We hebben het over drie totaal verschillende stoffen die dezelfde rol zouden moeten hebben, maar de ene doet dat veel beter dan de andere. Het maakt dus uit welke de voorkeur heeft, want ze kunnen een grote invloed hebben op de akoestiek van een ruimte, zowel negatief als positief.

Als Geluidsabsorptie, Dan Akoestisch Schuim?

Spons-169x300

Dit is over het algemeen het eerste waar iedereen aan denkt bij het ontwerpen van gerichte geluidsabsorptie, zoals bij het inrichten van een thuisstudio. In zekere mate zijn schuimpanelen toereikend, maar de dichtheid en materiaalsamenstelling maken een significant verschil. Als kwaliteit werkelijk is wat we zoeken, dan zal de oplossing zeker extra hoogdicht akoestisch schuim of akoestische minerale wol zijn.

Gemiddeld schuim, dat overal goedkoop kan worden verkregen, is gemaakt van lichte, zachte materialen. Deze eenvoudige schuimen hebben een dichtheid van 20-30kg/m3, wat verwaarloosbaar is in vergelijking met ons Elitexa akoestisch schuim. Elitexa is de trots van Perfect Acoustic, ontwikkeld als een geluidsabsorberend materiaal met een veel grotere dichtheid en gewicht in het pad van geluid. Over het algemeen gebruiken we een gecomprimeerd schuimstructuur materiaal dat 80-200kg/m3 weegt. Dit materiaal kan geluiden zo laag als 50 Hz absorberen, in tegenstelling tot licht schuim, dat alleen in staat is tot geluidsabsorptie boven 800Hz. Bijvoorbeeld, ondervloeren voor gelamineerde vloeren en tapijten zijn gemaakt van materialen met een dichtheid van 140-180kg/m3, waardoor het geluid van springende kinderen niet door buren beneden gehoord wordt.

Waarom Kiezen De Meesten Nog Steeds Voor Slechte Kwaliteit Zacht Akoestisch Schuim?

De belangrijkste reden hiervoor is dat ze het aan de muren van studio’s in verschillende video’s zien plakken. Het is fundamenteel eenvoudig, maar minder effectief, vooral als het niet van de ideale kwaliteit is. Zoals we weten, promoten veel forums eierkrat en polystyreen oplossingen, maar isolatieschuim wordt ook vaak ten onrechte verkozen. Indien mogelijk, moeten deze methoden volledig vermeden worden als het gaat om geluidsisolatie en -absorptie. Het is geen toeval dat er aparte thermische en geluidsisolatiematerialen en -bekledingen op de markt beschikbaar zijn. Minerale wol staat echter zowel als geluid- als thermische isolatie zijn mannetje, voornamelijk vanwege zijn vezelachtige structuur. Polystyreen en dergelijke zijn volledig star en weerkaatsen geluidsgolven, waardoor ze niets oplossen en daarnaast het interieur ontsieren. Bovendien is de eierkrat oplossing ook brandgevaarlijk.

Een Stijlvolle Vorm Van Spectaculaire Ophanging Met Geluidsisolerende Sponzen

Breedband akoestisch paneel 300x300

Verschillende soorten minerale wol kunnen worden onderscheiden, afhankelijk van waar ze worden geplaatst. Echter, akoestische panelen hoeven niet in muren, onder vloeren of boven plafonds geïnstalleerd te worden, aangezien ze op zichzelf kunnen worden gebruikt. Daarnaast staan ze hun mannetje als designelementen. Verkrijgbaar in een zeer breed scala aan kleuren, kunnen ze gemakkelijk worden afgestemd op de stijl van de kamer. Indien nodig kunnen ze aan de muur worden geplaatst, maar ze kunnen ook worden gebruikt als zelfstandige elementen met opvouwbare poten. De akoestische zijdecoating voegt ook veel toe aan het uiterlijk, om nog maar te zwijgen van de efficiëntie. Het behoort tot de groep van breedband akoestische elementen. Wat dit precies betekent, wordt verder uitgelegd.

Het Geheim Ligt In Het Geluidsabsorberend Vermogen

Maar wat is de akoestische factor die het veel verstandiger maakt om te kiezen voor minerale wol of extra dicht schuim in plaats van gewoon schuim? Dit materiaal wordt niet zonder reden gebruikt in professionele studio’s.

Stel dat we niet tevreden zijn met het geluid in een bepaalde ruimte, dus beginnen we de kamer te bedekken met lichte cellenstructuur schuimpanelen als een dempende oplossing. Desondanks verbetert het geluid niet; eerder krijgen we steeds meer de indruk dat het verslechtert en dof wordt, met de basgeluiden die irritant prominent worden.

Dit komt omdat het lichte zachte schuim de functie van een breedband akoestisch product niet kan vervullen, in dit geval minerale wol of extra hoogdicht schuim. Het schuim heeft een lage bulkdichtheid, meestal 20-30kg/m3, dus werkt het goed als het doel is om het hogere frequentiebereik te dempen. Onjuist gebruik kan leiden tot over-dempen, wat de hele kamer levenloos kan maken. Daarom is het belangrijk om deze elementen slim toe te passen op de juiste plaats en in de noodzakelijke hoeveelheid.

AKOESTISCHE STEENWOL VERGELEKEN MET ANDERE MATERIALEN
art-wandpaneel-diffuser-2-300x300

Vooral in het geval van studio’s kan het raadzaam zijn om naast akoestische wolpanelen de akoestische eigenschappen te verfijnen met houtdiffusoren of resonatoren. Als de ruimte trilt door de lage tonen, vervormt dit het geluidsbeeld aanzienlijk en verslechtert het eindresultaat in mix- of opnamestudio’s. Hout is een van de beste materialen om basfrequenties te absorberen, dus het is verstandig om diffusors en resonators op reflectiepunten te plaatsen. In combinatie met minerale wol of schuim met een extra hoge dichtheid kan een veel zuiverder geluid worden bereikt. Op basis van de grootte van de ruimte kan worden berekend hoeveel resonatoren en diffusors moeten worden geplaatst.

In het algemeen kan gezegd worden dat zacht lichtgewicht schuim weliswaar goedkoop is, maar bij lange na niet voldoende om de juiste akoestische omstandigheden te creëren. Dit kan zelfs op korte termijn duidelijk worden. Vlekkeloos geluid kan worden bereikt met akoestische wol en andere akoestische kwaliteitselementen, wat resulteert in een verfijndere en gezondere leefruimte.

 

Similar Posts