Studio-akoestiek – de manier om perfect geluid te bereiken

Het talent, de kennis, de professionele technieken worden gegeven
maar de muziek klinkt alleen goed in onze eigen studio?

Studio akoestiek biedt in dergelijke gevallen een oplossing. Met de akoestische behandeling door een professional kunnen we bereiken dat we alleen het geluid van de luidsprekers in de opnames horen en niet de akoestiek van de kamer. Vrij van echo en vervormingen.

Veel voorkomende problemen zonder studio-akoestiek

De meesten van ons beginnen naar muziek te luisteren met de aanschaf van  perfecte apparatuur.

Dit werkt een tijdje maar naarmate onze kennis en ervaring toenemen, zien we steeds meer gebreken. We merken dat wat we horen niet precies is wat er in de opname staat. Het geluid wordt gestoord door de echo’s, de kwaliteit van de bas wordt verslechterd door de staande golven die nauwelijks kunnen worden voorkomen of als de muziek alleen goed klinkt in onze eigen studio.

Laten we testen.

Kies 3 of 4 CD’s. Neem ze mee als referentieschijven en speel ze af in ruimtes met verschillende akoestische eigenschappen. U zult ervaren dat u in een kleinere kamer een ander geluid hoort dan in een ruime kamer. Het is weer anders in een lege ruimte en in een rommelige ruimte.

Dezelfde schijf klinkt anders als er veel glazen oppervlakken zijn in de kamer waar je het speelt en ook als de muren zijn gemaakt van beton of gipsplaat – om maar de meest voorkomende voorbeelden te noemen.

https://www.youtube.com/watch?v=1_wpWe_kI0w

Wat geeft aan dat akoestische demping nodig kan zijn in onze studio?

https://perfectacoustic.nl/products/akoestische-panelen/

Als u tijdens het luisteren naar de referentieschijven ervaart dat de bas of hoge frequenties luider of stiller klinken dan u ze eerder in de studio hoorde. Als u bepaalde geluiden en / of muziekinstrumenten nauwelijks hoort of als ze luider klinken, kan akoestische demping nodig zijn.

Slechte akoestiek mag ons niet ontmoedigen om naar muziek te luisteren.

In de meeste gevallen wordt de schuld gegeven aan de luidsprekers of de audiokaarten of wordt de software vermoed als een mogelijke bron van fouten. Ervaren professionals zijn het er echter over eens dat perfecte luidsprekers of luidsprekersystemen niet bestaan.

Iemand die net is begonnen met het maken van muziek, kan snel leren welke merken het meest voorkomen, welke als prima worden beschouwd. Dus als we een van hen kiezen – en ze correct in de studio plaatsen – is het zeer waarschijnlijk dat het niet aan de apparatuur ligt als we ondanks vele pogingen niet het gewenste geluid kunnen bereiken.

Hoe kunnen we het geluid verbeteren?

Nu we weten dat de ruimte waar we naar muziek luisteren een grotere impact op het geluid heeft dan we eerder dachten, kunnen we beginnen met het werken
aan oplossingen. Je hebt zeker gehoord van die beroemde en ervaren geluidstechnici die de akoestische fouten van alle kamers binnen een korte periode kunnen detecteren.

Na het luisteren naar die bekende nummers van hun referentie-opnames voelen ze meteen waar ze zich op moeten concentreren om geluid van hoge kwaliteit te produceren wanneer ze in een willekeurige studio ter wereld worden gespeeld.


Het slechte nieuws is dat er maar weinig mensen zijn die zoveel akoestische kennis hebben, daarom moeten we zonder de juiste routine naar een andere oplossing zoeken. Om een muziek te produceren die in elke andere kamer op dezelfde manier klinkt als we deze in de studio hebben opgenomen, hebben we een akoestische behandeling nodig.

De belangrijkste stappen van akoestische demping

Reductie van zij-echo – toepassing van geluidabsorberende systemen aan de muren rechts en links van de luisterpositie.
Akoestische demping aan het plafond en op de vloer – voornamelijk in kamers met een groot vloeroppervlak of kleine hoogte, maar het is ook belangrijk in het geval van thuis
theatersystemen. Bij een muur achter de monitors zal de bas aanzienlijk verbeteren door akoestische behandeling van dit gebied.

De achterwand dempen of diffusers aanbrengen voor een helder stereobeeld.
Bass traps – op tal van locaties voor een  heldere bas

Studio-akoestiek – u krijgt wat u hoort

Tijdens de akoestische behandeling identificeren we de akoestische anomalieën van de studio door akoestische metingen ter plaatse uit te voeren. We bieden ook oplossingen voor de afwijkingen door het toepassen van akoestische panelen. We kunnen u aanbieden om de benodigde akoestische panelen in de studio te installeren terwijl u de ruimteakoestiek stap voor stap meet.

Hiermee kunt u continu de verbetering van het geluid volgen.
Daarom, in tegenstelling tot “Do It Yourself” oplossingen of de installatie van onjuist geselecteerde items die op internet zijn gekocht of sommige andere webshops die geen akoestische metingen uitvoeren maar alleen akoestische panelen verkopen, is er geen verrassing of teleurstelling bij ons. Onze klanten krijgen precies wat hij of zij ter plaatse heeft gehoord.

https://perfectacoustic.nl/bass-traps/
Categorieën: Tutorial