Moeten we kiezen voor een Yamaha HS7 of een Yamaha HS8 actieve studiomonitor?

Het merk Yamaha is erg populair onder audio- en hifi-apparaten. We hebben HS5 en HS8 eerder getest, dus we waren benieuwd wat voor geluid HS7 biedt in vergelijking met het HS8-model. De HS-serie werd uitgebracht in 2005, met zijn kenmerkende witte diepdrukkegel. Deze serie is ideaal voor studio-omgevingen.

Yamaha HS7

De buitenkant van de 8,2 gewichts actieve studiomonitor kenmerkt zich door een strakke, minimalistische stijl. De stijve, robuuste MDF-luidsprekerbehuizing is verkrijgbaar in zwart en wit en minimaliseert resonantie en de grote magneten zorgen voor een lange levensduur. Sinds 1970 is de matwitte subwoofer van Yamaha-luidsprekers bijna een handelsmerk van het merk geworden. Het oppervlak van de luidsprekerbox stoot stof en vingerafdrukken af. De tweeter wordt beschermd door een rooster. Ook te gebruiken als near field speaker.

Hij heeft een vermogen van 95 watt, waarvan de subwoofer 60 watt en de tweeter 35 watt. De frequentierespons is 43 Hz-30 kHz. Er is een niveauregeling aan de achterkant van de monitor, evenals Room Control voor het aanpassen van de lage tonen en High Trim-functies voor het aanpassen van de hoge tonen. Het heeft 2 ingangen (TRS, XLR). Er is echter geen RCA-connector.

HS7 achterwand

De geribbelde koellichamen bevonden zich ook aan de achterkant van de luidspreker. Wanneer ingeschakeld, geeft het Yamaha-logo een zacht wit licht. Het blijft in bijna elke kamer op zijn plaats, maar u moet goed op de plaatsing letten. Het mag niet te dicht bij de muur worden geplaatst vanwege reflecties. Er moet een minimumafstand van 1,5 meter zijn tussen de muur en de luidspreker. In grotere kamers wil je misschien een subwoofer aansluiten als je een krachtigere bas wilt horen. De speakers zijn extreem eenvoudig te installeren. Elektromagnetische en radiofrequenties veroorzaken interferentie, dus de spreker resoneert tijdens een telefoongesprek, wat behoorlijk ongemakkelijk is.

Geluid

Yam.-XC7-monitor

We hebben de Yamaha-monitor getest in een geluidsstudio van 22 vierkante meter. We vonden geen tekortkoming in de akoestiek van de studio, met behulp van breedbandpanelen en diffusorelementen en hoek-bass traps was het geluid van de studio absoluut ideaal. Het belang van akoestische behandeling moet worden benadrukt, vooral in het geval van een studio. Het geluid van de geluidsopname of het mixen van geluid is alleen ideaal als de akoestiek van de betreffende ruimte optimaal is, vrij van reflecties en vervormingen.

We luisterden eerst naar het nummer Get Lucky, uitgevoerd door Daft Punk en Pharell Williams. We ervaarden een helder, gebalanceerd geluid, en de bas en midden, hoge tonen klonken ook mooi en passend. Nauwkeurigheid en ruimtelijkheid hadden beter gekund, maar verder waren we tevreden over de prestaties.

We bleven luisteren met zijn verwerking van Winterplay: Billie Jean. Ook in dit geval hoorden we prettige, heldere geluiden, met ideale midden- en hoge tonen en strakke bas geproduceerd door de HS7.

Is HS7 of HS8 de juiste luidspreker?

We hebben eerder een test op de HS8 studiomonitor geschreven, dus nu hadden we geen moeite om de twee luidsprekers te vergelijken. Hun uiterlijk en prestaties lijken ook erg op elkaar, maar er waren verschillen.

De HS8 is groter en zwaarder dan de HS7, met meer vermogen bij 120 watt. De subwoofer is ook groter, wat ook merkbaar is aan de bas. Het volume en de bas van de HS8 zijn veel intenser dan die van het HS7-model. Voor kleinere kamers raden we de HS7 aan, maar als je hem in een grotere kamer gebruikt, is het ook aan te raden om een ​​subwoofer aan te schaffen, omdat het geluid van de speaker de grotere ruimte niet vult en de bas niet percussief genoeg is. Geweldig voor jazz, klassieke of instrumentale muziekstijlen. De HS8 produceert zo krachtige bassen dat u zelfs zonder subwoofer een geweldig geluid kunt krijgen. De HS7 klonk daarentegen mooier en levendiger in het middenbereik. Beide monitoren vertoonden wat krassen in de hoge tonen, maar kunnen worden gecorrigeerd met het High Trim-filter. De laagste geluiden klonken soms gedempt, wat we konden verbeteren met het diepe filter.

samengevat

Beide Yamaha-monitoren zijn geweldig voor elke kamer. Plaats hem niet direct tegen de muur, maar plaats hem minimaal anderhalve meter er vandaan. De bas en het volume van de HS8 zijn behoorlijk overtuigend, dus hoewel hij duurder is dan de HS7, is hij de prijs zeker waard! Houd er echter rekening mee dat in een onbehandelde kamer of studio de basweergave van de HS8 ook niet voldoende zal zijn!

HS7

Gewicht: 8,2 kg

Frequentiebereik: 43 Hz-30 kHz

Vermogen: 95 watt

-ideaal voor elke kamergrootte

– diepe en strakke geluidsweergave

-zacht, gebalanceerd geluid

-zeer goede middenklasse

-woofer wordt aanbevolen voor percussiebas

HS8

Gewicht: 10,2 kg

Frequentiebereik: 38 Hz-30 kHz

Vermogen: 120 watt

– aanbevolen voor elke kamergrootte

-nauwkeurige uitvoer

-helder, eerlijk, neutraal geluid

-middenbereik kan beter zijn

-beat bassen, vereist geen aparte subwoofer

Geschreven door Róbert Polgár