We hebben de Yamaha RX-V581 av-receiver getest!

Yamaha RX V581 off-circuit ontvanger

Het model Yamaha RX serie V581 heeft 2 paar luidsprekeruitgangen in vergelijking met zijn voorganger, verder is het aantal analoge en digitale uitgangen en ingangen hetzelfde als het vorige type, behalve de subwooferaansluitingen, waarvan hier 2 parallelle versterkers op zitten ontvanger. dus de RX-V581 verwerkt de twee plug-in subwoofers synchroon met elkaar, vergelijkbaar met de 7.2-ontvangers van andere fabrikanten. HDMI-connectoren zijn 4K-compatibel, 3D, CEC, HDR, HDCP 2.2, 3D, CEC, BT.2020 kleurruimte, 21: 9 beeldformaat, ARC-ondersteuning. Voor een 7.2-kanaals thuisbioscoopversterker zijn de 4 ingangen niet teveel.

App Yamaha-MusicCast

Met behulp van MusicCast kan de av-receiver samen met andere Yamaha-apparaten op een thuisnetwerk worden aangesloten, zodat muziek in alle kamers van het appartement gestreamd kan worden. Dit vereist het downloaden van de MusicCast-app en kan al worden bediend met een mobiele telefoon of een mobiel apparaat. Er is nog een andere applicatie die naar een mobiele telefoon kan worden gedownload, dit is de AV Controller, die de afstandsbediening vervangt. Verder beschikt de versterker over wifi, AirPlay, bluetooth aansluitingen. Met bi-directionele gegevensoverdracht via Bluetooth kunt u ook streamen vanaf een mobiel apparaat en een hoofdtelefoon aan de versterker koppelen. Vanuit je thuisnetwerk heb je toegang tot gedeelde muziek op je pc of NAS, en je hebt ook toegang tot onlinediensten van internet, zoals: vTuner Net Radio, Spotify, Pandora.

Voor de RX-V581 av-receiver wordt audiodecodering uitgevoerd door Burr-Brown DAC’s met een resolutie van 192 kHz / 24 bits per kanaal. Het kan alle audiotracks van muziek (CD, SACD) en video (dvd, Blu-ray) media decoderen, en ondersteunt ook het afspelen van verschillende bestandsindelingen. Lossless (MP3, WMA, etc.) en lossless (FLAC, AIFF, ALAC) formaten zijn ook geen probleem voor de versterker. Yamaha-ontvanger heeft 17 DSP-programma’s voor geluidsverbetering, compressiemuziek met verlies wordt verbeterd door Compressed Music Enhancer, Virtual Cinema DSP en Virtual Cinema Front-instellingen simuleren de achterluidsprekers, wat erg handig is als er niet genoeg ruimte in de kamer is om de luidsprekers erachter te plaatsen de luisterpositie. In dit geval probeert de versterker het surroundgeluid aan te passen met de voorluidsprekers.

Ontwerp

rx-v581-titan

De constructie van het apparaat is solide en straalt hoge kwaliteit uit. Het toestel heeft een mooi, elegant design. De digitale en analoge schakelingen zijn voorzien van een onafhankelijke voeding, wat belangrijk is zodat de digitale signalen de analoge trappen niet storen. De eindversterkers hebben een ingetogen ontwerp en dankzij de Anti Vibration Technology zijn de koellichamen trillingsdempend. Wanneer hij door twee kanalen tegelijk wordt aangestuurd bij een belasting van 6 ohm, is de versterker in staat tot 80 watt vermogen, wat absoluut ideaal is voor gebruik in een middelgrote kamer.

Dolby Atmos- en DTS: X-formaten worden ook ondersteund. Tot nu toe hebben bijna alle geteste versterkers een firmware-update nodig om het apparaat DTS: X-compatibel te maken, deze receiver heeft deze mogelijkheid standaard.

De ruimteakoestische correctie wordt uitgevoerd door het YPAO-meetmicrofoon-kalibratieprogramma. Bij het afstellen van de luidsprekers kan slechts één “overhead” -optie worden geselecteerd, wat betekent dat deze instelling alleen van toepassing is op het gebied boven de luisterpositie. De apparaten van andere merken bieden echter verschillende instelmogelijkheden, zoals de posities “boven voor”, “boven midden” of “boven achter”, wat de plaatsing en integratie van de luidsprekers aanzienlijk vergemakkelijkt.

Geluid van de Yamaha RX-V581

Terwijl we naar mp3-muziek luisterden, waren we niet helemaal tevreden, op de een of andere manier niet het echte werk dat de RX-V581 op dit gebied produceerde. Afgezien daarvan levert de Yamaha-receiver echter dynamische, goed onderscheiden prestaties met voldoende vermogen, zowel in muziek als tijdens het kijken naar films. De bas- en geluidseffecten klinken erg meeslepend, wat een belangrijke overweging is voor eigenaars van een thuistheater. Het geluid van muziek en films kan natuurlijk alleen optimaal zijn met een goede akoestiek! Let bij het ontwerpen van thuistheaterkamers ook goed op de akoestiek van de kamer! De tests vonden plaats in een grotere bioscoopzaal in de kelder met op de wanden geprinte geluidsabsorberende panelen en frontpanelen van de diffusor. Op de stenen vloer zijn akoestische tapijten geplaatst, die door hun hoge dichtheid en dikte aanzienlijk bijdragen aan de ideale akoestiek van de ruimte. We hebben de Yamaha-ontvanger gekoppeld aan een paar Definitive Technology D15-luidsprekers en een JTR Captivator RS1-subwoofer.

rx-v581-achterpaneel

De nadelen zijn de weinige HDMI-ingangen (Denon en Pioneer bieden standaard zeven tot acht HDMI-ingangen en minimaal twee uitgangen voor deze prijs), het te simpele grafische menu en het slechte mediaspelerprogramma, en het feit dat de Integrating Dolby Atmos luidsprekers zijn helemaal niet flexibel.

Als we het zouden vergelijken met een product van een ander merk, zouden we als voorbeeld de Denon AVR-X2300W noemen. De Yamaha RX-V581 is niet zo nauwkeurig als de Denon AVR-X2300W.

Voor de Yamaha is de middenklasse niet fijn en stevig genoeg vergeleken met de Denon. Denons dynamiek en stijgende lijn op het gebied van muziek overtreft Yamaha zeker.

Aan de positieve kant zijn alle HDMI-aansluitingen Ultra HD 4K / 60p en HDR-compatibel. Ze zijn ook HDCP 2.2 gecertificeerd, wat betekent dat 4K Blu-ray-schijven en bronnen probleemloos kunnen worden afgespeeld.

De afstandsbediening van de RX-V581 is zeer responsief en responsief, maar de Yamaha AV Controller-app – gratis te downloaden – maakt het veel gemakkelijker om instellingen te maken.

Conclusie

Het verfijnde uiterlijk en het stijlvolle ontwerp zullen bij velen in de smaak vallen. De dynamiek, detail en bas- en geluidseffecten zijn buitengewoon meeslepend. De av-receiver is DTS: X-compatibel, wat een groot voordeel is ten opzichte van zijn concurrenten, net als de betaalbare prijs. Het aantal ingangen bleek wat klein te zijn, de opstelling van de Dolby Atmos plafondspeakers is niet flexibel genoeg.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts