SVS SB16 Ultra Subwoofer recensie

De in de VS gemaakte, gesloten, actieve subwoofer werd getest in een goed ontworpen filmkamer. Het uiterlijk is esthetisch en modern. Het heeft een glanzend zwarte afwerking, afgeronde randen en een vierkant display aan de voorkant dat extreem goed zichtbaar is vanaf 15 meter afstand, maar kan worden gedimd of zelfs uitgeschakeld als het wordt afgeleid. Dankzij de gesloten, stabiele MDF-behuizing zijn trillingen zeer minimaal. Uitgerust met een glasvezel, kunststof composiet conus, beschermt een stalen rooster de luidspreker, wat een zeer praktische maar niet al te mooie oplossing is.

Subwoofer SVS-SB

Het oppervlak van de glanzende behuizing is tamelijk delicaat, dus u moet er voorzichtig mee omgaan. Het 55 kg zware apparaat van 40 cm heeft een vermogen van 1.500 watt en een piekvermogen van maximaal 5.000 watt via het MOSFET-circuit. Dergelijke hoge prestaties waren vereist omdat de luchtstroom in de ingesloten luidsprekers de prestaties kon verminderen, dus moesten de ontwerpingenieurs een oplossing bedenken om de geluidsproblemen die worden veroorzaakt door lage geluidsdruk te compenseren.

Kracht ingesloten in een doos

SVS subwoofer luidsprekers

De Klasse D Sledge-versterker werkt met een 50 MHz signaalcontroleprocessor. Dit is belangrijk om te vermelden, omdat het primaire doel van de SB16 niet is om muurschokkende bassen uit te stralen, maar om de uitgezonden geluiden duidelijk, begrijpelijk en gedetailleerd over te brengen. De versterkers zijn gemaakt in Canada.

De frequentieoverdracht is tussen 16-460 Hz. Dankzij de 4 ferrietmagneten in de aluminium gietkorf, de 20 cm diameter pendelspoel en de hittebestendige NOMEX-pil is de vervorming extreem laag. De afmeting van de pendulumspoel is opmerkelijk, aangezien er eerder pendelspoelen van 50 mm zijn gebruikt, in het geval van de SB16 is deze spoel 200 mm en er worden ook enorme ferrietmagneten gebruikt, waardoor het geluid veel stabieler, evenwichtiger en Doorzichtig. De 200 mm slingerrol vereist beslist enorme magneten. Er is veel kracht nodig om het stevig, nauwelijks hangende membraan te bewegen. De SB16 Ultra subwoofer heeft een gesloten systeem, waardoor de lucht die erin stroomt daadwerkelijk het membraan weerstaat.

SB16 afstandsbediening

De afstandsbediening heeft het formaat van een creditcard. De subwoofer heeft ook rubberen voetjes om krassen op de vloer te voorkomen. Ondanks dat de subwoofer een echt solide behuizing heeft gekregen, is het de moeite waard om een granieten speakerkussen onder de subwoofer en de overige speakers te plaatsen, of zelfs er bovenop, waardoor eventuele resonanties volledig worden verminderd.

SVS klinkt zelfs de laagste en diepste bereiken zonder vervorming. De subwoofer heeft een breed scala aan instellingen, mede dankzij de parametrische EQ.

App SB-16-EQ

Tegenwoordig is het bijna een basale verwachting van audio- en hifi-fans om ook kalibratiesoftware voor de spreker beschikbaar te hebben. Bij de SVS-subwoofer is dit niet anders. U kunt ook de filtermodi, frequentieresponsen, volume en fase aanpassen met de software. Deze applicatie is ook te bedienen via een mobiele telefoon, maar je kunt ook instellingen maken met de infrarood afstandsbediening.

Natuurlijk zal kamerkalibratiesoftware alleen de problemen van een onbehandelde ruimte met een slechte akoestiek niet oplossen, daarom is het belangrijk om de wanden, plafonds en raamoppervlakken van de kamers te behandelen met de juiste akoestische producten. Als het geluid in een kamer ideaal is, kunnen de kamerkalibratieprogramma’s echt effectief werken.

SB16-Ultra-achter

Het is heel gemakkelijk te installeren en in te stellen, het leverde helemaal geen problemen op. Gebalanceerde stereo XLR en ongebalanceerde stereo RCA-in- en uitgangen, een 12 V trigger-aansluiting bevindt zich op het apparaat. Wil je de bas uit de hoofdluidsprekers filteren, dan is het ook aan te raden om een ​​stereo voorversterker of een surround processor met ingebouwde subwoofer te gebruiken. De mobiele applicatie draait ook op Android of iOs toestellen, uiteraard heeft de subwoofer ook een bluetooth verbinding. Er kunnen maximaal meerdere SB16 Ultra-apparaten tegelijkertijd worden bediend. U kunt ook de modi Muziek en Film instellen.

Geluid

We hebben de subwoofer eerst getest tijdens het kijken naar een filmpje. We keken naar de avonturenfilm King Arthur- Legend of the Sword, uitgebracht in 2017. In combinatie met de Dynaudio Contour 60 speakers en de Denon AVC X8500H home theater versterker werkte de SVS subwoofer prima. Tijdens het kijken naar de film ervoeren we een heel natuurlijk, helder geluid. Geplaatst in het midden van de acts, gaf de subwoofer, met zijn intens mooi en uitgebalanceerd geluid en ideale bas, ons een nauwkeurige, dynamische en gedetailleerde ervaring.

Ook op het gebied van muziek hebben we de prestaties van de subwoofer getest. We luisterden naar Metallica’s nummer Master of Puppets. Zowel de dynamiek en nauwkeurigheid als de details bleken absoluut perfect te zijn. Voor een hogere bas hoorden we echter enkele geluidsproblemen. De uitvoering en het geluid hadden nog perfecter kunnen zijn voor de hogere basgeluiden.

Vonnis
SVS-SB16-Ultra-Subwoofer-Hoofdbeeld-300x200

De SB16 Ultra-subwoofer kan een goede keuze zijn voor elke thuisbioscoop- of muziekliefhebber. Dankzij zijn respectabele grootte en eindversterker en DSP-processor kan hij zelfs de laagste, diepste geluiden zonder vervorming leveren. Een vervormingsvrije werking wordt ook verzekerd door de gesloten MDF-behuizing. De buitenkant heeft een erg mooie, glanzende pianolakafwerking. Het gelakte oppervlak is echter delicaat en vertoont vingerafdrukken. Het heeft natuurlijk ook een handig en eenvoudig in te stellen kamercorrectieprogramma. Met behulp van een downloadbare applicatie die ook via een mobiele telefoon kan worden bediend, hebben we een breed scala aan instelmethoden. Het display is zelfs van grotere afstand goed af te lezen.

Het stalen rooster dat de speaker beschermt is praktisch, maar niet esthetisch. We vonden enkele geluidsfouten in de hoge bas, de bovenste bas kon verder verfijnd en verbeterd worden. Aan de negatieve kant noemen we de grote, zware maten en de vrij hoge prijs. In vergelijking met zijn voorganger is er geen significante verandering in kwaliteit, maar tegelijkertijd is de prijs veel hoger geworden. Hoewel de SB16 niet in alle opzichten perfect is, verdient hij een podiumplaats onder zijn concurrenten op de markt.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts