Sport en muziek

muziek luisteren tijdens het sporten

Regelmatig sporten en bewegen is belangrijk voor onze gezondheid. We kunnen kiezen uit een breed scala aan sporten die bij onze individuele vaardigheden en smaak passen. Er zijn teamsporten, maar je kunt ook kiezen voor een vorm van beweging die individueel gedaan kan worden.

Luisteren naar muziek tijdens het sporten verhoogt de effectiviteit van dansen, aerobics, gymtraining, hardlopen of cardio-workouts. Lichaamsbewegingen op het ritme van muziek zijn volgens onderzoek veel effectiever dan trainen zonder muziek.

Afhankelijk van het soort oefening hebben we verschillende muziekgenres en dynamiek. Het is belangrijk, welke muziek we voor welke sport kiezen!

Het ritme van de muziek

Bij het uitvoeren van meer intense, snellere vormen van beweging, is het raadzaam om naar meer dynamische, snelle nummers te luisteren. Snellere muziek geeft zelfs het ritme van de oefeningen aan. Met de juiste muziek kunnen we ons energieker en in een beter humeur bewegen. We worden later moe, we kunnen langere tijd intensievere oefeningen doen. Tijdens hardlopen, aerobics of cardio workouts kan muziek met een sneller tempo gebruikt worden.

Voor langzamere, rustige bewegingen zijn minder dynamische melodieën geschikt. Een voorbeeld is yoga, die niet alleen het lichaam traint, maar ook de ziel onderhoudt. Daarom is een harmonieus, rustig ritme belangrijk, wat zelfs meditatie bevordert.

Akoestiek is ook belangrijk tijdens het sporten!

Als je binnenshuis sport op muziek uitoefent, moet je ook rekening houden met de akoestiek van de kamer. Als je de akoestische behandeling verwaarloost, zal de muziek echoën, luidruchtig zijn, wat men nerveus, gespannen kan maken of zelfs tot hoofdpijn kan leiden.

akoestiek in de sportschool

Gym, dans- en sportscholen hebben meestal grote, vlakke oppervlakken. Harde muren, plafonds, glas- en vloeroppervlakken reflecteren de geluiden, waardoor een echo ontstaat die het geluid van de muziek sterk vervormt. Om dit te voorkomen, moet u akoestische panelen op de muren en het plafond plaatsen die echo elimineren en een helder, vervormingsvrij geluid geven. Als de ruimte veel glas heeft, kunnen speciale akoestische gordijnen akoestische problemen voorkomen.

Binnen of buiten trainen?

Sporten in de buitenlucht heeft de voorkeur, maar door weeromstandigheden wint indoortraining terrein. We kunnen niet alleen in sportscholen maar ook thuis gaan trainen als we geen andere optie hebben.

Buiten sporten is het gezondst mits je het in frisse, schone lucht doet. Helaas kunnen we in steden met smog, vervuilde lucht soms meer schade aan onze gezondheid aanrichten bijvoorbeeld door hardlopen of fietsen.

De heilzame effecten van muziek
effecten-van-muziek-op-sport

Muziek heeft duidelijk een positieve invloed op de effectiviteit van bewegen en verhoogt ook onze stemming voor sport. Muziek leidt ons van slechte gedachten en vermoeidheid af. Als we de oefeningen vrolijker en enthousiaster doen, kunnen we eerder het gewenste resultaat bereiken. Gebruik akoestische panelen en diffusers om vervormd en galmend geluid te elimineren voor de perfecte ervaring en resultaat.

K.I.

Similar Posts