Yamaha Aventage RX-A8A AV-receiver review

Het is het grootste model in de serie Yamaha Aventage AV-receivers. Het Japanse bedrijf Yamaha is sinds de 19e eeuw actief en verkoopt motoren en audio-hifi-producten.

Yamaha Aventage RX-A8A Kenmerken:

Avis Yamaha Av A8A

Dit model is een 11.2-kanaals ontvanger, 2-3-4. met zonefuncties. Hij heeft Wi-Fi- en Bluetooth-verbindingen, waardoor AirPlay 2, Spotify Connect en MusicCast multiroom-audio beschikbaar zijn. De receiver is geüpdatet met AURO 3D FW, de Dolby Atmos en de DTS:X CINEMA DSP HD3 zorgen voor de perfecte filmervaring. CINEMA DSP biedt 24 programma’s. Er zijn 7 HDMI-ingangen en 3 uitgangen op het apparaat. Uitgangsvermogen 1kHz, aangedreven op één kanaal: 185W, 20Hz-20kHz, aangedreven op twee kanalen: 150W. De receiver is ook in staat tot 4K Ultra HD-upscaling en HD-audiodecodering (DTS-HD, True-HD).

Ook bedien je het apparaat met spraakbesturing, met behulp van de meetmicrofoon kun je de instellingen verder verfijnen. USB aansluiting, 3 optische, 2 digitale coax, 6 analoge audio, 1 component video, 2 composiet video ingangen. Natuurlijk heeft hij ook een koptelefoonuitgang en een 12V triggeruitgang, en heeft hij ook een AM/FM-tuner.

Afmetingen: 435 x 192 x 477 mm, gewicht: 21,8 kg.

Details

Het toevoerkanaal 11 zal volledig voldoen aan de eisen van 7.1.4. indeling van de luidsprekers. Bij gebruik van twee subwoofers maakt de RX-A8A eigenlijk onderscheid tussen bas. De gebruiksaanwijzing laat duidelijk alle mogelijke indelingen zien, inclusief hoe je elke luidspreker aansluit.
De installatie kan verder worden vereenvoudigd omdat Yamaha installatie-opties biedt via iOS en Android met een app genaamd “AV Set-Up Guide”. Dit helpt niet alleen om de speakers te rangschikken, maar ook om alle bronnen aan te sluiten.

Aventage-RX-A8A ontvanger in- en uitgangen

Ze hebben zeven HDMI-ingangen, elk geschikt voor 4K 40 Gbps. De RX-A8A heeft een hoofd-HDMI-uitgang met eARC voor het afspelen van audio van de aangesloten tv, een tweede HDMI-uitgang die geen ARC- of HDMI-bediening heeft en de derde eerder genoemde HDMI-uitgang voor een extra zone.

Daarnaast zijn er slechts 5 audio-ingangen – een optische digitale, een optische of RCA-analoge, een coaxiale digitale of RCA-analoge, een paar gebalanceerde XLR-ingangen (er zijn ook XLR-pre-outs voor de linker- en rechtervooruitgangskanalen) , en tot slot een phono-ingang voor een platenspeler met aardingskolom. Naast de Ethernet-, trigger- en IR-aansluitingen is er een DAB+/FM-antenne-aansluiting (en natuurlijk tuners erin), terwijl er op het voorpaneel een koptelefoonaansluiting zit.

Het enige USB-A-slot zit ook op het frontpaneel, wat wat onhandig is als je een harde schijf met muziekbestanden wilt gebruiken, maar dan wel met een handige snelkoppeling. Er is echter geen USB-B-aansluiting voor pc-weergave. Uiteraard heeft de receiver ook een afstandsbediening met achtergrondverlichting.

Yamaha MusicCast biedt een streaming- en multiroomplatform voor zen-streaming.
We gebruikten de afstandsbediening om de luidsprekerafstand en volume-instellingen aan te passen. De instellingen waren snel en eenvoudig. We hebben de receiver aangesloten met een paar Focal Chora 826 speakers en een SVS SB 4000 actieve, gesloten subwoofer.

Bouw en ontwerp

Bij het kopen van een high-end receiver mag je verwachten dat de fabrikant op elk klein detail let. Met behulp van kwaliteitsonderdelen bouwden ze een robuuste en onberispelijke behuizing. Het ontwerp is gewijzigd ten opzichte van het vorige type. De hoofdvolumeknop is groter geworden, waardoor hij ook gemakkelijker te gebruiken is. Het brede, centrale display met veel weinig licht is weg; de grote kap die de ingangen en bedieningselementen aan de voorkant verbergt, is ook verdwenen. Aan de rechterkant is een kleinere ingangsselector met vier Scene-knoppen om de gewenste instellingen te selecteren.

