Sonos One-luidsprekertest

Sonos One, de eerste Sonos smart speaker die in 2017 op de audio-hifi-markt verscheen. Als stembesturing niet belangrijk is, kies dan voor het goedkopere Sonos One SL-model, dat sinds 2019 verkrijgbaar is en in wezen hetzelfde als de One-luidspreker, alleen zonder ingebouwde microfoons en ondersteuning voor audio-assistenten.

Kenmerken

De Sonos One speaker heeft ingebouwde muziekstreaming functies, is vochtbestendig en daardoor ideaal voor gebruik in de badkamer of tuin. Het heeft ook een Wi-Fi-verbinding en een Ethernet-poort. Net als de Play: 1 wordt de Sonos One aangedreven door een paar Klasse D-versterkers. De farfield-microfoonarray zorgt voor intelligente geluidsopname en ruisonderdrukking.

Multiroom-systeem

De Sonos One maakt draadloos verbinding met andere Sonos speakers, waardoor je je Home Sound System uitbreidt.

Twee luidsprekers tegelijk

Twee Sonos One samen in dezelfde kamer zorgen voor een uitstekend stereogeluid; we kunnen de geluidskwaliteit verder verbeteren door een subwoofer toe te voegen voor diepe bassen.

Spraakbesturing

Sonos-luidsprekers bedienen

Met Sonos One kun je je muziek bedienen met je stem. Met de Sonos-app bedien je al je muziek op één plek: Amazon, Spotify, Pandora, Apple Music, radio, podcasts en meer. De Sonos One heeft een touchscreen.

De Sonos One kan ook op een muur, plafond of op een luidsprekerstandaard worden geplaatst. Het kleine formaat is zelfs perfect om op een boekenplank te plaatsen. De verlichte LED zorgt ervoor dat we altijd weten wanneer de luidsprekermicrofoon het doet.

Ondersteunde audioformaten: MP3, AAC (zonder DRM), WMA, AAC (MPEG4), AAC +, Ogg Vorbis, Apple Lossless, Flac-muziekbestanden, evenals ongecomprimeerde WAV en AIFF. Stroomvoorziening: 100-240 VAC, 50/60 Hz. Afmetingen: 119,70 mm x 161,45 mm, gewicht: 1,85 kg.

Sonos-One-luidspreker

Qua vorm en afmeting ziet de One er nagenoeg hetzelfde uit als het Play-model. Het enige significante esthetische verschil met Play: 1 is dat het grijze luidsprekerrooster op de Play is vervangen door een zwart of wit rooster, afhankelijk van de kleur van die specifieke luidspreker. Het past beter bij uw omgeving dan zijn voorganger. De drie knoppen op Play: 1 zijn vervangen door een aanraakgevoelig paneel voor de Sonos One, met kleine witte LED’s en symbolen erop. Deze tonen afspelen / pauzeren, microfoon en bepaalde instellingen, terwijl witte leds aangeven of stembesturing is ingeschakeld. In tegenstelling tot Play: 1 krijgt de One ook een speciale koppelingsknop direct boven de Ethernet-aansluiting. Het draadloze netwerk van Sonos is buitengewoon betrouwbaar, dus het is onwaarschijnlijk dat u te veel problemen zult ondervinden met uw wifi-verbinding. Alexa en Google Assistant kunnen volledig worden uitgeschakeld als u deze niet wilt gebruiken.

Sonos-1-speaker-wit

Alexa werkt bijzonder goed, met een zeer eenvoudige spraakbesturing. Als je de muziek met geluid in andere kamers wilt bedienen, moet je bepalen waar (bijv. ‘Alexa, speel Michael Jackson in de slaapkamer’) en One de muziek naar de Sonos-luidspreker stuurt, of zelfs een niet-Alexa-compatibele Sonos ook voor een speaker zoals PlayBar of Play: 5.

Sonos One ondersteunt ook Amazon Music met stembesturing, evenals Spotify, Deezer, TuneIn, YouTube Music, Apple Music en Audible.

Naast het afspelen van muziek, kunt u timers en waarschuwingen instellen, het weer bekijken en items aan uw boodschappenlijst toevoegen.

Het is vermeldenswaard dat hoewel stembesturing duidelijk een van de belangrijkste attracties van de One is, we deze natuurlijk nog steeds kunnen gebruiken zoals elke andere Sonos-luidspreker. De eigen applicatie van Sonos blijft de beste qua bruikbaarheid en vrijwel elke streamingervaring, met AirPlay 2 en Spotify Connect ook beschikbaar.

Geluid van Sonos One

We hebben de speaker getest in een kleinere ruimte waar de akoestiek nog niet perfect was. In een kleine, vierkante kamer is het grootste probleem de echo, dus het is absoluut noodzakelijk om de muren, het plafond en de hoeken akoestisch te behandelen. Met dubbele houten membraanpanelen en het gebruik van akoestische diffusors kunnen we geluidsproblemen aanzienlijk verbeteren. Het wordt aanbevolen om bass traps in de hoeken te plaatsen, zodat we akoestische fouten effectief kunnen corrigeren, zelfs in de meest problematische gebieden. Zonder de juiste akoestiek zal zelfs het hifi-systeem van de beste kwaliteit niet goed klinken.

We hebben de Sonos One ook in verschillende muziekstijlen getest. Het podium was ruim en indrukwekkend nauwkeurig. Het geluid was natuurlijk en realistisch, het stereogeluidsbeeld was ook goed.

The One produceerde een enorme bas, wat een aangename verrassing is voor een luidspreker van dit formaat. Het ritme en de dynamiek bleken ook best uitstekend te zijn. De hoge tonen klonken scherp en helder, soms ervoeren we overdreven scherpte, maar straalde het voor het grootste deel glinsterende en subtiele hoge tonen uit.

Net als bij Play: 1 kunnen twee Sono’s worden gecombineerd om een ​​stereopaar te creëren dat een kamer kan vullen.

Het is niet verrassend dat je de One ook kunt gebruiken als surroundspeaker voor op Sonos Beam, Arc, PlayBase of PlayBar gebaseerde systemen, met of zonder subwoofer. Met de Sonos Amp creëer je een 4.1-systeem met een fantoomcenterkanaal via een bedrade voorluidspreker.

samengevat

Over het algemeen is hij, ondanks de grootte van de Sonos One, verrassend goed, maar niet in staat tot uitstekend geluid, en de stembesturing is een extra extra functie. De prijs is ook betaalbaar. Het configureren was een beetje omslachtig.

Geschreven door Róbert Polgár