voor zangmicrofoons, maar is ook geschikt voor luidere instrumenten. Gemaakt met een flexibele ophanging die het gemakkelijker maakt om de trillingen van de behuizing los te maken, is de microfoon verkrijgbaar in zwart en nikkel. Het wordt geleverd in een eenvoudige, met schuim beklede kartonnen doos en wordt geleverd met een draaivoet.

tlm-102 microfoon diagram

Het ontwerp is erg stijlvol en mooi, met een zilveren balk en een rood Neumann-logo onder de mand. Het geluidsniveau is iets hoger dan dat van de Shure-microfoon, maar dit kan nog steeds als een laag geluidsniveau worden beschouwd. De TLM 102 heeft een gebalanceerd geluid.

Welke is de beste microfoon?

De Neumann-microfoon zorgde voor een zeer fijn, ruimtelijk geluid, het midden- en diep bereik waren perfect verstaanbaar en duidelijk. Bij het gebruik van muziekinstrumenten produceerde het minder diepte dan sommige andere soorten microfoons, maar het was nog steeds in staat om een ​​levendig, helder geluid te produceren. De juiste plaatsing van de microfoon is erg belangrijk, afhankelijk van of u deze wilt gebruiken voor instrumentale of vocale opnames. Ondanks dat hij alleen een cardioïde patroon heeft, is de TLM102 verrassend veelzijdig en schaamt hij zich helemaal niet in vergelijking met de duurdere microfoon. De prijs is ook goedkoper dan de Shure-microfoon, maar toen we het uitpakten, misten we het opbergdoosje dat bij de Shure-microfoon werd geleverd, maar dit werd weggelaten. Neumann heeft ook een duurdere microfoon, maar de TLM 102 leverde uitstekende prestaties in vergelijking met zijn prijs.

Gevolgtrekking

De KSM44A studiomicrofoon is veel duurder dan de Neumann, maar dankzij de meerdere polaire patronen is hij ook veel veelzijdiger in gebruik. Hij kan ook worden gebruikt als topmicrofoon voor podium-, vocale of instrumentale opnames, maar als je niet zoveel geld kunt of wilt uitgeven aan een microfoon, zul je ook niet teleurgesteld zijn met de Norman TLM 102, maar vergeet niet dat de cardioïde microfoon in de eerste plaats is ontworpen voor vocale opnames.

Houd er rekening mee dat als u geluidsopnamen of muziekmixen van perfecte kwaliteit wilt maken, het niet voldoende is om hoogwaardige hifi- en audioproducten te kopen. Als een studio een slechte akoestiek heeft, zullen de geluidsopnamen helaas ook van slechte kwaliteit zijn. Latere aanpassingen en verfijningen met behulp van computersoftware zullen niet voldoende zijn om een ​​goede geluidsopname te garanderen. Het is essentieel om met reflecties en staande golven om te gaan en ervoor te zorgen dat de nagalmtijd voldoende is, en dit kan alleen worden opgelost met akoestische elementen die specifiek zijn ontworpen om de akoestiek te verbeteren.

Geschreven door Róbert Polgár