We hebben de Sony STR-DH590 5-kanaals AV-receiver getest!

We hebben Sony’s nieuwste AV-receiver op instapniveau getest, de STR-DH590. Met deze receiver heeft Sony mooi werk geleverd door een geweldig toestel met de nodige features voor een betaalbare prijs aan te bieden.

Sony-STR-DH590 AV-ontvanger

De STR-DH590 is een 5.1-kanaals receiver (hij heeft twee subwooferuitgangen maar verwerkt deze onafhankelijk), met Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio-decodering en ingebouwde DSD-decodering. De fabrikant belooft 145 watt vermogen bij 6 ohm, 1 kHz, 0,9 procent THD, één kanaal aansturend.

De DH590 is in staat tot volledige 4K/60p 4: 4:4 signaalverwerking met ondersteuning voor 3D, HDR10, HLG en Dolby Vision.

Sony heeft de netwerkfuncties die in veel duurdere AV-receivers zijn ingebouwd dan dit model opgegeven – en biedt het apparaat dus aan voor een veel betere prijs. Verwacht dus geen extra features als AirPlay, Chromecast en DTS Play-Fi, of features als Spotify, Pandora, TIDAL en TuneIn. Het heeft alleen een Bluetooth 4.2-verbinding.

Het is niet verrassend dat voor een instapmodel de STR-DH590 een slanker ontwerp heeft dan een gemiddelde AV-receiver – kleiner en lichter dan bijvoorbeeld de Onkyo TX-RZ900.

Het voorpaneel is verkrijgbaar in een eenvoudig maar elegant ontwerp, in geborsteld zwart, met twee knoppen voor input en volume, een hoofdtelefoonuitgang en een lange rij zwarte knoppen voor verschillende taken (luidspreker aan / uit, FM-tuning, selectie van geluidsmodus , Bluetooth, Pure Direct-modus, enz.), heeft een middelgroot LCD-scherm.

Het achterpaneel heeft een bescheiden hoeveelheid input, vier HDMI 2.0a-ingangen met HDCP 2.2 en een enkele HDMI 2.0a-uitgang met Audio Return Channel.

HDMI-ingangen 1 en 2 zijn gelabeld Media Box en BD / DVD, die nauwkeurig de brontypen aangeven. We hebben de ontvanger gekoppeld aan een Sony UBP-X800M2 Blu-ray-speler en hebben ook muziek vanaf een computer en iPhone 8 via Bluetooth afgespeeld. Het was makkelijk om de bluetooth apparaten te koppelen met de ontvanger (er zit een koppelknop op de afstandsbediening) en de verbinding bleef stabiel na het koppelen.

Het achterpaneel heeft ook een coaxiale en een optische digitale audio-ingang, evenals vier stereo-audio-ingangen, twee subwoofer-uitgangen en een FM-antenne-ingang. Er is één USB-poort van type A beschikbaar om het aangesloten mobiele apparaat van stroom te voorzien, maar deze ondersteunt het afspelen van media niet.

Achterkant van de Sony AV-ontvanger

De luidsprekers kunnen worden aangesloten met een paar vijfvoudige montageposten voor de belangrijkste links / rechts-kanalen, maar voor de andere drie kanalen zijn alleen kleine veerclips beschikbaar. We hebben de AV-receiver getest met een paar Dynaudio Confidence 60 stationaire luidsprekers.

Het installatieproces van de DH590 is uiterst eenvoudig. Nadat u de luidsprekers, bronnen en display hebt aangesloten en de gewenste taal op de receiver hebt geselecteerd, krijgt u in het schermmenu nauwkeurige instructies voor het aansluiten van de meegeleverde microfoonkabel om de Sony DCAC auto-setup uit te voeren.

dh590 afstandsbediening

De receiver wordt geleverd met een kleine afstandsbediening, ongeveer zo groot als wat Sony gewoonlijk bij Blu-ray-spelers krijgt. Er is geen achtergrondverlichting, maar het heeft een transparante, logische lay-out – de bronknoppen zijn hierboven gegroepeerd (inclusief de speciale Bluetooth-bronknop), de geluidsmodi bevinden zich er net onder, de navigatie- / weergaveknoppen en het volume en de bedieningselementen (andere settopboxen). en onder.

Wanneer u het hoofdmenu opent, verschijnt een zwart-wit OSD met vijf opties: Watch (om de HDMI-bron te selecteren), Luister (om de audiobron te selecteren), Easy Setup (om de initiële setup opnieuw uit te voeren), Sound Effects (om selecteer de luistermodus) en vervolgens de Luidsprekerinstellingen .

