Velodyne SPL 1200 Ultra actieve, gesloten subwoofertest

Het Amerikaanse bedrijf Velodyne werd in 1983 opgericht door David Hall. Het bedrijf is voornamelijk gespecialiseerd in laagfrequente audio- en subwoofertechnologie, heeft sinds 2012 zijn assortiment uitgebreid met koptelefoons en biedt momenteel een aantal audioproducten aan.

Velodyne SPL-1200

Velodyne-SPL-1200-Ultra-subwoofer

De gesloten, actieve subwoofer van de SPl 1200 Ultra heeft een eenvoudig, opvallend, minimalistisch ontwerp gekregen. Verkrijgbaar in zwart en wit, het apparaat is een compacte subwoofer van 22 kg, 39,4 x 38 x 47 cm. De met de hand gepolijste, glanzende MDF-luidsprekerbehuizing is vrij solide en stabiel, wat de vorming van resonanties voorkomt. Het grote, gemakkelijk af te lezen LED-display op het voorpaneel licht blauw op. Op het frontpaneel zitten 2 schakelaars en hier zit ook de ingang van de meetmicrofoon.

SPL-1200-achter

Het achterpaneel is voorzien van vergulde, symmetrische asymmetrische XLR / RCA-ingangen op netspanning en een speciale LFE-connector (Low Frequency Effect) voor thuisbioscoop. Het apparaat is ook in staat tot DSP-signaalverwerking. Een infrarood afstandsbediening ter grootte van een creditcard wordt ook meegeleverd met de subwoofer.

Met de meegeleverde microfoon is kamerkalibratie mogelijk met behulp van het 8-bands auto EQ kamerakoestische correctiesysteem, dat buitengewoon handig en gemakkelijk te gebruiken is. U kunt ook het volume, de fase en de crossover-frequentie aanpassen. De subwoofer heeft een krachtige, geïntegreerde 2400 Watt klasse D versterker. Zijn prestaties zijn zeer overtuigend en het zorgt voor een extreem soepele overgang van een subtiel zacht gefluister naar een bonzende explosie. Het frequentiebereik ligt tussen 21 en 135 Hz. Het apparaat heeft ook nachtmodus en mute-functies.

SPL-1200 Ultra Subwoofer-luidsprekers

De 30 cm basdrive is uitgerust met een hittebestendige 7,6 cm spreekspoel en een groot ferriet magnetisch circuit zorgt voor een goede werking. De SPL 1200 heeft ook een automatische aan en uit detectiefunctie. De meerlaagse kevlar-stof is bevestigd aan een concaaf membraan, een stijve mand van gegoten aluminium met een sterke ethylpropyleen rubberen band, die een veel duurzamer materiaal is in vergelijking met rubber.

De driver, het ERS (Energy Recovery System), heeft een continu uitgangsvermogen van 1200 Watt en bij dynamische pieken tot 2400 Watt. De Velodyne-subwoofer kan tot de volledige bandbreedte dekken met basgeluiden.

De automatische kalibratie zendt in ongeveer een minuut ongeveer 12 tonen uit tussen 20 en 150 Hz. De nachtmodus is vooral handig om naar muziek ‘s avonds laat te luisteren. In het geval van het oppervlakdoorlaatfilter ontdekten we dat het meestal alleen het basniveau beperkt en niet filtert. Er zijn vier basisinstellingen om uit te kiezen, waarvan in onze ervaring de Jazz-modus de beste was, maar de modi Rock, Games en Movie zijn ook beschikbaar. Hierin klonken de middelste diepe bereiken het beste, met een snelle en nauwkeurige membraanbeweging die werd bereikt door de grote zwenkspoel in 6 lagen te wikkelen. In de praktijk kan gezegd worden dat deze subwoofer in staat is tot een onberispelijke en zuivere vervormingsvrije, strakke bas.

De plaatsing van de subwoofer is erg belangrijk voor een optimaal geluid

De subwoofer zorgt voor de beste basgeluiden. Ze produceren meer subwoofers, betere prestaties en een vloeiender basgeluid in de kamers. De plaatsing van de 4 subwoofers is optimaal, maar het loont de moeite om ze met een minimaal paar te krijgen, er zijn geen subwoofers meer nodig. Zorg er ook voor dat u indien mogelijk dieptepersen van hetzelfde merk en type kiest, aangezien zowel het instellen als het afstellen veel gemakkelijker zullen zijn. Als twee subwoofers worden gebruikt, moeten de luisterpositie en hun niveau zeer zorgvuldig worden gecoördineerd, en we kunnen ook verwachten dat twee subwoofers een fase-uitschakeling hebben, die kan worden geëlimineerd door de juiste plaatsing en fase-instellingen. Het is erg belangrijk om de subwoofers op minimaal 30 cm van de muurbeugel te plaatsen en het volume zo aan te passen dat geen van beide luider is dan de ander!

Geluidstest
SPL-1200-wit

De tests zijn uitgevoerd in een woonkamer van ongeveer 20 vierkante meter. De Focal Sopra vloerstaande speakers en de Denon AVR-X3600 versterker bleken een uitstekende combinatie te zijn. We kozen voor een nummer dat echt rijk is aan bas. We hebben de Brooklyn Bounce-band Take a Ride gelanceerd. We waren absoluut tevreden over de prestaties van de SPL 1200 Ultra, we konden een uitgebreid geluid horen, strakke, krachtige bassen en we ondervonden geen vervorming bij hogere volumes.

Afgesloten subwoofers

Ingesloten subwoofers hebben geen openingen in de kast, in een gesloten systeem dempt de lucht de beweging van het diafragma, dus dit soort subwoofers leveren het meest nauwkeurige, gedetailleerde en strakste geluid, maar er is een veel hoger versterkervermogen nodig om de juiste geluidsdruk te bereiken. zoals een reflex-subwoofer. In elk geval moet het uitgangsniveau worden beperkt om de vervorming te verminderen, aangezien bij lage frequenties de toenemende geluidsdruk het membraan dwingt om intensiever te bewegen en er dus vervormingen kunnen optreden. Dit is de reden waarom gesloten systeemsubwoofers meestal luidsprekers met grotere diameters hebben.

Overzicht

Velodyne’s high-performance, high-power subwoofer overtuigde ons ervan dat het Amerikaanse bedrijf echt het optimale geluid voor lage tonen had. We hebben een schoon, strak en percussief basbereik. Vanwege het compacte formaat van de subwoofer wordt deze het meest aanbevolen voor middelgrote kamers. Als je echt een ideaal geluid wilt bereiken, moet je letten op de grootte van de kamer. Het automatische kamerkalibratiesysteem is buitengewoon handig en eenvoudig te bedienen.

Uiteraard mag ook de akoestische behandeling van de kamers niet ontbreken! In een onbehandelde ruimte zal zelfs de beste subwoofer niet het resultaat opleveren dat we zouden verwachten. Om reflecties en interferenties te voorkomen, moeten we ook zorgen voor een akoestische behandeling van wanden, plafonds en raamoppervlakken, aangezien kamerkalibratiesystemen niet perfect kunnen werken in een ruimte met een slechte akoestiek.

Subwoofers zijn erg dominant bij het kijken naar films of het luisteren naar muziek, omdat ze zorgen voor een soepele en echt intense diepe bas. De buitenkant van de SPL 1200 Ultra is geschikt voor vrijwel elk thuisbioscoop- of hifi-systeem. We raden het vooral aan om naar muziek te luisteren. Dankzij het gesloten systeem kunnen we minder faseverschuiving, minder vertraging en minder verval krijgen. Subwoofers met een ingesloten systeem kunnen nauwkeuriger, strakker en gedetailleerder geluid produceren, de frequentierespons is vlakker en gebalanceerd en de dynamische outputwaarde is lager.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts