Dit zijn twee totaal verschillende stoffen die dezelfde rol zouden moeten hebben, maar de een doet het veel beter dan de ander. Het maakt dus niet uit welke we verkiezen, omdat ze de akoestiek van de kamers ernstig aantasten, zowel in negatieve als in positieve richting.

Als geluidsabsorptie, dan akoestische spons?

Spons-169x300

Meestal denkt iedereen hier als eerste over na als het doel is om gerichte geluidsabsorptie te creëren, b.v. tijdens het ontwerp van een thuisstudio. Op sommige vlakken zijn ook sponspanelen geschikt, maar als je echt wilt kiezen voor kwaliteit, dan is akoestische steenwol zeker de oplossing. Het heeft veel voordelen, waardoor je dit bijzondere materiaal in veel gevallen niet eens met een spons kunt traceren.

Waarom kiezen de meeste mensen voor een spons? Dit komt vooral omdat ze dit in de verschillende video’s aan de muren van de studio’s vastgelijmd zien. Het is eigenlijk vrij eenvoudig, maar minder effectief, vooral als niet de ideale kwaliteit wordt gebruikt. Zoals we weten, wordt op veel forums geadverteerd voor de oplossing van piepschuim op basis van eieren, maar isolatieschuim wordt ook vaak verkeerd begrepen. Deze methoden worden indien mogelijk volledig vermeden als het gaat om geluidsisolatie. Het is geen toeval dat er aparte thermische en geluidsisolerende materialen en bekledingen op de markt zijn. Steenwol daarentegen valt ook op als geluids- en warmte-isolatie, voornamelijk door zijn vezelstructuur. Het piepschuim en zijn metgezellen daarentegen zijn volledig stijf en reflecteren de geluidsgolven, ergo lost niets op en ze ontsieren ook het interieur. De eierhoudende oplossing daarbovenop is zelfs ontvlambaar.

Steenwol met onzichtbare efficiëntie

Als isolatiemateriaal in de muur ingebouwd, is het volledig onzichtbaar en bederft daarom het totaalbeeld niet. Het neemt geen vocht op en is tevens brandveilig, waardoor het veiliger is dan een spons. Geschikt voor zowel extern als intern gebruik. Met gevelisolatie kan het ook worden gebruikt als externe geluidsisolatie om geluiden van buiten buiten te houden. Als u de interne echo wilt elimineren, wordt deze gebouwd achter traditionele of akoestische gipsplaat die gunstige geluidsabsorberende eigenschappen heeft. Niet alleen verticale vlakken, maar ook horizontale vloeren en plafonds kunnen, afhankelijk van de situatie, met steenwol worden geïsoleerd. Deze voordelen kunnen ook worden genoten tijdens algemeen gebruik. Als we het daarentegen specifiek als een akoestisch element beschouwen, zal het ook de winnaar zijn, alleen in een andere vorm.

Een stijlvolle vorm van spectaculaire geluidsabsorptie

Breedband akoestisch paneel 300x300

Er zijn verschillende soorten steenwol, afhankelijk van waar het wordt geplaatst. Geluidabsorberende panelen met akoestisch katoen hoeven echter niet in de muur, onder de vloer of boven het plafond te worden geïnstalleerd, omdat ze op zichzelf kunnen worden gebruikt. Ze vallen ook op als designelement. Ze zijn verkrijgbaar in een zeer breed scala aan kleuren, zodat ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de stijl van de kamer. Ze kunnen naar wens aan de muur worden geplaatst, maar kunnen ook als losse elementen met inklapbare poten worden gebruikt. De akoestische zijdecoating voegt ook veel toe aan het uiterlijk, om nog maar te zwijgen van de effectiviteit. Het behoort tot de groep van breedband akoestische elementen. Wat dit precies betekent, wordt hieronder uitgelegd.

Het geheim ligt in het vermogen om geluid te absorberen

Maar wat is de akoestische factor die het veel beter maakt om voor steenwol te kiezen dan voor spons? Het is geen toeval dat dit materiaal ook door professionele studio’s wordt gebruikt.

Stel dat we niet tevreden zijn met het geluid van de gegeven ruimte, dan beginnen we de ruimte te behangen met sponspanelen als demping. Toch verbetert het geluid niet, en het is zelfs meer en meer dat we de indruk krijgen dat het slechter en doffer wordt, en de diepe geluiden komen op een verontrustende manier naar voren.

De spons kan namelijk niet de functie vervullen van een breedband akoestisch product, in dit geval steenwol. Het heeft een lage lichaamsdichtheid, dus het werkt goed als het doel is om het hogere frequentiebereik te verzwakken. Onjuist gebruik kan leiden tot overmatige demping, waardoor de hele kamer levenloos wordt, dus het is belangrijk om deze elementen verstandig op de juiste plaats op de juiste plaats te gebruiken.

Akoestische steenwol met andere materialen

art-wandpaneel-diffuser-2-300x300

Zeker in het geval van een studio kan het raadzaam zijn om naast de akoestische katoenen panelen ook de akoestiek te finetunen met houtdiffusors of resonatoren. Als de kamer trilt door de bas, vervormt dit het geluidsbeeld aanzienlijk en verslechtert het eindresultaat in de mix- of opnamestudio’s. Hout is een van de beste basabsorbers, dus diffusors en resonatoren moeten op reflectiepunten worden geplaatst. In combinatie met steenwol wordt een veel helderder geluid bereikt. Op basis van de grootte van de ruimte kan worden berekend hoeveel resonatoren en diffusors moeten worden geïnstalleerd.

Over het algemeen is de spons goedkoop, maar lang niet voldoende om de juiste akoestische omstandigheden te creëren. En dat kan op korte termijn blijken. Met akoestisch katoen en aanvullende akoestische elementen van hoge kwaliteit wordt een onberispelijk geluid bereikt, wat resulteert in een veeleisendere, gezondere leefruimte.

Categorieën: Blog