Kan akoestische behandeling worden vervangen door een elektronisch apparaat?

We hebben een geweldige test gedaan! We besloten een mini-DSP te nemen en te kijken wat deze kan doen. Het product van de Chinese fabrikant is niet goedkoop te noemen, dus we hebben de test met vrij hoge verwachtingen uitgevoerd. Wat meer is, we sloegen tegen de letcho en, natuurlijk, de geluidsgolven met die onverholen bedoeling om erachter te komen of de hoogwaardige technologische achtergrond voldoende is om de akoestiek van de kamer te organiseren? Interessant dilemma toch? Het goede nieuws is dat we het antwoord hebben gevonden!

Voor het eerst probeerde ik, net als iedereen, te besparen op akoestiek. Want dat is het deel dat niet zo tastbaar is als een goede spreker. Het leek dus makkelijker om een ​​toonregelingsprogramma te kopen.

Ik vraag me af waarom ik die toonregeling schrijf?

Omdat in feite elk EQ-programma alleen de frequentie van de geluidsdruk en de tijdverschuiving van het geluid kan aanpassen. Daarom rees de vraag wat er uit zou kunnen halen als ik het op lege muren zou gebruiken. Of met akoestische panelen, akoestische matten en diffusers, welke resultaten kunnen we behalen.

Want als een kamer rinkelt, de nagalmtijd hoog is (echo) dan kun je die bereiken. Echt niet!

Dus hier is de mini DSP die de maxi-ervaring biedt!

mini-dsp-live-300x206

Laat de droge technische parameters voorop staan! Processor: 32-bit floating point 450 MHz analoge apparaten met SHARC DSP. 32-bit audiofiele converters: AK5574 / AK4490EQ. Dirac Live kamer akoestiek correctie. Quad-core ARM-processor voor netwerkaudiostreaming – vooraf geïnstalleerd met op Linux gebaseerde Volumio.

Wat het uiterlijk betreft, kunnen we geen extra complicaties melden. De ontwerpers hebben waarschijnlijk niet al te veel slapeloze nachten doorgebracht met het uitzoeken van het ontwerp, hoewel het bij nader inzien niet alleen het exterieur is, en de mini DSP is daar het beste voorbeeld van. Dus op het eerste gezicht worden we geconfronteerd met een zwarte rechthoek die plat is, niet te diep, maar zelfs breder. Dan, bij een tweede of vele blikken, verandert de situatie niet. De universele draaiknop aan de linkerkant is verantwoordelijk voor het schakelen tussen ingangen en besturingsfuncties. Daarnaast is er een in het oog springend OLED-display met verwenlicht, dat uitstekend afleesbaar is en tegelijkertijd volledig helderder wordt.

minidsp-shd-dirac-live-audiophile-preamp-ana-300x192

Nou, het is de moeite waard om de kleine vanuit een andere hoek te bekijken, omdat het van achteren een aantrekkelijker uitzicht biedt. Van links naar rechts gezien een standaard IEC-voedingsconnector, aan / uit-knop, USB-host, LAN-connector, USB-B-ingang, drie digitale ingangen; optische, coaxiale, AES-EBU en twee coaxiale uitgangen kunnen worden gedetecteerd in het digitale gedeelte. Een extra pluspunt is dat naast deze analoge ingangen ook een RCA en XLR worden gegeven. Hoewel de uitgangen niet zijn geparkeerd, zijn ze nu bekleed met twee XLR- en RCA-connectoren. Icipici’s Chinese furfang of eigenaardigheid is dat ze geen linker- of rechterkanaal hebben, maar een nummering van één tot vier geeft een idee.

Simpelweg geweldig?

Op de een of andere manier. De waarheid is dat de toepassing ervan heel eenvoudig is, het is niet overdreven om te zeggen dat het kinderspel is. Tegelijkertijd beknibbelt de fabrikant niet op functies die de formule al interessanter en ingewikkelder maken. Het is dus eenvoudig en geweldig tegelijk en kan onbeperkt worden gecombineerd.

