Yamaha HS5 studiomonitor review

Monitor Yamaha-HS5

De Yamaha HS5 is de kleinste speaker uit de HS-serie van de Japanse fabrikant. De populariteit van het merk is ongebroken onder zowel hobbyaudiofans als professionele geluidstechnici. We hebben de Yamaha HS8 studiomonitor eerder getest, de HS5 zou eruit kunnen zien als het kleine broertje van de HS8.

Fris en stijlvol design

Yamaha HS5 achterpaneel

Vanaf het allereerste moment hield ik van het strakke, aangename ontwerp van de luidspreker. De eentonigheid van de zwarte doos wordt doorbroken door de witte subwooferconus, waaronder het Yamaha-logo staat, dat oplicht bij het inschakelen. De zeer jeugdige decoratieve monitor ziet er goed uit in elke kamer of studio. Het kleine formaat betekent echter niet dat het materiaal schaars was tijdens de productie van de luidsprekers. De speakerbox is gemaakt van MDF-platen, wat sterkte en stabiliteit garandeert. De Yamaha HS5 is een draagbare basreflexspeaker die op het eerste gehoor misschien niet al te veelbelovend klinkt. Dit is begrijpelijk, aangezien resonantie meestal een probleem is bij draagbare monitoren. Een ander nadeel is dat de lagere frequenties minder duidelijk spreken. Yamaha had dit in gedachten bij het ontwerpen van de HS5, dus de werkelijk stabiele, robuuste, resonantievrije behuizing elimineert dit probleem.

Wat informatie over HS5

Yamaha HS5 monitor wit

De HS5 is uitgerust met twee versterkers, de subwoofer wordt gevoed door een 45 Watt en de tweeter door een 25 Watt versterker. De frequentieoverdracht is 74-24 kHz. De luidspreker heeft 2 gebalanceerde XLR- en TRS-ingangen, wat niet de meest praktische is, aangezien zelfs de meeste DJ-audioapparaten op instapniveau RCA-connectiviteit bieden. Met behulp van de kamercontroller op het achterpaneel kunnen we de akoestische gebreken van de betreffende kamer corrigeren. Het High Trim-filter kan worden gebruikt om hogere bereiken aan te passen. De speakers kunnen ook aan de muur worden gemonteerd. Het is belangrijk om de monitoren minimaal 5 meter van de muur te plaatsen, als de mogelijkheden van de ruimte dit toelaten.

Klein en niet sterk genoeg!

Het geluid van Yamaha’s kleinste studiomonitor laat te wensen over. We vonden het middenbereik misschien wel het meest problematisch. Vanwege de middenfrequentierespons kunnen we een “hol” geluid horen. Hoge tonen klonken daarentegen mooi, natuurlijk en scherp, maar het High Trim-filter is handig voor het hanteren van hoge tonen.

Hier is de bas, waar is de bas?!

Het basbereik is bijna onbestaande voor deze luidspreker. Het kleine formaat van de HS5 kan hier ook aan bijdragen, dus een extra subwoofer is essentieel als je ook diepe wilt horen. In akoestisch onbehandelde ruimtes kan dit nadeel echter ook een voordeel worden, aangezien het de bas in onbehandelde ruimtes versterkt. Geluidstechnici zijn niet bang voor het ontbreken van basgeluid, het is absoluut geschikt voor mixen en blenden.

Laten we luisteren!

We begonnen de spreker te testen met het nummer van Pink: “What about us”, ze is een van de bekendste en meest succesvolle zangers. We hebben de test gedaan in een kleine studio voor het mixen van geluid in Dunaújváros. De akoestiek van de studio was onberispelijk, de wanden en het plafond werden behandeld met wandpanelen. Bij het luisteren naar de hit van Pink werd het gebrek aan diepe geluiden in de kamer versterkt met een perfecte akoestiek. We waren echter tevreden met de dreggen. Het toneelbeeld was breed en rijk aan details. Ed Sheerans prachtige nummer “Perfect” werd deze keer op een akoestische gitaar gespeeld. Het uitstekende geluid van de akoestische muziek kwam als een aangename verrassing voor ons. De Yamaha-monitor produceerde een gedetailleerde en harmonieuze muziekervaring. We vervolgden de repetitie met een gloednieuwe hit. We hebben de melodie van Kygo – Tina Turner “What’s love got to do with it” gedownload. Het detail en het brede podiumbeeld waren hier ook, we ondervonden ook een gebrek aan bas, maar over het algemeen hoorden we heldere geluiden.

Onze mening

De Yamaha HS5 kleine, draagbare studiomonitor wordt in de eerste plaats aanbevolen voor het mixen van geluid. We raden het ook aan voor kleinere kamers, het kan ook als lokale luidspreker worden gebruikt.

Voordelen:

-mooi, scherp en helder hoog bereik

– gedetailleerd podiumbeeld – druk, resonantievrije behuizing

-kleine maat

– fris, stijlvol ontwerp

– 2 versterkers

-redelijke prijs

-versterkt de bas in kamers met een ongunstige akoestiek

Nadelen:

-het basbereik is erg zwak

-de middengeluiden zijn te intens

-kabels zijn niet inbegrepen bij de luidsprekers

Voor degenen die van een krachtigere bas houden, kies niet voor de HS5!

Similar Posts