We hebben de Velodyne Digital Drive Plus 18 subwoofer getest!

Een lid van de Velodyne Digital Drive Plus-serie is een actieve, DSP-gestuurde referentiesubwoofer. Met Digital Drive Plus-technologie kun je automatisch het volume aanpassen, schakelen, fase en integreren in het geluidssysteem. Velodyne-ingenieurs ontwikkelen al bijna drie decennia subwoofers. De besturing controleert en regelt de beweging van de kegel bijna 16.000 keer per seconde, waardoor de vervormingen onder de 0,5% blijven, wat vrij uitzonderlijk is. De versterker is meer dan 95% efficiënt en besteedt vrijwel al zijn kracht aan het produceren van diepe geluiden. Zo verspil je helemaal nergens energie aan wat bijdraagt aan een langere levensduur.

velodyne-dd-plus serie luidsprekers

Alle subwoofers in de Digital Drive Plus-serie hebben een enorm vermogen van 1250 watt en een dynamisch vermogen van 3.000 watt. En het geavanceerde 8-bands auto EQ Plus-programma biedt niet alleen lage vervorming, maar ook de meest nauwkeurige bas. Met deze software is het zeer eenvoudig om de subwoofer in uw geluidssysteem te integreren. Dankzij hun extreem lage frequentierespons zijn ze in staat tot een werkelijk indrukwekkend vermogen. De frequentierespons van de subwoofer kan automatisch of zelfs handmatig worden gekalibreerd met de 8-bands parametrische equalizer die via de USB-poort op de computer is aangesloten.

Model Digital Drive Plus 18

Velodyne-Digital-Drive-Plus-18-Subwoofer-Zwart

Dankzij de High Efficiency Class “D” -versterker kan de subwoofer tot bijna 3.000 watt uitgangsvermogen produceren. het digitale High-Gain Servo-circuit minimaliseert vervormingen door bemonstering en kalibratie op de reeds genoemde 16.000 keer per seconde.

De subwoofer, 8-bands Auto EQ Plus en het DSP ruimteakoestische correctiesysteem zijn in staat tot nauwkeurige aanpassingen met behulp van een automatisch microfoonkalibratieprogramma. Wat echt een grote stap voorwaarts is met deze subwoofer, is dat niet alleen de instellingen van het toestel digitaal gemaakt kunnen worden, maar ook handmatig vanaf een computer gekalibreerd kunnen worden. Hierdoor kunnen we de instellingen nog nauwkeuriger en nog persoonlijker maken.

Aan de voorkant van de subwoofer bevindt zich een schakelbaar LED-display, dat de functies voor het dempen van het volume en de faseselectie aangeeft, die kunnen worden bediend met de infraroodafstandsbediening. De Velodyne subwoofer heeft ook een nachtmodus en een dynamische limiterfunctie. De grote gietijzeren korfmotor, enorme, extreem sterke magneet, 460 mm diameter Kevlar-subwoofer, gegoten aluminium frame en Rohacell-composietconussen, evenals de stabiele, stijve, dubbellaagse MDF-behuizing garanderen ook resonantievrije, schone, hoge performantie.

Velodyne DD-18 achterpaneel

Voor een snelle en nauwkeurige membraanbeweging is het apparaat uitgerust met een grote 6-laags opwindende zwenkspoel. De crossover is instelbaar, de frequentieoverdracht ligt tussen 14,4 Hz en 12 Hz, de subwoofer weegt 64 kg, heeft symmetrische en asymmetrische XLR / RCA, LFE (Low Frequency Effect) ingangen en een microfoon, evenals RS232 in- en uitgangen. Er is ook een 12V-trigger, Ethernet-poort, S-video-aansluiting en USB-poort op de Digital Drive Plus 18. Een aluminium koellichaam en een reservecondensor zorgen ervoor dat het apparaat tijdens het gebruik niet oververhit raakt. De binnenkant is bekleed met poly vulling om resonantie te verminderen. Het vervormingsvrije geluid wordt bevorderd door de conische zijwanden. Verkrijgbaar in zwart, ebbenhout, satijn, kersen en walnoot. Het Energy Recovery System resulteert in een efficiëntie van 95%. De maximale geluidsdruk is 121 decibel.

Voor- en nadelen van een actieve subwoofer

Het actieve subwoofersysteem bestaat uit een filter, een versterker en een speaker. Actieve subwoofers werken erg goed in automatische modus en hebben niet per se andere instellingen nodig, maar dit hangt ook grotendeels af van de prijs van de subwoofer. Subwoofers die geluid van echt goede kwaliteit produceren, vallen meestal in een hogere prijsklasse.

Al met al kan gezegd worden dat het geluid vloeiender is bij actieve subwoofers en het basbereik beter klinkt. Bovendien hebben de actieve subwoofers verschillende instellingen om een ​​nog preciezer geluid te produceren.

Geluidstesten

Velodyne-DD-18-Subwoofer-Avant

De subwoofer is getest in een filmkamer waar we de prestaties van de subwoofer konden testen met de Pioneer SC LX-901 versterker en het premium Harman Kardon Citation Tower speakerspaar. In de niet al te grote ruimte werden in de hoeken bass traps geplaatst om de onaangename storende overheersing van diepere geluiden te vermijden.

In 2019 kwam de oorlogsactiefilm Midway uit in de bioscopen, dus lanceerden we de repetitie. Velodyne produceerde nauwkeurig, helder geluid en krachtige bassen, in de gevechtsscènes hadden we echt het gevoel dat we ook ter plaatse waren, we hadden een levensecht en ruimtelijk geluid. We ontdekten dat we met behulp van de handmatige EQ meer ideale en nauwkeurige instellingen konden maken, zodat we de subwoofer daadwerkelijk konden kalibreren op de kenmerken van de kamer en het geluidssysteem.

We hebben het instrument ook geprobeerd op het gebied van muziek. We hebben geluisterd naar Kygo / Miguel’s huidige nummer Remind me to Forget. We waren blij met het stereogeluid, maar de dynamiek was niet altijd voldoende, we misten de muziek een beetje in de subwooferproductie.

samengevat

De Velodyne subwoofer is in staat om verbluffend intense en heldere bassen te leveren, we hebben geen vervorming ervaren bij hogere volumes. Over het algemeen klinkt het realistisch en duidelijk, maar we waren niet helemaal tevreden met de dynamiek, dus we raden aan om films te kijken. Het is beter om een ​​ander apparaat te kiezen om naar muziek te luisteren. Een ander nadeel is dat hij veel weegt en het erg moeilijk maakt om de subwoofer te verplaatsen. De prijs is ook behoorlijk hoog, niet iedereen kan het betalen. Er zijn te veel instel- / kalibratie-opties, wat verwarrend kan zijn. De handmatig instelbare EQ is echter een groot voordeel, omdat we hierdoor de subwoofer nog preciezer kunnen integreren in ons bestaande geluidssysteem.

Geschreven door Róbert Polgár