Inbedrijfstelling gaat niet alleen over fysieke montage. We moeten het type selecteren dat we bezitten op de website van de fabrikant. De keuze is enorm, dus wees geduldig! Als je het hebt, kun je het compatibele stuurprogramma en Dirac downloaden, zonder welke je ondanks alle vragen volledig stil zult zijn. Maar het is nog niet voorbij. Verbinding maken met het geïntegreerde volume is een must, en hoewel automatische DHCP is voorzien, is het beschikbare IP-adres onjuist als er meer dan één apparaat op de router is aangesloten. Dus de handmatige instelling kan volgen.

Het verhaal van Dirac laat zich niet in één zin oplossen. Het moet worden geïnstalleerd vanaf de downloadpagina, die gratis kan worden gebruikt met de couponcode die bij het apparaat is geleverd. Het wordt ten zeerste aanbevolen om de beschrijvingen te lezen en de aangeboden video’s te bekijken, vooral voordat u ze voor de eerste keer gebruikt. Deze stoffen kunnen wolken van twijfel en onzekerheid verdrijven. Niemand wordt immers geboren met een voorsprong in het systeem.

Wat is de geluidskwaliteit zonder Dirac?

Uit het bovenstaande blijkt dat deze kleine doos een enorm potentieel heeft, met enig compromis. De basisfunctie werd echter gebruikt om de kwaliteit van het geluid te analyseren. De op deze manier verkregen geluidservaring die met het oor kan worden waargenomen, is volledig vrij van excessen en extremen. De bas gaat zeker diep, terwijl het open midden en niet al te benadrukte open hoge bereik doffer wordt. De uitvoering wordt gekenmerkt door kalmte, terughoudendheid, dus brutaliteit is niet de wereld van de mini DSP. Omdat de dynamiek van dit alles een beetje afgestompt was, kwam verveling of overdreven steriliteit naar voren. Het eindresultaat is een geluid dat niet perfect is, maar wel erg plezierig.

We probeerden het met de ruimte ingericht met akoestische panelen.

akoestische panelen

Bas-traps van leermembraan en akoestische diffusorpanelen werden voornamelijk in de hoeken en primaire reflectiepunten geplaatst. We hebben een Silent-tapijt van 2x3m op de vloer gelegd.

Dus luisterden we naar het systeem met het EQ-programma uitgeschakeld!

Dit paar panelen alleen was genoeg om het geluid van de mini dsp te overtreffen. Ik heb alleen geprobeerd om zoveel akoestische producten in te voeren die wedijveren met de prijs van een mini-dsp. Juist om het dilemma te bepalen welke kant het op moet. Bij de eerste hoorzitting wonnen de akoestische panelen.

Wat heb ik gehoord?

De steriliteit die de mini dsp ontwierp is verdwenen. De dynamiek is geïntensiveerd. Het ruimtelijke effect is drastisch veranderd, maar in de goede richting. Bij een mini dsp bleef de ruimte ergens voorin, maar niet definieerbaar. Met panelen vulde het geluid de kamer. Er ontstaat een 3D-gevoel. De instrumenten konden voelbaar en voelbaar bepalen waar het vandaan kwam. Dit kan voornamelijk worden bereikt door de primaire reflectiepunten te bedekken. De bas werd groter, luider en sneller. Het gegrom van de kamer is weg.

Dus vanaf nu wordt de akoestiek van de ruimte gecontroleerd?

Nee, niet helemaal. Het lijkt misschien dat niet alle akoestische tekortkomingen kunnen worden gecompenseerd met dit kleine apparaat met een garantsteller. Maar het gebruik van wandpanelen is zeker niet onvermijdelijk. In werkelijkheid! We kunnen met volledige zekerheid zeggen dat zelfs de meest luxueuze, hoogwaardige, luxe hi-tech systemen niet perfect kunnen presteren zonder de ondersteuning van akoestische wandpanelen.

Het in de inleiding geïntroduceerde dilemma werd dus verrijkt met een duidelijk antwoord. Het is fijn om een ​​technische achtergrond te hebben. Sterker nog, het systeem voldoet volledig aan de kwaliteitseisen. Maar dat alleen is niet genoeg om het perfecte geluid te omhullen. En zoals we al zeiden, niet alleen de mini DSP. Desalniettemin is het absoluut de juiste beslissing om altijd voor maximale kwaliteit te stemmen bij het kiezen van een apparaat, maar het is geen goed idee om alleen van technologische vooruitgang een wonder te verwachten. Maar met een beetje hulp kunnen wandpanelen nu al het langverwachte wonderland creëren.

Categorieën: Blog