Sony SACS9 subwoofer-test

Hoewel niet zeker of hij de meeste prestaties levert, heeft de Sony SACS9 een aantal geweldige functies, van een fantastische geluidskwaliteit tot een eenvoudig afstemmingsproces. Hoewel het ontwerp van de buitenkant niet veel nieuwigheid vertoont, maakt de eenvoud en het compacte formaat het mogelijk om het gemakkelijk te integreren in ons thuisbioscoopsysteem.

De Sony SACS9 is verkrijgbaar tegen een uiterst betaalbare prijs en levert sterke prestaties tijdens het kijken naar films of het luisteren naar elke vorm van muziek. Het heeft ook een vrij breed frequentiebereik en biedt low-ends van hoge kwaliteit.

Prestatie

Sony-SACS9-subwoofer

De versterker heeft een vermogen van 115 W, gecombineerd met een frequentierespons van 28-200 Hz en een conisch diafragma van de luidspreker om een ​​krachtige bas te produceren die zowel helder als scherp is met minimale resonantie. Het basreflexontwerp, dat ongewenste ruis onderdrukt, resulteert in een veel betere geluidsweergave, zodat je diepe geluiden kunt horen die sterk en diep genoeg lijken, ook al is de subwoofer niet de krachtigste.

Dankzij de Mica Reinforced Cellular (MRC) subwoofers mag je een veel betere geluidskwaliteit verwachten met een diepere bas. Alle vormen van ongewenste ruis worden verder voorkomen omdat geluidsgolven akoestisch worden geabsorbeerd terwijl de trillingen in de kast worden gedempt, waardoor een veel duidelijkere en ruisvrije geluidskwaliteit wordt verkregen bij gebruik van een actieve subwoofer.

De Sony SACS9 biedt ook extra functies die het een veel gemakkelijkere thuisbioscoopsubwoofer maken. Ten eerste kan een instelbare crossover worden gebruikt om het lage eindpunt te regelen door de frequentietransmissie te variëren van 50 Hz tot 200 Hz. Er is ook een faseschakelaar en een automatische energiebesparende functie – deze laatste zet de subwoofer in de stand-bymodus totdat deze een audiosignaal detecteert. Uiteraard zit er ook een volumeregeling op het toestel.

SASC-ingangen9

Qua formaat en gewicht is de Sony SACS9 veel lichter (11,5 kg) dan de SVS SB-4000 en ook veel compacter. Dit maakt het gemakkelijker om in de kamer te plaatsen zonder veel ruimte in beslag te nemen. De Sony SACS9 beschikt ook over traditionele poorten aan de achterkant die variëren van standaard RCA-ingang tot luidsprekeruitgangen, waardoor het eenvoudig te installeren en zeer eenvoudig te installeren is met de meegeleverde kabel.

Op het eerste gezicht lijkt de subwoofer net een zwarte doos met een afneembaar frontrooster met een aflopende rand. Wanneer het rooster is verwijderd, is een donkerblauwe luidsprekerconus zichtbaar, met in- en uitgangen aan de achterkant, RCA-ingang, fase- en energiebesparende schakelaars, poort aan de achterkant en volume en laagdoorlaatfrequentie

SACS9-Test-subwoofer

De aandrijving is gemaakt van een geweven vezelachtig materiaal, in tegenstelling tot het gebruikelijke papier- of textielmateriaal van andere subwoofers. Zo hoef je je na verloop van tijd geen zorgen te maken over enige vorm van slijtage of letsel. Als er toch schade optreedt, verwijdert u eenvoudig het gewone vinylschuimrooster. Door de grille te verwijderen ziet de subwoofer er veel mooier uit. Wanneer u echter de grille verwijdert, verschijnt de prachtige marineblauwe luidspreker.