De afstandsbediening heeft ook een Opties-knop die enkele extra functies aan de werkbalk toevoegt: Pure Direct aan/uit, Geluidsveldselectie, Nachtmodus aan/uit, Dual Mono en AV Sync. U kunt de grootte/het niveau van de luidsprekers, HDMI-ingangen aanpassen, digitale audio-ingangen, lage en hoge tonen selecteren, AV-synchronisatie uitvoeren en HDMI-instellingen zoals ARC. Standaard zijn alle vier de HDMI-ingangen ingesteld op Standaard, maar om het volledige 4K / 60p 4: 4: 4 HDR-signaal te verzenden, moeten de BD / DVD en Media Box worden ingesteld op Enhanced.

Prestaties van de Sony STR-DH590

Voor muziek biedt de DH590 directe 2-kanaals stereo- en meerkanaals geluidsmodi, evenals DPL II Music, Enhancer (om bestanden van lagere kwaliteit te verbeteren) en modi zoals Hall, Jazz en meer. De testen zijn uitgevoerd in een woonkamer waar akoestische diffusorpanelen op de wanden zijn geplaatst en geluidsabsorberende plafondpanelen aan het plafond zijn gehangen, waardoor een goede akoestiek is gegarandeerd. Het beheersen van de akoestiek van de ruimte is essentieel voor het ideale geluid. Absorptiepanelen met diffusor-Two in one product vervult twee functies tegelijkertijd, omdat het zorgt voor de absorptie van diepe geluiden en de juiste geluidsverspreiding in de ruimte.

We begonnen de test met het nummer van Martin Garrix en Bono & The Edge – We are the people. Sony produceerde nauwkeurig en helder geluid met de juiste dynamiek en surround sound. Zelfs bij hogere volumes beheerste hij de klanken goed.

We gingen verder met de repetitie met de sci-fi film Replicas uit 2018. De DH590 AV-receiver heeft zowel uitstekende 3D- als HDR10-mogelijkheden.

Nadeel ervan

Het geluid van de Sony DH590-versterker lijkt voor sommigen misschien een beetje te ruw en broos, dus als je van het zachte, warmere geluid houdt, is dit apparaat misschien niet voor jou. De DH590 presteerde ook goed met stationaire luidsprekers, maar misschien nog beter bij gebruik met boekenplankluidsprekers en subwoofers in een kleinere kamer.

Deze receiver kan geen high-definition inhoud rechtstreeks afspelen via USB of netwerkaudiostreaming. High-definition inhoud moet worden afgespeeld via een andere bron, zoals een SACD-speler of DAC.

Er is geen netwerk, IP-besturing of andere speciale besturingsopties zoals RS-232. Het is echt ontworpen voor een eenkamersysteem dat kan worden bediend met een universele afstandsbediening.

Andere merken hebben vergelijkbare modellen tegen vergelijkbare prijzen. Ook de Denon AVR-S540BT en Yamaha RX-V385 vijfkanaals zijn voorzien van Bluetooth (geen netwerkdienst) en HDR10/Dolby Vision/HLG functies. Beide zijn uitgerust met een USB-ingang die high-definition audioweergave ondersteunt, en de Denon is ook uitgerust met een extra HDMI-ingang.

Onkyo biedt geen vijfkanaalsmodel aan, maar de prijs van de nieuwe 7.2-kanaals TX-SR383 AV-receiver is door de fabrikant verlaagd. Dolby Atmos- en DTS:X-decodering en Dolby Vision-ondersteuning ontbreken echter. Net als de DH590 mist het netwerkfunctionaliteit.

Vonnis

Voor een 5.1-kanaals HT-systeem, gecombineerd met een boekenplank of staande luidsprekers, kan een Sony AV-receiver een ideale keuze zijn. Het is zeer eenvoudig in te stellen, gebruiksvriendelijk en ondersteunt belangrijke AV-technologieën. Als je een apparaat wilt met eenvoudige en basisfuncties, voor een goede prijs en zonder dat je extra mogelijkheden nodig hebt, dan is deze koper echt iets voor hem. Het belangrijkste is dat de STR-DH590 niet bespaart op prestaties, dus we zullen op dit gebied niet teleurgesteld zijn. Als men echter aandringt op de extra functies van duurdere AV-receivers, kies dan in plaats daarvan een ander model.

Geschreven door Robert Polgár