Wat voor soort home cinema-ontvanger moet ik kiezen? Deel 1

Bioscoop kamer

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een home cinema-ontvanger:

-Het belangrijkste om te overwegen is of je de versterker wilt aansluiten op stereoluidsprekers of een tv? Als je het voornamelijk gaat gebruiken om naar muziek te luisteren, heb je een stereo-ontvanger nodig. Als je surround sound wilt terwijl je een film kijkt. selecteer vervolgens AV-receiver. Gebruik je hem zowel voor het luisteren naar muziek als voor het kijken van films, denk dan aan een av-receiver.

-Voldoende kanalen zijn nodig als je echt surround-geluid wilt. Eén kanaal = één luidspreker. Zorg ervoor dat de nieuwe ontvanger voldoende kanalen heeft voor alle luidsprekers en degene die je in de toekomst zult krijgen. Als je surround sound wilt, heb je minimaal vijf kanalen nodig.

– Denk na over waar je het voor gaat gebruiken. Bedenk op welke bron u het apparaat wilt aansluiten. Wil je hem bijvoorbeeld ook gebruiken om naar een vinylplaat te luisteren, dan heb je een aparte phono-ingang nodig. Als je ook draadloos muziek wilt afspelen, heb je Wi-Fi nodig (plus Bluetooth, Airplay, etc., zodat je muziek kunt afspelen vanaf je smartphone en tablet) om nieuwe modules of apparaten die je later koopt te verbinden, zodat je meer connectiviteit krijgt met de nieuwer hoe beter.

-Moderne videoresolutie is ook gunstig. 4K beeldresolutie is een absolute must, ook al heb je nog geen 4K tv. Zorg ervoor dat je hem op elke videobron kunt aansluiten, zoals een dvd-speler of Apple TV.

-Selecteer een AV-receiver met Dolby Atmos- en DTS: X-functies voor 3D-surroundgeluid. Het goede nieuws is dat de nieuwe AV-receivers beide formaten kunnen afspelen.

-Zoek een ontvanger die alle 3 HDR-formaten kan afspelen. Controleer ook of de geselecteerde ontvanger geschikt is voor HDR10-, DV- (Dolby Vision) en HLG-formaten.

– AV-receivers in meerdere kamers kunnen tot twee verschillende programma’s afspelen in twee verschillende kamers op twee verschillende tv’s, dus denk aan de multiroom-functie.

AV-ontvanger en stereo-ontvanger – wat is het verschil?

Ze lijken misschien op elkaar, maar het zijn twee heel verschillende tools.

Wat is een AV-receiver?

home-cinema-AV-ontvanger

De AV-ontvanger (audio / video of thuisbioscoop) is verantwoordelijk voor het ontvangen, interpreteren en verwerken van inkomende audiosignalen voordat ze naar hun eindbestemming worden gestuurd: de tv en luidsprekers. De AV-receiver bevat minimaal vijf versterkers om minimaal vijf luidsprekers aan te sturen. Waarom heb je zoveel nodig? Een gemiddeld thuistheatersysteem heeft 5 luidsprekers die samenwerken om surround sound te creëren … en elke luidspreker heeft een apart audiosignaal van de AV-receiver nodig.

Tegenwoordig hebben veel thuistheaters al meer dan 5 luidsprekers, inclusief luidsprekers die Dolby Atmos-compatibel zijn. Om het best mogelijke effect te bereiken, hebben de meeste thuistheatersystemen tegenwoordig een dozijn of meer luidsprekers, waarvan er vele verborgen en / of ingebouwd zijn in muren of plafonds.

Wat is een stereo-ontvanger?

Marantz-NR1200 stereo receiver

De stereo receiver bevat 2 versterkers (één per kanaal) en wordt voornamelijk gebruikt voor het luisteren naar muziek. De twee versterkers van de stereo-ontvanger voeden de twee stereoluidsprekers en hoewel je hem op de tv kunt aansluiten, krijg je geen surroundgeluid met de stereo-ontvanger. (U kunt tijdens het zoeken ook geïntegreerde versterkers tegenkomen, wat eigenlijk hetzelfde is als de stereo-ontvanger behalve de AM / FM-tuner.)

Wanneer moet je een AV-receiver gebruiken?

Uitstekende AV-receivers voor thuisbioscopen met 4K-beeldverwerking en Dolby Atmos zijn nu verkrijgbaar tegen betaalbare prijzen. Als je je concentreert op het luisteren naar muziek in plaats van films met surround sound, koop dan een 2-kanaals stereo-ontvanger. (maar de laatste zal geen surround-geluid maken).

Het punt is dus: AV-receivers zijn in de eerste plaats ontworpen en gebouwd voor tv’s, thuisbioscopen en films om een ​​authentieke, bioscoopachtige ervaring bij hen thuis te brengen. En omdat AV-receivers meer kunnen dan stereo-ontvangers, kunt u de AV-receiver zowel voor films kijken als naar muziek luisteren. Bovendien zorgt de combinatie van een stereo-ontvanger en een tv alleen niet voor surround sound.

Hoe kies je de beste AV-receiver?

Het primaire doel van AV-receivers is om een ​​geweldig thuistheatersysteem met surround sound te bieden. Bij het kopen moet u rekening houden met de kenmerken van uw kamer, stijl, financiële mogelijkheden naar uw eigen smaak.