Het standaard zwarte oppervlak zorgt samen met het massief houten fineer voor een kwaliteitsgeluid dat niet verslechtert door veranderingen in temperatuur of vochtigheid. Hoewel het misschien niet de sterkste bas onder de subwoofers produceert, en ook niet zo esthetisch is als andere subwoofers, is de Sony SACS9 dankzij de betaalbare prijsklasse absoluut de prijs waard. Het werkt heel goed voor een thuisbioscoopsysteem, maar het is niet de beste in termen van prestaties, het kan niet de hele ruimte vullen.

Andere kenmerken van Sony SACS9

De SACS9 klinkt fantastisch en produceert donderende lage tonen, een strak, dynamisch en gevoelig geluid. Muziek luisteren en films kijken was ook leuk. We raden het vooral aan voor kleine en middelgrote kamers, het heeft een uitstekend geluid in vergelijking met subwoofers in vergelijkbare prijscategorieën. Over het algemeen herdefinieert de Sony SA-CS9 de term “waar voor je geld” en is het zeker de beste subwoofer die we voor deze prijs kunnen krijgen.

De actieve subwoofer van 250 mm levert een krachtige bas. Het trechtermembraan kan een grotere luchtmassa verplaatsen, waardoor een krachtige diepe resonantie ontstaat. De mica-versterkte, honingraatvormige, trechtervormige subwoofers zijn stijf, zodat ze hun vorm behouden, zelfs bij hoge geluidsdruk en snelheid, waardoor een helder geluid wordt gegarandeerd, zelfs bij hoog volume.

Bij de productie van de Sony-subwoofer zijn alleen hoogwaardige componenten gebruikt, de krachtige transformator zorgt voor een stabiele stroomvoorziening en dankzij het robuuste circuit en het grote koellichaam hebben temperatuurveranderingen bij stroomschommelingen geen invloed op de werking van het apparaat.

Geluid

Bij het bouwen van luidsprekers en geluidssystemen is perfect geluid het allerbelangrijkste. Daarom is de eerste stap om de kamers akoestisch te behandelen. Zelfs als we de beste luidsprekers en versterkers kopen, als de kamer een slechte akoestiek heeft, wordt het geluid weerkaatst en verstoord. Staande golven worden gecreëerd langs gladde, lege muren, plafonds, ramen en vloeroppervlakken, wat resulteert in een verslechterde akoestiek. Door teveel bas, echo’s, highlights en uitsterven kunnen we niet ten volle genieten van onze favoriete muziek en films. Akoestische panelen zijn de beste oplossing voor akoestische problemen. We hebben de Sony subwoofer getest in een kleinere ruimte. Hoe kleiner de ruimte, hoe meer akoestische problemen we tegenkomen.

De testlocatie was een kamer van 15 vierkante meter in de kelder van een gezinswoning, waar de eigenaar geprint geluid leverde met akoestische elementen op de muren en 3D-diffusors voor goed geluid. De SACS9-subwoofer is gekoppeld aan een Pioneer AVR-VSX-934 home theater-versterker en Focal Aria 906-luidsprekers. Ook tijdens de films en het luisteren naar muziek waren we blij met de Sony subwoofer. We ervoeren voldoende dynamiek, gevoeligheid en zuiverheid. De ruimte kan niet volledig worden gevuld met geluiden, maar er zijn nog zoveel compromissen om te passen.

Vonnis

Deze compacte actieve subwoofer is verkrijgbaar voor een uiterst betaalbare prijs. Ondanks zijn kleine formaat is hij in staat tot verrassend gespierde prestaties met een zuivere en krachtige bas. Hij neemt niet veel ruimte in beslag, door zijn lichte gewicht is hij gemakkelijk te verplaatsen. Er is niets extra’s aan zijn uiterlijk, sterker nog, het is misschien een beetje te eenvoudig. Tegelijkertijd zijn de resonanties van de behuizing, gemaakt van hoogwaardige componenten, tot een minimum beperkt. Wil je echter serieuzere en krachtigere bas, dan kun je wellicht kiezen uit subwoofers in de duurdere prijsklasse.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts