Dit zijn twee totaal verschillende stoffen die dezelfde rol zouden moeten hebben, maar de ene doet het veel beter dan de andere. Het is dus heel belangrijk, welke we kiezen, omdat ze een grote invloed op de akoestiek van de kamers hebben, zowel in negatieve als in positieve richting.

Als geluidsabsorptie, dan akoestische spons?

Spons-169x300

Meestal denkt iedereen hier als eerste over na als het doel is om gerichte geluidsabsorptie te creëren, b.v. tijdens het ontwerp van een thuisstudio. Op sommige vlakken zijn ook sponspanelen geschikt, maar als je voor kwaliteit wilt kiezen, dan is akoestische steenwol zeker de oplossing. Het heeft veel voordelen, waardoor een spons is heel ver van dit bijzondere materiaal.

Waarom kiezen de meeste mensen toch voor een spons? Dit komt vooral omdat ze dit in de verschillende video’s aan de muren van de studio’s vastgelijmd zien. Het is eigenlijk vrij eenvoudig, maar minder effectief als niet de ideale kwaliteit wordt gebruikt. Zoals je het merkt, wordt op veel forums geadverteerd voor de oplossing van piepschuim of eiserdoosjes, maar isolatieschuim wordt ook vaak verkeerd begrepen. Deze methoden maar beter volledig vermijden als het om geluidsisolatie gaat. Het is geen toeval dat er aparte thermische en geluidsisolerende materialen en bekledingen op de markt zijn. Steenwol valt echter ook op als geluids- en warmte-isolatie, voornamelijk door zijn vezelstructuur. Het piepschuim en dergelijk zijn daarentegen volledig stijf en reflecteren de geluidsgolven, ergo lossen niets op en ze ontsieren nog ook het interieur. De oplossing van eierdoosjes is bovendien ontvlambaar.

Steenwol met onzichtbare efficiëntie

Als isolatiemateriaal in de muur ingebouwd werd, is het volledig onzichtbaar en bederft daarom het totaalbeeld niet. Het neemt geen vocht op en is tevens brandveilig, waardoor het veiliger is dan een spons. Geschikt voor zowel extern als intern gebruik. Met gevelisolatie kan het ook gebruikt worden als externe geluidsisolatie om geluiden van buiten ook buiten te houden. Als u de interne echo wilt elimineren, wordt deze gebouwd achter traditionele of akoestische gipsplaat die gunstige geluidsabsorberende eigenschappen heeft. Niet alleen verticale vlakken, maar ook horizontale vloeren en plafonds kunnen, afhankelijk van de situatie, met steenwol geïsoleerd worden. Deze voordelen kunnen ook tijdens algemeen gebruik genoten worden. Als je het puur specifiek als een akoestisch element beschouwt, zal het ook de winnaar zijn, wel in een andere vorm.

Een stijlvolle vorm van spectaculaire geluidsabsorptie

Breedband akoestisch paneel 300x300

Er zijn verschillende soorten steenwol, afhankelijk van waar het geplaatst wordt. Geluidabsorberende panelen met akoestisch katoen hoeven echter niet in de muur, onder de vloer of boven het plafond geïnstalleerd te worden, omdat ze ook op zichzelf gebruikt kunnen worden. Deze wandpanelen vallen ook op als designelement. Ze zijn verkrijgbaar in een zeer breed scala aan kleuren, zodat ze gemakkelijk aangepast kunnen worden aan de stijl van de kamer. Ze kunnen naar wens aan de muur worden geplaatst, maar kunnen ook als losse elementen met inklapbare poten gebruikt worden. De akoestische zijdecoating voegt ook veel aan het uiterlijk toe, om nog maar de effectiviteit niet te noemen. Het behoort tot de groep van breedband akoestische elementen. Wat dit precies betekent, wordt hieronder uitgelegd.

Het geheim ligt in het vermogen om geluid te absorberen

Maar wat is de akoestische factor die het veel beter maakt om voor steenwol te kiezen in plaats van spons? Het is niet voor niets dat dit materiaal ook door professionele studio’s gebruikt wordt.

Stel dat je niet tevreden bent met het geluid van de gegeven ruimte, dan begin je de ruimte met sponspanelen te behangen als demping. Toch verbetert het geluid niet, en het is zelfs meer en meer dat je de indruk krijgt dat het slechter en doffer wordt, en de diepe geluiden op een verontrustende manier naar voren komen.

De spons kan namelijk niet de functie van een breedband akoestisch product, in dit geval steenwol, vervullen. Het heeft een lage lichaamsdichtheid, dus het werkt goed als het doel is om het hogere frequentiebereik te verzwakken. Onjuist gebruik kan tot overmatige demping leiden, waardoor de hele kamer levenloos wordt, het is dus belangrijk om deze elementen verstandig op de juiste plaats en in de nodige hoeveelheid te gebruiken.

Akoestische steenwol met andere materialen

art-wandpaneel-diffuser-2-300x300

Zeker in het geval van een studio kan het raadzaam zijn om de akoestiek te finetunen, naast de akoestische katoenen muurpanelen ook houten diffusors of resonatoren te gebruiken. Als de kamer trilt door de bas, vervormt dit aanzienlijk het geluidsbeeld  en verslechtert het eindresultaat in de mix- of opnamestudio’s. Hout is een van de beste basabsorbers, dus diffusors en resonatoren werken het beste op reflectiepunten. In combinatie met steenwol wordt een veel helderder geluid bereikt. Op basis van de grootte van de ruimte kan berekend worden, hoeveel resonatoren en diffusors moeten worden geïnstalleerd.

In het algemeen: de spons is goedkoop, maar lang niet voldoende om de juiste akoestische omstandigheden te creëren. En dit kan dan op korte termijn duidelijk worden. Met akoestisch katoen en aanvullende akoestische elementen van hoge kwaliteit wordt een onberispelijk geluid bereikt, wat een gezondere, hoog niveau hebbende leefruimte opbrengt.

K.I.

Similar Posts