SVS SB-4000 actieve, gesloten subwoofertest

SVS-subwoofers zijn geen onbekende voor thuisbioscoop- en muziekliefhebbers. De populariteit van het merk is te danken aan het hoogwaardige exterieurontwerp en het perfecte basbereik.

SB-4000-model

SVS-SB-4000-subwoofer-zwart

De SB-4000 is een actieve, gesloten systeem subwoofer met een rechthoekige vorm, met lichte rondingen, en op het eerste gezicht niet zichtbaar, maar hij weegt 46,4 kg en heeft een grote magneet van bijna 17 kg. De robuuste, zeer dikke MDF-behuizing omgeeft het glasvezel, papiercomposiet, ultrastijf membraan en de brede gegoten aluminium mand bijna als een pantser. Hij is voorzien van een stalen kap en rubberen voetjes.

Lucht kan door trapeziumvormige openingen bewegen, de pendelspoel is gemaakt van 3-inch aluminiumdraad gewikkeld in 8 lagen. De fabrikant noemt de doorbuiging XMech en staat een doorbuiging van 76,2 mm toe zonder enige schade, wat echt verbazingwekkend is.

sb-4000-achterwand

De achterkant is behoorlijk puriteins, met zuivere, lijnniveau-in- en uitgangen, RCA, XLR-aansluitingen, een hoofdschakelaar en een IEC-aansluiting erop. In tegenstelling tot eerdere modellen van het merk is de subwoofer ook voorzien van een display, die ook te bedienen is met een kleine infrarood afstandsbediening, maar ook via bluetooth via iOS of Android op mobiele telefoons en smart devices te bedienen via een downloadbare applicatie. Dit soort bediening leek veel gemakkelijker dan bediening met een afstandsbediening.

applicatie-mobile-sb-4000

Er is een grote verscheidenheid aan instellingen beschikbaar in het menu, zoals volume, display uit, cut-flank of laagdoorlaatfilter, frequentieregeling, enz. Een 3-bands parametrisch EQ-kalibratieprogramma ondersteunt ook fijnafstelling, frequentieoverdracht van 19 naar 310 Hz, sledeversterker op 1200 watt en “D” -klasse. Dankzij de instellingen is het ook buitengewoon eenvoudig te integreren in ons geluidssysteem.

sb4000 afstandsbediening

Qua uiterlijk heeft het een eenvoudige, moderne kubusvorm gekregen. Op het voorpaneel zit een blauw LED-display, dat je kunt dimmen als je er last van hebt. Wil je een eleganter ontwerp, dan kan je ook kiezen voor het glanzende, pianolak gelakte oppervlak, maar dan moet je er rekening mee houden dat al je vingerafdrukken erop te zien zijn, en helaas zet het stof zich ook snel af op het glanzende oppervlak.

Het maakt niet uit in hoeveel ruimte zo’n krachtige subwoofer wordt geplaatst, hij kan de beste prestaties leveren in ruimtes van 20-25 vierkante meter.

Voordelen van gesloten, actieve subwoofers

Actieve luidsprekers hebben een ingebouwde versterker, dus ze zijn in staat tot hoge prestaties en puls-achtige werking, naast dat er korte kabels nodig zijn, wat ervoor zorgt dat deze verliezen ook worden verminderd. Actieve luidsprekers zijn ook voordelig in termen van ruimtebesparing. De gesloten systeemluidsprekers hebben een volledig gesloten ontwerp, de gesloten lucht werkt als een veerkracht wanneer het luidsprekermembraan beweegt. Hierdoor krijgen we nauwkeurige, goed gevangen, strakke bassen. Dit type behoort echter tot de duurdere prijscategorie, omdat de productiekosten ook veel hoger zijn.

Geluid

Geïntegreerd in een thuistheatersysteem hebben we de SB-4000 subwoofer getest. In 2015 kwam de film Legend uit in de bioscopen, dus zijn we begonnen met testen. We hebben de subwoofer getest met een paar Dynaudio Confidence 60 stationaire luidsprekers en een Denon AVC X6700 home theater-versterker.

In onze thuistheaterkamer van ongeveer 28 vierkante meter bleek uit onze metingen dat de akoestiek van de kamer vrijwel onberispelijk was. De eigenaar heeft op dit gebied zeer gedegen werk verricht bij het ontwerpen en inrichten van de bioscoopzaal. Ook bedrukte akoestische panelen op de wanden, diffusorelementen, dik geweven, dikke, geluidsabsorberende gordijnen en een zinkend, dicht geweven tapijt dragen bij aan de perfecte akoestiek. Met behulp van gordijnen kan niet alleen de akoestiek worden verbeterd, maar kan op deze manier ook de volledige verduistering worden bereikt, wat een zeer belangrijk aspect is in het geval van een bioscoopzaal.

We hadden een heel helder, sterk, nauwkeurig en gedetailleerd geluid, de subwoofer kon vervormingsvrije, zeer intense, percussieve diepten overbrengen en de dynamiek was ook ideaal. De film uit 2016, met Live by Night van Ben Affleck in de hoofdrol, volgde. We hadden een uitgebreide podiumscène, een ruimtelijke en gedetailleerde geluidservaring, de bassen waren echt extreem vol, strak en pakkend.

Ook hebben we uitgeprobeerd wat deze subwoofer weet op het gebied van muziek. We luisterden naar het nummer Monster van Imagine Dragons en vervolgens naar de hit Feeling Good van Michael Bublé, het instrument produceerde diepe muren die de muur deden schudden, het vervormde ook niet op hoog volume. Het vulde de ruimte heel mooi, en er kan zelfs gezegd worden dat we ook bereiken hoorden die we nog niet eerder hadden meegemaakt voor dezelfde nummers. Soms voelden we dat de bas een beetje overdreven gecontroleerd en gereguleerd was, maar dat zou geen ernstige fout zijn.

Gevolgtrekking
SB4000 in één kamer

De SB-4000-subwoofer is een echte zwaargewichtkampioen, niet alleen dankzij zijn vrij zware gewicht, maar ook dankzij de fantastisch intense en gespierde bassen. We hoorden geen vervorming, het hield het heldere geluid zelfs op hoog volume. Het nadeel zou het ontbreken van automatische kalibratie zijn, hoewel de Room EQ Wizard in plaats daarvan kan worden gebruikt, zou het handiger en eenvoudiger zijn als deze ook automatische kalibratie had. Het bedienen van de subwoofer is veel gemakkelijker via de app, met behulp van slimme apparaten. Soms hadden we graag wat meer vrij vloeiende, niet te stoppen bas gehad, omdat de SB-4000 een ietwat overdreven gecontroleerde bas uitstraalt, maar geen enkele subwoofer zou een grotere fout mogen hebben dan dat.

Het uitstekende geluid en het onverwoestbare, robuuste exterieurontwerp, het gebruik van kwaliteitsonderdelen, maar ook de prijsverhoging, behoren niet tot de goedkope prijscategorie.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts