Welk type luidspreker moeten we kiezen?

Voordat u een luidspreker koopt, is het handig om meer te weten over de soorten luidsprekers en hun prestaties. De belangrijkste overwegingen zijn voor welk doel en waar we deze audioapparaten willen gebruiken. De prestaties van de luidsprekers moeten aan de grootte van de beschikbare ruimte aangepast worden. Het is ook belangrijk welke akoestische eigenschappen de kamer of studio heeft. Het wordt sterk aanbevolen om een ​​akoestische meting uit te voeren en, indien nodig, de ruimte te behandelen met de juiste akoestische elementen. Zelfs als we de beste luidsprekers kopen, kunnen we helaas niet van kwaliteitsgeluid genieten, als de akoestiek niet ideaal is.

Wat zijn de standpunten om een luid​​spreker te kiezen?

  • De misvatting is dat hoe groter en duurder een speaker is, hoe beter geluid ermee bereikt kan worden! Grootte is niet het punt!
  • Bouwbaarheid of draagbaarheid moet overwogen worden.
  • Afhankelijk of je meerkanaals surround-geluid of een stereo geluidservaring wilt.
  • Heeft de geselecteerde speaker een draadloze of bedrade verbinding.
  • Het type luidsprekers en het geluidseffect dat ze bieden, zijn ook belangrijk.
  • De levensduur van audioapparaten is ook afhankelijk van het onderhoud en schoonmaak.
  • Houd bij luidsprekers rekening met de gevoeligheid, die door de fabrikanten meestal in decibel wordt aangegeven. Een hogere waarde betekent een hogere gevoeligheid, dat wil zeggen een hoger volume met minder stroom bereikt kan worden.

Bluetooth-luidsprekers

Voor Bluetooth-luidsprekers geldt “klein-maar-dapper””. Deze speakers kun je gemakkelijk meenemen, aansluiten op een telefoon of ander apparaat. De batterijprestaties moeten zo hoog mogelijk zijn. Een voller, dieper geluid kan door passieve radiatorluidsprekers geleverd worden.

U kunt ook naar de radio of uw favoriete cd luisteren op micro-hifi-apparatuur. Het is de moeite waard om een ​​apparaat met een vermogen van meer dan 10 watt te kopen.

De soundbar of compacte geluidsprojector sluit je op een tv aan. De keuze van het type geluidsprojector wordt door de schermgrootte van de televisie beïnvloed. Er zijn ook draadloze en bedrade varianten beschikbaar.

Thuisbioscoop

Home cinema-systemen bestaan uit verschillende units, u kunt echt surround-geluid krijgen als u de audioproducten die op de markt verkrijgbaar zijn zorgvuldig volgt. In plaats van plastic membraanapparaten, raden we aramidevezelmembraanapparaten aan. 5.1-kanaals home cinema-systemen produceren uitstekend geluid, want dankzij de luidsprekers in 5 verschillende richtingen hebben we een 360 graden geluidservaring vanuit alle richtingen. We kunnen ook compacte homecinema systemen aanschaffen, omdat we op deze manier alles geintegreerd hebben; het is niet nodig om de units afzonderlijk te kopen. Ze kunnen echter het nadeel hebben dat ze bij het luisteren naar muziek mogelijk niet de beste geluidskwaliteit kunnen bieden.

Actieve luidsprekers

Er zijn actieve en passieve luidsprekers. Actieve luidsprekers hebben ook een ingebouwde versterker. De belangrijkste factoren om surround sound te bereiken zijn volume, verstaanbaarheid, vervormingsvrij geluid en dynamiek.

Laten we eens kijken uit welke luidsprekertypes we kunnen kiezen!

1. volledige frequentie luidspreker

Dit type beslaat het volledige frequentiegebied tussen 20-20.000 Hz. Het is meestal groot van formaat, vrij duur en kan vanwege zijn grootte en gewicht alleen op de vloer geplaatst worden. Van dit type speaker mag je een heldere, rijke geluidskwaliteit verwachten.

2. luidspreker met beperkte frequentie

Het omvat geluiden in het bereik van 45-20.000 Hz. Door zijn kleinere formaat kan hij op een standaard geplaatst worden.

3. subwoofers

Een subwoofer maakt geluidsgolven met een zeer lage frequentie waarneembaar. Bij 30 Hz kunnen we al een zeer goede geluidskwaliteit ervaren. Actieve subwoofers zijn tegenwoordig met een ingebouwde versterker verkrijgbaar. De luidsprekerkabel is dus kort. De twee meest voorkomende typen zijn de basreflex, d.w.z. de afgestemde kamersubwoofer en de gesloten subwoofer. Reflex-typen zijn goedkoper en luider, hebben geen krachtige versterker nodig, maar reageren langzamer en zenden minder nauwkeurig geluid uit. Gesloten box-luidsprekers (waar de vibratie van de membranen de geluiden beïnvloedt) vereisen meer vermogen en een stijvere behuizing in vergelijking met reflexbox-types (waar een reflexbuis de efficiëntie verbetert) om dezelfde geluidsdruk te bereiken. Ze zijn in staat om een ​​nauwkeurig, helder, diep geluid uit te zenden, nadeel hier de hoge prijs. Voor reflexbuissystemen is afstemming ook erg belangrijk. Het diepe geluid van luidsprekers wordt ook door hun materiaal, hoeveelheid en diameter beïnvloed. Hoe groter de hoeveelheid en de diameter van de subwoofer in de kamer, hoe dieper geluiden ze hoorbaar kunnen maken.

