Wonen in een flat is in sommige opzichten een comfortabele optie, maar het heeft ook nadelen. Bijvoorbeeld als de buurman te luid is en constant gehamerd, gebonsd moet doorstaan. E dan nog ook de kinderen in het gezin die niet altijd wat stiller kunnen spelen. Wat is de oplossing?

Verbeter de geluidsisolatie binnen en buiten het gebouw

luidruchtig-dicht-2-300x183

In plaats van onze populariteit in de woongemeenschap voortdurend te verslechteren met constante ruzies, laten we eens naar de opties kijken die ons ter beschikking staan ​​op het gebied van geluidsisolatie. Velen zullen nu misschien hun wenkbrauwen optrekken en zeggen dat de isolatie van het huis perfect is. Als dit bedoeld is voor thermische isolatie, wees dan niet verbaasd als het geluid van de grasmaaier van de buren de intimiteit van de zondagse lunch doorbreekt. Thermische isolatie, hoe goed het maar ook, is niet hetzelfde als geluidsisolatie en vice versa.

Als een woning gerenoveerd moet worden, kunnen we de geluidsisolatie van de grond af aan beginnen, bijvoorbeeld door de deuren en ramen te vervangen en de muren met geluidsreducerend isolatiemateriaal te renoveren. Dit is natuurlijk een vrij dure en arbeidsintensieve oplossing, aangezien voor de daaropvolgende geluidsisolatie van de muren vaak een voorwand wordt gebruikt, wat nogal ruimte-intensief is. Tegenwoordig zijn er veel modernere materialen voor geluidsisolatie, die ook als decoratief element voor de kamer dienen.

Als de bestaande geluidsisolatie niet meer voldoende is

We hebben een breed scala aan oplossingen voor geluidsisolatie in huis. Je kunt een groot aantal verschillende zelfgemaakte praktijken en kwaliteitsoplossingen uitproberen totdat  het gewenste effect  bereikt wordt. Misschien heeft al iedereen over eierdoosjes als doe-het-zelf-isolatie gehoord. Het enige voordeel hiervan is dat het goedkoop is, maar veel minder efficiënt, om nog maar over het ontsieren van het hele interieur te zwijgen.

Doordachte kwaliteitsoplossingen

Steenwol kan om de muren geluiddicht te maken gebruikt worden, omdat het zeer gunstige eigenschappen heeft. Het is geen toeval dat dit materiaal ook voor geluidsisolatie in professionele studio’s de voorkeur krijgt. Het is waterdicht, dus ideaal voor gebruik ook binnenshuis, en ook als een geweldige geluidsisolatie.

geïsoleerde gevel

Als u het lawaai van de straat buiten wilt houden, moet u indien mogelijk de buitenmuren van het gebouw isoleren. Maar als we ons tegen de geluidseffecten van het andere appartement in het gebouw willen beschremen, moeten we ons op het isoleren van de vloer of het plafond gaan concentreren. Als u slechts één kamer in het appartement wilt blokkeren tegen de effecten van geluid, kan dit voornamelijk door scheidingswanden te isoleren, bereikt worden.

De isolatie van het plafond is echter al een veel complexere zaak, beter hier een ​​specialist te bellen. Maar écht nodig is dit alleen, als het geluid van boven komt. In dit geval is een geluidsisolatiesysteem van minimaal 13-15 cm dikte vereist.

Ruisonderdrukking met geluiddichte vloermat

geluiddicht-mat-169x300

Geluid niet alleen van buiten kan hinderlijk zijn, maar ook binnen kan echo een probleem betekenen. In dit geval moet de nadruk niet op geluidsisolatie liggen, maar op geluidsabsorptie. Het hele appartement is omgeven door oppervlakken die de geluiden in één richting concentreren. De vloer, het parket, maar zelfs vinyl spelen een grote rol bij het opwekken van echo. Dit kan het wooncomfort onder zeer korte termijn verslechteren. Niet voor niets proberen ook grotere warenhuisketens zoveel mogelijk geluiddempend materiaal te gebruiken bij het inrichten van hun winkels. Er is waargenomen dat de klanten veel meer geneigd zijn om in een stillere, quasi-kalmere omgeving hun ceintjes gaan uitgeven dan in een lawaaierige, bazaarachtige drukke plaats.

Een van de grootste voordelen van een geluiddempend tapijt is dat het overal op elke vloer dan ook, kan worden geplaatst of zelfs aan een muur gehangen worden. Door zijn ontwerp isoleert hij perfect geluiden van de omgeving. Waarom kan een doorsnee tapijt dat niet doen? In principe kunnen alle tapijten de geluiden absorberen, maar het materiaal en weefsel van een akoestisch tapijt is dikker, met meer lagen. Dit zijn de geluidsisolerende elementen die niet alleen praktisch zijn, maar ook geschikt voor decoratieve doeleinden, aangezien je uit een grote assortiment van kleuren en patronen kunt kiezen.

De efficiëntie van het akoestische tapijt kan verder verbeterd worden door de geluidsabsorbers die eronder worden geplaatst. Een antislip vilt ondertapijt dat, zoals zijn naam luidt, onder het vloertapijt gelegd kan worden, blijkt hierin een prima oplossing te zijn.

Wat als het vloerkleed nog niet voldoende is?

Dan hoeven we ons nog steeds niet te laten ontmoedigen, want met akoestische gordijnen en deurgordijnen kunnen we het geluidsabsorberende vermogen van het interieur verder versterken. Net als tapijten zijn ze van dikker materiaal gemaakt en zijn ze ook esthetische decoratieve elementen.

Een tot aan het plafond rekkende, vol ingepakte boekenplank blokkeert en absorbeert ook geluiden.

Het komt misschien als een verrassing, maar we kunnen ook een fotowand gebruiken om ons tegen ongewenste ruis te beschermen. Het is nog ook esthetisch en we kunnen door de kale muren te bedekken, een ​​gezellige, stillere omgeving te creëren.

Leg ook isolatie onder de binnendeuren, want hierdoor kan veel geluid de kamer in sijpelen. U kunt hiervoor een zelfgemaakte tochtafsluiting gebruiken of natuurlijk gewoon gaan kopen.

Verschillende omstandigheden vragen om verschillende implementaties. Door gebruik te maken van de genoemde geluidsisolatie- en geluidsabsorberende oplossingen, kunnen significante resultaten bereikt worden, die een stillere omgeving in ons huis kunnen creëren.

K.I.

Similar Posts