Een verrassende verandering in het ontwerp van de apparaatdoos is de ABS-kunststof kap. De glanzende voorkant is erg opzichtig, het ziet er minder stijf uit dan metalen behuizingen. De RX-A8A is vrij groot van formaat. Onder de bovenste plastic kap bevindt zich een nieuwe geperforeerde metalen kap die zorgt voor extra kruisversteviging van het chassis, wat volgens Yamaha de stijfheid van de structuur verdubbelt in vergelijking met eerdere Aventages.

Dit topmodel heeft, in tegenstelling tot zijn voorgangers, een wig en been gekregen van Brass Anti Resonance Technology (A.R.T.). De Anti Resonance Technology (ART) Wedge is een vijfde poot aan de voorkant van het chassis. De wig dempt trillingen veel effectiever, wat zorgt voor een mooier, helderder en gefocust geluid.

De nieuwe processor is een Qualcomm quad-core QCS407 met bijna zeven keer de verwerkingskracht van eerdere modellen. De 64-bits Qualcomm QCS407-processor levert nauwkeurig surround-geluid.

Avent.-RXA8A-Ontvangers-herbergen

Deze ontvanger heeft ook twee transformatorspoelen, met aparte bedrading voor het stroomversterkergedeelte (waarschijnlijk de eindtrap) en het spanningsversterkergedeelte (d.w.z. de ingangstrap).
Yamaha Compressed Music Enhancer maakt gebruik van digitale signaalverwerking, zodat gecomprimeerde bestanden perfect klinken.

Geluid

Aventage is getest in een grote woonkamer die de eigenaar ook als bioscoop gebruikt. Door de minimalistische stijl van de kamer was er niet teveel meubilair en wanddecoratie in de kamer. Er zaten al eerder bedrukte akoestische panelen op de muren, maar dat was niet genoeg voor een perfecte akoestiek. We voerden een akoestische meting uit in de kamer en stelden vast dat er zelfs hoek-bastraps en -diffusors nodig zouden zijn.

De grote glasvlakken zorgden voor een prachtig uitzicht op het landschap, maar waren akoestisch helaas niet echt voordelig, omdat de ramen de geluiden weerkaatsen. De resulterende echo’s verslechteren het geluid. Om dit op te lossen, hebben we akoestische gordijnen aanbevolen, die de akoestiek verbeteren en ook dienen als verduistering die nodig is voor bioscoop.

YPAO was in staat om het geluid te verfijnen met behulp van kamercorrectie, maar pas na een volledige akoestische behandeling van de kamer wordt een onberispelijk resultaat verwacht. Equalizer kamercorrectieprogramma’s alleen kunnen ernstigere akoestische problemen niet oplossen.
We hebben de Yamaha Aventage-versterker op de proef gesteld tijdens het kijken naar verschillende films en we waren erg blij met zijn prestaties. Het zorgde voor een helder, gedetailleerd geluid met stevige bas en een samenhangend geluidsveld.

Ook hebben we het toestel getest tijdens het luisteren naar muziek. Dankzij MusicCast stelt de receiver ook Spotify, Tidal, Qobuz, Amazon en Deezer beschikbaar, evenals afgemelde streams zoals internetradio. Het stereogeluid was in orde (hoewel de stereo-versterkers het niet konden verslaan), de muziek vulde de ruimte mooi. We hoorden realistische en plezierige muziekproducties.
U kunt kiezen uit 11 modi die passen bij 11 muziekstijlen. We hebben er veel plezier mee gehad, ze bleken erg handig, als het moest hebben we bijvoorbeeld de geluidsruimte vergroot in de gekozen modus.

Het spelen met soundtracks was goed, zelfs als we hele albums speelden. De meest correcte instelling was “Standaard”.
Als we naar echte Atmos-muziek willen luisteren, met hulp van Tidal of Apple, hebben we ook een beetje geluk nodig. Als je niet alleen muziek kiest uit een selectie van afspeellijsten, heb je ook een beetje geluk nodig om Atmos-muziek te vinden.

Gevolgtrekking

Deze receiver is zowel qua functionaliteit als qua prestaties een high-end receiver. MusicCast krijgt regelmatig updates, de fabrikant belooft dat binnenkort ondersteuning voor 8K/60A, 4K/120A en HDR10+ en ondersteuning voor 8K/60B, 4K/120B en VRR, ALLM, QFT, QM beschikbaar komen.
Tijdens het streamen verslechterde de kwaliteit van de muziek, maar niet noemenswaardig. We waren blij met het stereo-effect. Tijdens de films ervaarden we dynamische, heldere en gedetailleerde geluiden met ruimtelijk, realistisch geluid en intense bas.
De prijs is niet bepaald de goedkoopste, maar aangezien het top is, is het niet verrassend.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts