De meeste mensen zijn al gewend om in een luide, lawaaierige omgeving te leven. Het is bijna onmogelijk om naar een plek te gaan waar perfecte stilte is, en ons lichaam heeft zich daar aangepast – we hebben geleerd om de geluiden die we niet nodig hebben, te negeren. Maar dit is niet altijd mogelijk en er is een mate van geluidsoverlast die het lichaam op den duur niet meer zonder gevolgen kan verdragen.

Wat is geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is de geluidshinder dat uit onze omgeving komt. We kunnen dit niet echt vermijden, althans niet in alle situaties. In de steden zijn de geluiden van voertuigen, bouwplaatsen; de muziek van de nachtclubs, het lawaai van sprekende mensen het meest opvallend, en in de flatgebouwen zijn vaak de gesprekken en activiteiten van de buren ook te horen.

reduce-the-noise-300x132

Veel mensen denken dat het op het platteland doodstil is, maar wie uit de stad naar het platteland verhuist, wordt snel  teleurgesteld: in de dorpen is er ook geluidsoverlast, alleen anders. Het geluid van voertuigen is duidelijk gematigder, maar op het platteland hoor je het blaffen van honden, het geluid van een grasmaaier of kettingzaag; (hardop) babbelende buren op straat, hameren, boren en snijden, en meer. En dan hebben we het nog niet eens over de luidere huishoudelijke apparaten gehad: wasmachine, vaatwasser, droger, stofzuiger… die zowel in dorpen als steden aanwezig zijn.

Geluidsoverlast is dus overal aanwezig en betekent tegenwoordig een relatief groot probleem. We leven steeds luider, wat door de ontwikkeling van transport, steeds meer huishoudelijke apparaten en ook bouwplaatsen komt. Tegelijkertijd ervaren we steeds meer negatieve effecten waar we ons tegen bescheemen moeten.

Wat zijn de negatieve effecten van geluidssmog?

Helaas heeft de grote geluidsoverlast – niet positieve – gevolgen ook  op onze gezondheid: het kan de oorzaak zijn van vele, zelfs ernstige ziekten.

Onder meer deze problemen zijn de gevolgen van herrie:

  • Slaapstoornissen: aan de ene kant kan het ook een direct gevolg zijn als er bijvoorbeeld een nachtclub in de buurt van je appartement is, en je door het weggefilterde geluid niet kunt slapen. In het geval van de populaire ruïne bars in Boedapest is dit een constant probleem voor de omringende bevolking tijdens de zomermaanden. Aan de andere kant kan ook stress de slaap moeilijker maken – zie het volgende gedeelte.
  • Stress, nervositeit: blootstelling aan permanent geluid veroorzaakt chronische stress en nervositeit, zelfs ongemerkt. Het houdt ons lichaam constant wakker, zodat we niet kunnen slapen, we zijn constant gespannen, we kunnen ons niet concentreren, wat van invloed is op alle gebieden van ons leven. Om nog maar te zwijgen over het feit dat stress een broeinest is van vele fysieke kwalen.
  • Hoofdpijn: het kan door het geluid direct veroorzaakt worden, maar stress kan er ook toe bijdragen dat veel mensen zelfs chronische hoofdpijn krijgen als gevolg van geluidsvervuiling.
  • Hart- en vaatziekten: deze kunnen grotendeels het gevolg zijn van stress, maar het is ook een wetenschappelijk bewezen feit dat blootstelling aan grote geluidsoverlast het risico op stroke en hartaanval verhoogt.
  • Cognitieve stoornissen en psychische problemen: men zegt vaak dat “ik word al gek van dit herrie” – maar er zijn mensen bij wie dit bloedserieus is. Lichte psychische klachten kunnen zeker ontstaan ​​als we gedwongen in constant lawaai leven. Het kan ook een probleem veroorzaken in concentratie en denken.
  • Tinnitus (oorsuizen): tinnitus kan een direct gevolg zijn van veel lawaai. In het beste geval is het maar tijdelijk: je hebt waarschijnlijk je oren horen suizen na een concert of in een luide nachtclub, maar de kans is groot dat het de volgende dag overgaat. Maar als je constant of gedwongen bent om veel lawaai te verduren, kan tinnitus helaas ook permanent worden, wat gehoorverlies op langere termijn betekent.
  • Gehoorverlies: Veel muzikanten melden dat hun gehoor in de muziekindustrie in de loop der jaren aanzienlijk verslechterd is – het volume van concerten en repetities heeft een impact gehad. Dit is vooral het geval voor degenen die hun gehoor in de loop der jaren niet voldoende hebben beschermd en het probleem licht opvatten. Tinnitus, oorgeruis en  gehoorverlies komen bij velen van hen zeer vaak voor, en helaas is dit al irreversibel, hooguit kan verdere verslechtering nog voorkomen worden.

Verfrissing in de lawaaierige wereld

geluidsabsorptie-met oordop-300x169

Een stil hoekje is een verfrissing in het constante lawaai, niet toevallig een rust voor het lichaam, wat belangrijk is om bovengenoemde problemen te voorkomen. Het is echter niet eenvoudig om stilte om ons heen te creëren, maar het is ook niet onmogelijk: met goede isolatie van onze huizen, oordopjes en het gebruik van akoestische gordijnen, kunnen we veel doen om het meeste geluid weg te filteren wanneer we dat wensen.

Voor sommige beroepen is dit essentieel, zoals in geluidsstudio’s, maar voor kantoorbanen kan dat ook een grote hulp voor de concantratie evenals voor de efficiëntie zijn, als we niet aan constant geluid blootgesteld worden. Stilte is dus belangrijk voor zowel efficiënt werk als gezondheid – laten we proberen om het zowel thuis als op het werk te creëren!

K.I.

Similar Posts