Home cinema-luidsprekers
Home cinema-luidsprekers

Ze bestaan ​​uit een set van vijfkanaals luidsprekers: 2 voor, 2 achter (surround), 1 middenluidspreker (verantwoordelijk voor de helderheid  van dialogen, muziek en geluidseffecten) en een subwoofer. De beste middenluidsprekers zijn drieweg. Als ze op orenhoogte worden geplaatst, wordt geen uitstervend geluid ervaren. Dit zijn onmisbare elementen van thuisbioscoop-systemen. In de meeste films wordt 70 procent van het geluid door middenluidsprekers verzonden!

Bruikbare informatie:

Bij luidsprekers geven de leveranciers meestal de waarde van decibelveranderingen op producten aan bij een gegeven frequentiebereik. Bijv. 50Hz – 25 kHz, +/- 3 dB. Dit betekent dat het geluid -3 dB kan afwijken bij de gespecificeerde frequentie. (Geluiden lager dan 50 Hz zijn minder goed hoorbaar.) De 50 Hz in het voorbeeld is de onderste frequentielimiet voor de luidsprekers en de bovenste is 25 kHz. Hoe lager de ondergrens van de frequentie, hoe dieper de luidspreker kan zenden. En hoe hoger de bovengrens, hoe hoger het geluid.

Wat is impedantie?

Impedantie is wisselstroomweerstand, de eenheid is Ohm. De waarde is niet constant, het hangt van de frequentie en zijn weerstand tegen de momentele stroom af. Voor de meeste luidsprekers is een weerstand van 8 Ohm de meest voorkomende.

Van welk materiaal zijn luidsprekers van goede kwaliteit gemaakt?

Hout is het meest geschikt om speakers van te maken, maar wel belangrijk, wat voor soort en kwaliteit hout dit is.

-De PAP is de goedkoopste, maar ook de laagste kwaliteit grondstof.

-MDF is al van betere kwaliteit, maar minder robuust dan multiplex. Aanbevolen voor het bouwen van subwoofers, maar door het hoge gewicht minder verplaatsbaar.

-Multiplex is het duurste, maar tegelijkertijd akoestisch de hoogste kwaliteit, zeer solide, sterk materiaal. Ook geschikt voor professioneel gebruik.

Versterkervermogen en kamergrootte

Het wordt aanbevolen om het type, de grootte en het aantal luidsprekers aan te passen aan de grootte van de kamers. Het is erg belangrijk waar we de speakers plaatsen. Laten we eens kijken naar enkele kamerafmetingen en het aanbevolen luidsprekersvermogen, diameter..etc. (voor een subwoofer)

Kamergrootte – Luisterafstand – Aanbevolen geluidsdruk – Min. Versterkervermogen – Min. Luidsprekerdiameter

70 kubieke meter 2 meter 105 dB 50 W 15 cm

85 kubieke meter 2,8 meter 113 dB 150 W 20 cm

115 kubieke meter 3,5 meter 117 dB 250 W 25 cm

175 kubieke meter 5 meter 123 dB 500 W 30,5 cm

250 kubieke meter 6,2 meter 129 dB 1000 W 38 cm

Draadloze speakers

De term “draadloos” betekent niet dat er helemaal geen kabels of draden zijn. De naam suggereert dat de luidspreker  met andere apparaten, tv, telefoon, tablet …, enz draadloos kan verbonden worden. De luidspreker kan echter via een kabel op een stroombron aangesloten worden, en er is ook een kabel nodig om de batterij op te laden. Er zijn draadloze luidsprekers die ook een connector hebben waarmee u verbinding kunt maken met een ouder type bedraad apparaat, bijv. oude platenspeler, cd-speler..etc. Een Bluetooth of Wifi contact is vereist voor een draadloze verbinding. Met de bluetooth verbinding koppel je twee apparaten binnen maximaal 10 meter aan elkaar. De geluidskwaliteit is uitstekend, er is ook geen internet nodig. In het geval van Wifi is de afstand tussen de gegeven apparaten niet belangrijk, het geluid is misschien nauwelijks merkbaar beter in vergelijking met Bluetooth. Het nadeel is absoluut dat als de wifi-verbinding zwak of verbroken is, valt het geluid weg.

K.I.

Similar Posts