Wij hebben de Yamaha R-S700 stereo receiver getest!

Yamaha werd begin jaren 1900 opgericht door Torakusu Yamaha. Sindsdien is hun productassortiment voortdurend uitgebreid en geniet het merk een grote populariteit bij audio- en hifi-fans.

Specificaties Yamaha R-S700 stereo-ontvanger:

-Dubbelkanaals ontvanger

– Vermogen: 100 watt RMS x 2, 20 Hz – 20 kHz

-Audio-aansluitingen: 5 analoge RCA-ingangen, 2 analoge RCA-uitgangen, 2 analoge RCA-uitgangen

-Video aansluitingen: 1 composiet ingang, 1 composiet uitgang

-Andere aansluitingen: 12V trigger, IR (2 in, 1 out), hoofdtelefoonaansluiting (6,3 mm), iPod-dock, SIRIUS-aansluiting

– Afmetingen: 435 x 151 x 387 mm (B x H x D)

-Gewicht: 11,2 kg

Ontwerp en functies

Yamaha-R-S700-ontvanger-recensie

De Yamaha R-S700 stereo receiver heeft een esthetische uitstraling en de voorkant van de kast is gemaakt van aluminium. Dankzij de Pure Direct-functie gaat het signaal op de kortste manier van de ingang naar de luidsprekers. Het heeft ook een traploze Loudness-functie voor een optimaal geluid.

De behuizing van de ontvanger is ontworpen om volledig geïsoleerd te zijn van omgevingsgeluid en het robuuste ontwerp vermindert ook trillingen. Hij is ook uitgerust met een AM/FM-tuner en je kunt afstemmen op 40 favoriete zenders. Met de draaitafelingang kun je ook naar klassieke platen luisteren. Samen met de twee paar luidsprekerconnectoren zijn alle connectoren verguld.

Uiterlijk ziet het eruit als een standaard zwarte stereo-ontvanger. Bij nadere beschouwing doet zijn eenvoud echter denken aan oude stereo-geïntegreerde versterkers.

Het was voor ons tijdens de test nogal een verrassing dat de digitale audio-ingang voor de cd-aansluiting ontbrak. De enige manier om een ​​cd-speler aan te sluiten is door analoge stereo RCA-kabels te gebruiken.

Er zijn twee functies die de moeite waard zijn om te benadrukken, de ene is CD Direct Amp en de andere is Pure Direct. De Pure Direct-modus stuurt signalen rechtstreeks naar de versterker, waarbij het verwerkingsproces wordt omzeild. De CD Direct Amplifier-modus genereert een gebalanceerd signaal van de ingangsbron en stuurt dit rechtstreeks naar de ontvanger.

Extra kenmerken van de ontvanger zijn onder meer een ongewoon hoge dempingsfactor, de 240, en de front-/hoofdaansluitingen. Met de sockets kan de gebruiker een externe processor aansluiten en de R-S700 alleen als ontvanger gebruiken, of een externe ontvanger aansluiten en de R-S700 alleen als voorversterker / processor gebruiken.
YR-S700-binnenkantWat betreft de dempingsfactor van het versterkergedeelte, schrijft de handleiding 240 dempingsfactoren voor bij 1 kHz en 8 ohm. Volgens de fabrikant is dit eigenlijk de “lineaire dempingsfactor”. Waarom lineair? De verzwakkingsfactor is de verhouding tussen de ingangsimpedantie van de luidspreker en de interne impedantie van de ontvanger. Voor een bepaalde luidsprekerimpedantie (zeg 8 Ohm), hoe lager de impedantie van de versterker, hoe hoger de verzwakkingsfactor. De ingangsimpedantie van de luidspreker varieert echter binnen het hoorbare spectrum, dus de luidsprekers krijgen een “nominale” impedantiewaarde. De dempingsfactor kan dus ook variëren binnen het hoorbare spectrum. Een “lineaire” dempingsfactor betekent dat de dempingsfactor constant is in het bereik van 20 tot 20.000 Hz of nooit onder een bepaalde waarde daalt. In feite heeft de R-S700 een dempingsfactor van “240 of meer”.

