Sony UBP-X800M2 blu-rayspeler-test

We hebben de Sony BDP-S6700 blu-ray-speler eerder getest en we waren benieuwd welke ervaring we zullen opdoen met het andere model van het bedrijf.

Test Sony-X800M2

Het uiterlijk van de UBP-X800M2 wordt gekenmerkt door een vierkante, ietwat ruwe stijl. Op de voorkant van de metalen behuizing loopt een glazige zwarte streep. De afwerking is van hoge kwaliteit, de speler is stijf en stabiel dankzij de metalen behuizing, ondanks een vrij strakke vorm. De robuuste metalen behuizing is ontworpen om kleine chassistrillingen en elektrische storingen die de geluidskwaliteit kunnen beïnvloeden, te elimineren.

De Sony UBP-X800M2 heeft een metalen koellichaam en een diskdrive. De afstandsbediening viel echter tegen. Goedkoop plastic dat helemaal niet past in de metalen behuizing van de speler.

Kenmerken van de Sony UBP-X800M2

Sony-UBP-X800M2 Blu-ray-speler

Het heeft een brede schijflade, hi-res audio-ondersteuning, beperkte streamingopties en detecteert Dolby Vision niet automatisch. Een grote noviteit van de Sony UBP-X800M2 is de ondersteuning voor Dolby Vision. De originele X800 bood deze functie niet.

Zoals met alle 4K Blu-ray-spelers, kan de X800M2 dvd’s, HD Blu-ray, 3D Blu-ray en cd’s afspelen, evenals de nieuwste 4K-schijven. De productiekwaliteit en uitgebreide schijfondersteuning van Sony’s UBP-X800M2 strekken zich ook uit tot het afspelen van multimedia. Het kan bestandsformaten met hoge resolutie afspelen, waaronder DSD-, FLAC-, ALAC-, AAC- en WAV- en MP3-bestanden.

Gecomprimeerde audioformaten kunnen ook worden afgespeeld met de DSEE HX-functie van Sony, die de frequentieoverdracht en het dynamische bereik vergroot om zo dicht mogelijk bij het geluid van de originele opname te komen. De X800M2 kan zowel Dolby Atmos- als DTS: X-objectgebaseerde audioformaten afspelen. De nieuwe 4K-speler van Sony kan een breed scala aan videobestandsindelingen via netwerk- of USB-drives verwerken, waaronder XVID-, WMV-, AVCHD-, MPEG-2- en MPEG-4-bestanden. Het heeft ook een Ethernet-poort, ingebouwde Wi-Fi / Bluetooth en een USB-poort aan de voorzijde.

De aansluitingen op de achterkant van het apparaat omvatten dubbele HDMI en coaxiale digitale audio-uitgang – en tot slot moet worden vermeld dat de Bluetooth-verbinding LDAC-technologie ondersteunt. Dit verbetert de geluidskwaliteit door driemaal de gegevens van normale Bluetooth-verbindingen te leveren. De X800M2 heeft geen ingebouwde meerkanaals audiodecoder zoals de Panasonic UB820, dus er is ook geen meerkanaals analoge lijnuitgang. Dit is echter geen groot verlies.

Een groter probleem is echter dat de Sony UBP-X800M2 geen HDR10 + -inhoud ondersteunt. Het gebrek aan HDR10 + -ondersteuning maakt natuurlijk niet uit als je tv ook geen HDR10 + ondersteunt. Net zoals de nieuwe Dolby Vision-ondersteuning niet uitmaakt als je tv geen Dolby Vision ondersteunt.

De Sony UBP-X800M2 biedt 3 soorten streamingapplicaties: Netflix, Amazon Prime Video en YouTube.

Test

Er werd getest in een relatief grote filmkamer waar een Sony-projector werd gebruikt om de film te projecteren. De geluidskwaliteit van het thuistheatersysteem werd geleverd door een Focal Chora-luidsprekersysteem en werd geassocieerd met een Onkyo TX-SR393-versterker. De akoestiek van de ruimte was volgens onze metingen redelijk goed, dankzij de geluidsabsorberende akoestische panelen, maar voor een perfect geluid raadden we onze klant aan om ook diffusers te plaatsen om het geluid in balans te houden.

Als u een projector of een tv met een lage helderheid heeft, zult u blij zijn te zien dat de X800M2 de mogelijkheid heeft om HDR naar SDR te converteren, zodat u ook kunt genieten van de voordelen van 4K Blu-ray extra resolutie.

Telecomando Sony X800

De speler heeft ook extra bedieningsopties – waaronder compatibiliteit met Crestron-, Savant- en Control4-functies – en extra, op maat gemaakte installatievriendelijke verbindingen zoals IP-bediening via Cat-5 of Wi-Fi, evenals een RS-232C er is ook een bidirectionele besturingspoort en een IR-ingang op het apparaat.

Helaas herkent de speler Dolby Vision-schijven niet automatisch. Daarom moet u Dolby Vision handmatig “aan” of “uit” selecteren. Ter vergelijking: alle andere merken 4K Blu-ray-spelers die Dolby Vision ondersteunen, detecteren automatisch of u een schijf in Dolby Vision- of HDR10-indeling plaatst.

Als de tv de inkomende inhoud in Dolby Vision-formaat ziet, past hij de weergave dienovereenkomstig aan, wat problemen veroorzaakt zoals een te geaccentueerde huidskleur, verhoogde zwartniveaus.

Het brengt beweging duidelijk en scherp over, of u nu een 24p-film op een schijf bekijkt of 50 / 60Hz-streams vanuit ingebouwde applicaties.

sony-x-800-speler-hdr

De Sony UBP-X800M2 schaalt inhoud ook uitstekend onder 4K, vooral van HD Blu-ray-schijven. Afbeeldingen waarvan het formaat is gewijzigd, zijn scherper en gedetailleerder zonder ruis.

De Panasonic UB820-speler presteert op dit gebied iets beter, maar dat is maar een klein verschil. Er is een groter verschil tussen de Panasonic UB820 en het Sony X800M2 HDR-SDR-conversieproduct. En dat doet de weegschaal niet doorslaan bij Sony. Want hoewel het conversieproces van Panasonic opmerkelijk goed werkt, geeft Sony sommige kleuren – vooral donkere tinten – onnatuurlijk weer tijdens de conversie.

Qua geluidskwaliteit is deze blu-rayspeler uitstekend. Zijn muzikale capaciteiten zijn ook opmerkelijk. De DSEE HX-functie maakt het gecomprimeerde digitale geluid rijker, voller en dynamischer.

Conclusie

Misschien wilt u de Sony UBP-X800M2-speler kopen als …

… .We willen uitstekende 4K-prestaties en hebben geen Dolby Vision- of HDR-SDR-conversiefuncties nodig. De UBP-X800M2 is uitstekend geschikt voor HDR10, 4K Blu-ray, HD Blu-ray en andere soorten audio en het afspelen van bestanden.

Als je HDR10 + weergave wilt, is de Panasonic UB820 wellicht een betere keuze.

Geschreven door Róbert Polgár