De meeste mensen zijn al gewend om in een luide, lawaaierige omgeving te leven. Het is bijna onmogelijk om naar een plek te gaan waar er perfecte stilte is, en ons lichaam heeft zich daaraan aangepast – we hebben geleerd om de geluiden te negeren die we niet nodig hebben. Maar dit is niet altijd mogelijk en er is een mate van geluidsoverlast die het lichaam op den duur niet meer kan verdragen zonder gevolgen.

Wat is geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is het geluid dat uit onze omgeving komt. We kunnen dit niet echt vermijden, althans niet in alle situaties. In de steden zijn de geluiden van voertuigen, de geluiden van bouwplaatsen, de muziek van de nachtclubs, het lawaai van sprekende mensen het meest opvallend, en in de flatgebouwen zijn vaak de toespraken en activiteiten van de buren te horen.

reduce-the-noise-300x132

Veel mensen denken dat het op het platteland doodstil is, maar wie de stad uittrekt, komt bedrogen uit: in de dorpen is er ook geluidsoverlast, alleen anders. Het geluid van voertuigen is duidelijk gematigder, maar op het platteland hoor je het blaffen van honden, het geluid van een grasmaaier of kettingzaag, pratende buren op straat, hameren, boren en snijden, en meer. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de luidere huishoudelijke apparaten: wasmachine, vaatwasser, droger, stofzuiger… die zijn zowel in dorpen als steden aanwezig.

Geluidsoverlast is dus overal en de hoge niveaus zijn tegenwoordig een relatief groot probleem. We leven steeds luider, wat komt door de ontwikkeling van transport, steeds meer huishoudelijke apparaten, de snel groeiende bouwplaatsen. Tegelijkertijd zien we steeds meer negatieve effecten waar we voor moeten waken.

Wat zijn de negatieve effecten van geluidssmog?

Helaas hebben hoge niveaus van geluidsoverlast ook gevolgen voor onze gezondheid, en niet precies: het kan de oorzaak zijn van vele ziekten, zelfs ernstigere.

Deze problemen omvatten geluid:

  • Slaapstoornissen: aan de ene kant kan het ook een direct gevolg zijn als er bijvoorbeeld een nachtclub in de buurt van ons appartement is en we door het weggefilterde geluid niet kunnen slapen. In het geval van de openluchtnachtclubs in Boedapest is dit een constant probleem onder de omringende bevolking tijdens de zomermaanden. Aan de andere kant kan stress het moeilijker maken om te slapen – zie het volgende gedeelte.
  • Stress, nervositeit: constante blootstelling aan geluid veroorzaakt chronische stress en nervositeit, zelfs ongemerkt. Het houdt ons lichaam constant wakker, zodat we niet kunnen slapen, we zijn constant gespannen voor acne, we kunnen ons niet concentreren, wat van invloed is op alle gebieden van ons leven. Om nog maar te zwijgen van het feit dat stress een broeinest is van vele fysieke kwalen.
  • Hoofdpijn: het kan direct worden veroorzaakt door het geluid, maar stress kan er ook toe bijdragen dat veel mensen zelfs chronische hoofdpijn krijgen als gevolg van geluidsvervuiling.
  • Hart- en vaatziekten: deze kunnen grotendeels het gevolg zijn van stress, maar het is ook een wetenschappelijk bewezen feit dat blootstelling aan hoge niveaus van geluidsoverlast het risico op een beroerte en een hartaanval verhoogt.
  • Cognitieve stoornissen en psychische problemen: we zeiden altijd dat “ik al gek ben op dit geluid” – maar er zijn mensen die er geen grappen over maken. Er kunnen in ieder geval lichte psychische klachten ontstaan ​​als we gedwongen worden om in constant lawaai te leven. Het kan ook een probleem zijn in concentratie en denken.
  • Tinnitus: Tinnitus kan een direct gevolg zijn van veel lawaai. In het beste geval is het maar tijdelijk: je hebt waarschijnlijk je oren horen suizen na een concert of een luide nachtclub, maar de kans is groot dat het de volgende dag overgaat. Maar als je constant of gedwongen bent om veel lawaai te verduren, kan tinnitus helaas ook permanent worden, wat gehoorverlies op langere termijn betekent.
  • Gehoorverlies: Veel muzikanten melden dat hun gehoor in de muziekindustrie in de loop der jaren aanzienlijk is verslechterd – het volume van concerten en repetities heeft een impact gehad. Dit is vooral het geval voor degenen die hun gehoor in de loop der jaren niet voldoende hebben beschermd en het probleem licht opvatten. Tinnitus, tinnitus, gehoorverlies komen bij veel van hen zeer vaak voor, en helaas is dit al onomkeerbaar, hoogstens kan verdere verslechtering worden voorkomen.

Verfrissing in de lawaaierige wereld

geluidsabsorptie-met oordop-300x169

Een stil hoekje is een verfrissing in het constante lawaai, niet toevallig een rust voor het lichaam, wat belangrijk is om bovengenoemde problemen te voorkomen. Het is echter niet eenvoudig om stilte om ons heen te creëren, maar het is ook niet onmogelijk: met goede isolatie van onze huizen, oordopjes en het gebruik van akoestische gordijnen, kunnen we veel doen om het meeste geluid weg te filteren wanneer we dat willen tot.

Voor sommige banen is dit essentieel, zoals in geluidsstudio’s, maar voor kantoorbanen kan concentratie een grote hulp zijn, evenals efficiëntie als we niet worden blootgesteld aan constant geluid. Stilte is dus belangrijk voor zowel efficiënt werk als gezondheid – laten we proberen om het zowel thuis als op het werk te creëren!

Categorieën: Blog