Ingangen, uitgangen

Er bestaat niet zoiets als te veel inputs of outputs. Dit komt omdat als we van plan zijn om in de toekomst nieuwe apparaten, nieuwe modules op de versterker aan te sluiten, er extra aansluitingen nodig zijn. Er zijn minimaal 4 HDMI-ingangen nodig om een ​​kabelbox, een Blu-ray-speler, een PlayStation en nog minstens één ingang aan te sluiten voor verdere uitbreiding. (Als u bijvoorbeeld een Apple TV toevoegt, gebruikt u al alle 4 de ingangen.) Als u van plan bent een platenspeler aan te sluiten, moet u ervoor zorgen dat u een phono-ingang op de versterker heeft. Zorg er ook voor dat de nieuwe producten die u koopt, compatibel zijn met alles wat u al in huis heeft.

4K

Check-tive-afbeelding

4K is het best mogelijke videoformaat met de hoogste resolutie voor thuisbioscopen. Met 4K is het beeld zo gedetailleerd dat het zelfs van dichtbij een helder en nauwkeurig beeld geeft.

Een ander kenmerk om op te letten is HDCP 2.2-ondersteuning. HDCP 2.2 is de nieuwste kopieerbeveiligingstechnologie die is ontworpen om illegaal kopiëren van video-inhoud, met name 4K-inhoud, te voorkomen. Dit is belangrijk omdat wanneer je een HDCP 2.2 kopieerbeveiligde film probeert te kijken en de 4K Blu-ray speler en / of AV-ontvanger niet geautoriseerd is om HDCP 2.2 content te ondersteunen, het scherm dimt. Gelukkig hebben alle 4K tv’s en ontvangers minimaal één HDCP2.2 ingang.

ingebouwde Wi-Fi

Idealiter kan iedereen zijn tv (fysiek) aansluiten op zijn thuisnetwerk, maar dit is niet altijd mogelijk, vooral als je geen kabels door muren kunt leiden. Dit is waar de Wi-Fi-verbinding in het spel komt, waardoor alle slimme functies die nieuwe tv’s gebruiken om films te streamen, YouTube kijken, enz., En draadloos over het netwerk werken. Om dezelfde reden is Wi-Fi ingebouwd in audiosystemen ook handig, zodat je bijvoorbeeld muziek kunt streamen zonder dat je apparaten fysiek hoeft aan te sluiten.

DTS: X- en HDR-formaten

DTS: X is een nieuw surround sound-formaat dat is ontworpen om het geluid van uw thuistheater zo meeslepend mogelijk te maken, vergelijkbaar met Dolby Atmos.

HDR-TV-beeld

HDR staat voor “High Dynamic Range”. Daarom zijn de nieuwste tv’s van vandaag op het gebied van beeldvorming zo spectaculair. De HDR van de tv genereert meer contrast binnen de bestaande pixels, waardoor het contrast en de kleur worden vergroot waardoor het eindresultaat nauwkeuriger en dieper is. Er zijn drie versies van HDR: HDR10 en DV (Dolby Vision) en HLG. Hoewel HDR10 momenteel het meest gebruikte formaat is (onder andere dankzij iTunes, Netflix en VUDU), beschouwen velen Dolby Vision als een formaat van betere beeldkwaliteit. Het is moeilijk te zeggen welk HDR-formaat het beste is.

Aantal kanalen

Beschouw kanalen als luidsprekers. En hoewel de meeste muziekformaten slechts 2 kanalen nodig hebben (links en rechts), vereist echt home cinema-surroundgeluid zoveel mogelijk kanalen. In een notendop: hoe meer kanalen u heeft, hoe meer luidsprekers u kunt toevoegen – en hoe meer luidsprekers u toevoegt, hoe beter en verbluffender het geluid zal zijn. Er zijn minimaal 5 kanalen nodig om surround sound te ontvangen. Maar we raden je aan om een ​​systeem op te zetten met minimaal 7 kanalen.

Clips-Home-Cinema-2.1

-2.1-kanaals: voeg een subwoofer toe aan effectieve bassen, en nu heb je 2.1. “2” verwijst naar de eerste twee luidsprekers en subwoofer verwijst naar “.1”.

-3.1-kanaals: voeg een middenluidspreker toe zodat de dialoog altijd vanuit het midden van het scherm komt (vooral belangrijk als we een beetje zijwaarts zitten).

-5.1: Dit betekent al thuisbioscoopgeluid. Plaats nog twee luidsprekers achter in de kamer voor surround sound om 5.1 te bereiken. Als je zelfs een subwoofer toevoegt en je hebt al een “5.2” -systeem.

Clips-Home-Cinema-7.1

-7.1-kanaals: in grotere kamers, vooral waar de bank of fauteuils verder van de achterwand verwijderd zijn, kunnen surround-achterluidsprekers nodig zijn om 7.1-geluid te implementeren.

-9.1 kanalen of meer: in dit geval kunnen we praten over echt 3D-geluid. Samengevat heeft een 9.2.1-systeem drie luidsprekers vooraan, twee rechts en links, twee achter in de kamer en een paar aan het plafond. Plus twee subwoofers, die meestal achterstevoren worden geplaatst, maar overal kunnen worden geplaatst. (U hebt een ontvanger met 9 of meer kanalen nodig om dit systeem te laten werken.)

Geschreven door Róbert Polgár

Deel 2 van het artikel komt binnenkort!

Similar Posts