Welk type luidspreker moeten we kiezen?

Voordat u een luidspreker koopt, is het handig om meer te weten te komen over de soorten luidsprekers, hun prestaties en goederen. De belangrijkste overwegingen om te overwegen zijn wat en waar we deze audioapparaten willen gebruiken. De prestaties van de luidsprekers moeten worden aangepast aan de grootte van de beschikbare ruimte. Het is ook belangrijk welke akoestische eigenschappen de kamer of studio heeft. Het wordt sterk aanbevolen om een ​​akoestische meting uit te voeren en, indien nodig, de ruimte te behandelen met de juiste akoestische elementen. Zelfs als we de beste luidsprekers kopen, als de akoestiek niet ideaal is, kunnen we helaas niet genieten van kwaliteitsgeluid.

Wat zijn de factoren om een ​​spreker te kiezen?

  • De misvatting is dat hoe groter en duurder een speaker, hoe beter er geluid mee kan worden bereikt! Grootte is niet het punt!
  • Bouwbaarheid of draagbaarheid moet worden overwogen.
  • We willen meerkanaals of stereo surround-geluid bereiken.
  • De geselecteerde speaker heeft een draadloze of bedrade verbinding.
  • Het type luidsprekers en het geluidseffect dat ze bieden, zijn belangrijk.
  • De levensduur van audioapparaten is ook afhankelijk van huisonderhoud en schoonmaak.
  • Houd bij luidsprekers rekening met de gevoeligheid, die meestal door de fabrikanten in decibel wordt aangegeven. Een hogere waarde betekent een hogere gevoeligheid, wat betekent dat een hoger volume kan worden bereikt met minder stroom.

Bluetooth-luidsprekers

Voor Bluetooth-luidsprekers is het gezegde “klein en goed”. Deze speakers kun je gemakkelijk meenemen, aangesloten op een telefoon of ander apparaat. De batterijprestaties moeten zo hoog mogelijk zijn. Een voller, dieper geluid kan worden geleverd door passieve radiatorluidsprekers.

U kunt ook naar de radio of uw favoriete cd luisteren op de micro-hifi-apparatuur. Het is de moeite waard om een ​​apparaat met een vermogen van meer dan 10 watt te kopen.

De soundbar of compacte geluidsprojector sluit je aan op een tv. De keuze van het type geluidsprojector wordt beïnvloed door de schermgrootte van de televisie. Er zijn ook draadloze en bedrade varianten beschikbaar.

Thuisbioscoop

Home cinema-systemen bestaan uit verschillende units, u kunt echt surround-geluid krijgen als u de audioproducten die op de markt verkrijgbaar zijn zorgvuldig volgt. In plaats van plastic membraanapparaten, raden we aramidevezelmembraanapparaten aan. 5.1-kanaals home cinema-systemen produceren uitstekend geluid, want dankzij de luidsprekers in 5 verschillende richtingen hebben we een 360 graden geluidservaring vanuit alle richtingen. We kunnen ook compacte homecinemasystemen krijgen, omdat we op deze manier alles gereed hebben, het is niet nodig om de units afzonderlijk te selecteren. Ze kunnen echter het nadeel hebben dat ze bij het luisteren naar muziek mogelijk niet de beste geluidskwaliteit kunnen bieden.

Actieve luidsprekers

Er zijn actieve en passieve luidsprekers. Actieve luidsprekers hebben ook een ingebouwde versterker. De belangrijkste factoren om surround sound te bereiken zijn volume, verstaanbaarheid, vervormingsvrij geluid en dynamiek.

Laten we eens kijken uit welke luidsprekertypes we kunnen kiezen!

1. volledige frequentie luidspreker

Dit type beslaat de volledige soundtrack tussen 20-20.000 Hz. Het is meestal groot van formaat, vrij duur en kan vanwege zijn grootte en gewicht alleen op de vloer worden geplaatst. Van dit type speaker mag je een heldere, rijke geluidskwaliteit verwachten.

2. luidspreker met beperkte frequentie

Het omvat geluiden in het bereik van 45-20.000 Hz. Door zijn kleinere formaat kan hij op een standaard worden geplaatst.

3. subwoofers

Het maakt geluidsgolven met een zeer lage frequentie waarneembaar. Bij 30 Hz kunnen we al een zeer goede geluidskwaliteit ervaren. Actieve subwoofers zijn nu verkrijgbaar met een ingebouwde versterker. De luidsprekerkabel is dus kort. De twee meest voorkomende typen zijn de basreflex, d.w.z. de afgestemde kamersubwoofer en de gesloten subwoofer. Reflex-typen zijn goedkoper en luider, hebben geen krachtige versterker nodig, maar reageren langzamer en zenden minder nauwkeurig geluid uit. Gesloten box-luidsprekers (waar de vibratie van de membranen de geluiden beïnvloedt) vereisen meer vermogen en een stijvere behuizing in vergelijking met reflexbox-types (waar een reflexbuis de efficiëntie verbetert) om dezelfde geluidsdruk te bereiken. Ze zijn in staat om een ​​nauwkeurig, helder, diep geluid uit te zenden, met als nadeel de hoge prijs. Voor reflexbuissystemen is afstemming ook erg belangrijk. Het diepe geluid van luidsprekers wordt ook beïnvloed door hun materiaal, hoeveelheid en diameter. Hoe meer en groter de diameter van de subwoofer in de kamer, hoe dieper de geluiden die je kunt maken.

Home cinema-luidsprekers

Home cinema-luidsprekers

Ze bestaan ​​uit een set van vijfkanaals luidsprekers: 2 voor, 2 achter (surround), 1 middenluidspreker (verantwoordelijk voor helderheid en helderheid van dialogen, muziek en geluidseffecten) en een subwoofer. De beste middenluidsprekers zijn drieweg. Wanneer ze op oorhoogte worden geplaatst, veroorzaken ze geen uitsterven. Onmisbare elementen van thuistheatersystemen, zoals in de meeste films, wordt 70 procent van het geluid door middenluidsprekers verzonden!

Bruikbare informatie:

Luidsprekers geven meestal de waarde van frequentieveranderingen op producten aan. Bijv. 50Hz – 25 kHz, +/- 3 dB. Dit betekent dat het geluid -3 dB zal zijn bij de gespecificeerde frequentie. (Geluiden lager dan 50 Hz kunnen niet worden gebruikt.) De 50 Hz in het voorbeeld is de onderste frequentielimiet voor de luidsprekers en de bovenste is 25 kHz. Hoe lager de ondergrens van de frequentie, hoe dieper de luidspreker kan zenden. En hoe hoger de bovengrens, hoe hoger het geluid.

Wat is impedantie?

Impedantie is een eenheid van wisselstroomweerstand, ohm. De waarde is niet constant, het hangt af van de frequentie van de frequentie en hun weerstand tegen de momentane stroom. Voor de meeste luidsprekers is een weerstand van 8 Ohm de meest voorkomende.

Van welk materiaal zijn luidsprekers van goede kwaliteit gemaakt?

Hout is het meest geschikt om speakers van te maken, maar het maakt niet uit wat voor soort en kwaliteit hout er is.

-De pap is de goedkoopste maar de grondstof van de laagste kwaliteit.

-MDF is al van betere kwaliteit, maar minder robuust dan multiplex. Aanbevolen voor het bouwen van subwoofers, maar door het hoge gewicht minder verplaatsbaar.

-Multiplex is het duurste, maar tegelijkertijd akoestisch de hoogste kwaliteit, zeer solide, sterk materiaal. Ook geschikt voor professioneel gebruik.

Diepe tinten en kamergrootte

Het wordt aanbevolen om het type, de grootte en het aantal luidsprekers aan te passen aan de grootte van de kamers. Het is erg belangrijk waar we de speakers plaatsen. Laten we eens kijken naar enkele kamerafmetingen en het aanbevolen luidsprekervermogen, diameter..etc. (voor een subwoofer)

Kamergrootte – Luisterafstand – Aanbevolen geluidsdruk – Min. Versterkervermogen – Min. Luidsprekerdiameter

70 kubieke meter 2 meter 105 dB 50 W 15 cm

85 kubieke meter 2,8 meter 113 dB 150 W 20 cm

115 kubieke meter 3,5 meter 117 dB 250 W 25 cm

175 kubieke meter 5 meter 123 dB 500 W 30,5 cm

250 kubieke meter 6,2 meter 129 dB 1000 W 38 cm

Draadloze speakers

De term “draadloos” betekent niet dat er helemaal geen kabels of draden zijn. De naam suggereert dat de luidspreker draadloos kan worden verbonden met andere apparaten, tv, telefoon, tablet …, enz. De luidspreker kan echter via een kabel op een stroombron worden aangesloten en er is een kabel nodig om de batterij op te laden. Er zijn draadloze luidsprekers die ook een connector hebben waarmee u verbinding kunt maken met een ouder type bedraad apparaat, bijv. oude draaitafel, cd-speler..etc. Een Bluetooth- en wifi-verbinding is vereist voor een draadloze verbinding. Met de bluetooth verbinding koppel je twee apparaten binnen maximaal 10 meter. De geluidskwaliteit is uitstekend, er is ook geen internet nodig. In het geval van Wifi is de afstand tussen de gegeven apparaten niet belangrijk, het geluid is misschien nauwelijks merkbaar beter in vergelijking met Bluetooth. Het nadeel is absoluut dat als de wifi-verbinding zwak of verbroken is, we deze niet kunnen gebruiken.

Categorieën: Blog