 YR-S700-afstandsbedieningen

De R-S700 wordt geleverd met twee afstandsbedieningen, één voor elke zone. De Zone 2 afstandsbediening is veel kleiner en infrarood. Een extra afstandsbediening is niet essentieel, aangezien de hoofdafstandsbediening elke zone kan bedienen. De hoofdafstandsbediening zelf is voldoende maar niet uitstekend. De knoppen zijn klein, het ontwerp is helemaal niet ergonomisch en geen van de knoppen heeft een achtergrondverlichting of nachtlampje. De knoppen en tekst zijn zo klein dat ze zonder direct licht moeilijk te lezen zijn. Het bereik van de afstandsbediening is acceptabel en de knoppen, hoewel klein, werken goed

De R-S700 is een krachtige ontvanger, aangezien het slechts een stereoapparaat is. De componenten in de R-S700 zijn symmetrisch gerangschikt. Yamaha beweert dat dit symmetrische ontwerp een “nauwkeurige geluidsveldreproductie” mogelijk maakt. Het “ToP-ART” – “ART” gedeelte verwijst naar het ontwerp van het Yamaha-chassis, waarvan ze beweren dat het de effecten van externe trillingen elimineert.

De Yamaha R-S700 stereo-ontvanger instellen

De installatie is binnen enkele seconden voltooid. Via analoge aansluitingen heb ik de Klipsch Forte III speakers, de Sony BDP-S6700 blu-ray speler (die nu dienst deed als cd-speler) aangesloten.

Voor de R-S700 worden aparte versterkers gebruikt voor de tweeter/midrange en subwoofer delen van de tweeweg speakers. De R-S700 heeft ook een subwooferuitgang. Er is geen basverwerking, dus als je besluit een subwoofer te gebruiken, heb je een ingebouwd, instelbaar laagdoorlaatfilter nodig. Een hoogdoorlaatfilter zou ook goed zijn voor de hoofdspeakers, maar is minder nodig.

De R-S700 heeft ook een energiebesparende functie die kan worden ingesteld of uitgeschakeld. Het is eigenlijk een slaaptimer met drie opties: 4, 8 en 12 uur. Wanneer de stroombesparingsfunctie is ingeschakeld, wordt de ontvanger uitgeschakeld als deze gedurende de ingestelde tijd inactief is.

De test

We hebben de stereo-ontvanger getest in een hele grote muziek- en filmkamer. De kamer was vierkant, met breedband akoestische panelen en houten kubusvormige diffusers op de muren voor een gebalanceerd en helder geluid. Om het externe geluid te verminderen en de ruimteakoestiek te verbeteren, werden geluiddichte akoestische gordijnen voor het raam en de deur geplaatst. Hoewel de instellingen van de ontvangers kunnen worden gebruikt om het geluid te verbeteren, is akoestische controle van de kamers essentieel om de perfecte geluidskwaliteit te creëren.

De FM-radio klonk best goed. Dit werd gevolgd door het luisteren naar cd’s. We hebben verschillende muziekstijlen geprobeerd. De muziek was onvervalst en passend neutraal. Na het inschakelen van de CD Direct Amp-modus, ervaarden we een beter geluid. De R-S700 leverde geluiden met veel kracht en dynamiek. Er was geen merkbare vervorming of ruis, zelfs niet wanneer we op hoog volume naar de muziek luisterden.

Samenvatting

Deze stereo receiver heeft een nauwkeurig, dynamisch, helder en aangenaam neutraal geluid. De prijs is ook gunstig in vergelijking met andere tweekanaalsontvangers, maar is tegelijkertijd in staat tot eerlijke en krachtige productie. Bij nog hogere volumes hoorden we geen vervorming. Als je een goed klinkende, sterke receiver wilt en geen schulden wilt maken voor het inrichten van een muziek- of filmkamer, dan is de Yamaha R-S700 wellicht de juiste keuze voor jou.

Geschreven door Robert Polgár