Wonen in een paneel is in sommige opzichten een comfortabele optie, maar het heeft ook nadelen. Bijvoorbeeld als de buurman te luid is en constant gehamerd, gebonsd moet doorstaan. Er zijn ook kinderen in het gezin die niet altijd gedwongen kunnen worden om stiller te spelen. Wat is de oplossing?

Verbeter de geluidsisolatie binnen en buiten het gebouw

luidruchtig-dicht-2-300x183In plaats van onze populariteit in de woongemeenschap voortdurend te verslechteren met constante ruzies, laten we eens kijken naar de opties die ons ter beschikking staan ​​op het gebied van geluidsisolatie. Velen zullen nu misschien hun wenkbrauwen optrekken en zeggen dat de isolatie van het huis perfect is. Als dit bedoeld is voor thermische isolatie, wees dan niet verbaasd als het geluid van de grasmaaier van de buren de intimiteit van de zondagse lunch doorbreekt. Thermische isolatie, hoe goed ook, is niet hetzelfde als geluidsisolatie en vice versa.

Als een woning gerenoveerd moet worden, kunnen we de geluidsisolatie van de grond af aan beginnen, bijvoorbeeld door de deuren en ramen te vervangen en de muren te renoveren met geluidsreducerend isolatiemateriaal. Dit is natuurlijk een vrij dure en arbeidsintensieve oplossing, aangezien voor de daaropvolgende geluidsisolatie van de muren vaak een voorwand wordt gebruikt, wat nogal ruimte-intensief is. Tegenwoordig zijn er veel modernere materialen voor geluidsisolatie, die ook als decoratief element in de kamer dienen.

Als de bestaande geluidsisolatie niet meer voldoende is

We hebben een breed scala aan oplossingen voor geluidsisolatie in huis. We kunnen een groot aantal verschillende zelfgemaakte praktijken en kwaliteitsoplossingen uitproberen totdat we het gewenste effect hebben bereikt. Misschien is iedereen al dood over huisisolatie op basis van eieren. Het enige voordeel hiervan is dat het goedkoop is, maar minder efficiënt in ruil, om nog maar te zwijgen van het ontsieren van het hele interieur.

Doordachte, kwaliteitsoplossingen

Steenwol kan worden gebruikt om de muren geluiddicht te maken, omdat het zeer gunstige eigenschappen heeft. Het is geen toeval dat dit materiaal ook voor geluidsisolatie in professionele studio’s de voorkeur geniet. Het stoot water af, dus het is ideaal voor gebruik binnenshuis en ook als een geweldige geluidsisolatie.

geïsoleerde gevel

Als u het lawaai van de straat buiten wilt houden, moet u indien mogelijk de buitenmuren van het gebouw isoleren. Maar als we ons willen beschermen tegen de geluidseffecten van het andere appartement in het gebouw, moeten we ons concentreren op het isoleren van de vloer of het plafond. Als u slechts één kamer in het appartement wilt blokkeren voor de effecten van geluid, kan dit voornamelijk worden bereikt door scheidingswanden te isoleren.

De isolatie van het plafond is echter al een veel complexere zaak, wat niet schadelijk is om een ​​specialist te bellen. Maar dit is alleen absoluut nodig als het geluid van boven komt. In dit geval is een geluidsisolatiesysteem van minimaal 13-15 cm dik vereist.

Ruisonderdrukking met geluiddichte mat

geluiddicht-mat-169x300

Niet alleen kan geluid van buiten hinderlijk zijn, maar ook binnen kan echo een probleem zijn. In dit geval moet de nadruk niet liggen op geluidsisolatie maar op geluidsabsorptie. Het hele appartement is omgeven door oppervlakken die de geluiden in één richting concentreren. De vloer, het parket, maar zelfs het linoleum spelen een grote rol bij het opwekken van echo. Dit kan het wooncomfort op zeer korte termijn verslechteren. Niet voor niets proberen ook grotere warenhuisketens zoveel mogelijk geluiddempend materiaal te gebruiken bij het inrichten van hun winkels. Er is waargenomen dat shoppers veel meer geneigd zijn om in een stillere, quasi-kalmere omgeving te besteden dan in een lawaaierige, bazaarachtige plaats.

Een van de grootste voordelen van een geluiddempend tapijt is dat het overal op elke vloer kan worden geplaatst of zelfs aan een muur kan worden gehangen. Door zijn ontwerp isoleert hij perfect geluiden van de omgeving. Waarom kan een tapijt dat niet doen? In feite kunnen alle geluiden, alle tapijten, absorberen, maar het materiaal en weefsel van een akoestisch tapijt is dikker, met meer lagen. Dit zijn de geluidsisolerende elementen die niet alleen praktisch zijn, maar ook geschikt voor decoratieve doeleinden, aangezien we kunnen kiezen uit een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen.

De efficiëntie van het akoestische tapijt kan verder worden verbeterd door de geluidsabsorbers die eronder worden geplaatst. Een antislip vilt van vilt dat onder het tapijt kan worden gelegd blijkt hierin een prima oplossing te zijn.

Wat als het vloerkleed nog niet genoeg is?

Ook wij hoeven ons niet te laten ontmoedigen, want met akoestische gordijnen en deurgordijnen kunnen we het geluidsabsorberende vermogen van het interieur verder versterken. Net als tapijten zijn ze gemaakt van dikker materiaal en zijn ze ook esthetische decoratieve elementen.

Een goed ingepakte boekenplank, goed ingepakt met boeken, blokkeert en absorbeert ook geluiden.

Het komt misschien als een verrassing, maar we kunnen ook een fotowand gebruiken om te beschermen tegen ongewenste ruis. Het is esthetisch en we kunnen kale muren bedekken om een ​​huiselijke, stillere omgeving te creëren.

Leg ook isolatie onder de binnendeuren, want hierdoor kan veel geluid de kamer in sijpelen. U kunt hiervoor een zelfgemaakte of fabrieksstekker gebruiken.

Verschillende omstandigheden vragen om verschillende implementaties. Door gebruik te maken van de genoemde geluidsisolatie- en geluidsabsorberende oplossingen, kunnen significante resultaten worden bereikt, die een stillere omgeving in ons huis kunnen creëren.

Categorieën: Blog