Yamaha RX-V6A home cinema AV-receiver review

De Yamaha RX-V-serie bestaat al heel lang, met veel wijzigingen door de fabrikant ten opzichte van de eerste modellen.

Uiterlijk ervan

Yamaha-RX-V-6A-off ontvanger

De meeste AV-receivers hebben vierkante hoeken, meestal een groot display met blauwe of gele letters in het midden en een paar knoppen aan elke kant. Het uiterlijk van de Yamaha RX-V6A is echter anders dan normaal. Het kenmerkt zich door gebogen lijnen en een zeer grote volumeregeling in het midden.

Rechts van de knop bevindt zich een display dat vergelijkbare informatie weergeeft als eerdere modellen, maar het is een LCD-, OLED-display met blauwe letters en een zwarte achtergrond. De ingangskeuzeschakelaar bevindt zich rechts hiervan en het is een vrij kleine knop. Onder het display en de selectietoets bevinden zich zes aanraaktoetsen op het voorpaneel die de oudere toetsen vervangen.

Achterkant van Rx_v6a

Het voorpaneel heeft ook een 3,5 mm-ingang voor de kalibratiemicrofoon, een 6,35 mm-uitgang voor een koptelefoon en een USB-poort. De Yamaha RX-V6A gebruikt Apple AirPlay 2 om iPhone-muziek af te spelen. Maar je kunt ook de Yamaha MusicCast-app gebruiken op je Apple- of Android-apparaat. Met MusicCast kun je muziek streamen met Spotify, Tidal, Deezer of Amazon Music.

MusicCast-applicatie

Het netwerkaudiosysteem van Yamaha MusicCast is ook een zeer zorgvuldig vervaardigd multiroom-systeem. U kunt overal in huis naar muziek luisteren via MusicCast-apparaten. Bovendien is deze feature verbeterd zodat je nu losse draadloze MusicCast speakers kunt configureren.

De versterker heeft een nominaal vermogen van 100 W op alle zeven kanalen, met 8 Ohm. Wil je luidsprekers met een lagere impedantie gebruiken, dan is daar een instelling voor in de menu’s, al worden de 4 Ohm speakers helaas alleen ondersteund door de eerste linker en rechter kanalen. In alle andere gevallen is de impedantie van zes ohm het minimum (en het is misschien geen toeval dat de meeste Yamaha-luidsprekers een impedantie van zes ohm hebben).

RX-V6A versterker ingangen uitgangen

Er zijn zeven HDMI-ingangen. Yamaha belooft dat geavanceerdere functies zoals 4K bij 120 Hz en HDR10 + videosignalen in de toekomst zullen worden ondersteund met een firmware-update. We hebben het apparaat getest met normaal Ultra HD, HDR10 en Dolby Vision met een hoog dynamisch bereik, en geen van deze veroorzaakte problemen voor de versterker.

Als extra update is het apparaat uitgerust met een aantal functies speciaal voor games: automatische lage vertragingsmodus, variabele verversingssnelheid, snelle media-omschakeling en snelle frame-overdracht. Deze dienen in wezen om vertragingen te verminderen. Vertraging is het grootste nadeel van real-time games.

Er is maar één HDMI-uitgang. Er zijn drie stereo analoge ingangen en een phono-ingang op de receiver. Het heeft ook optische en coaxiale digitale audio-ingangen. Ethernet-, Wi-Fi- en Bluetooth-verbindingen zijn ook beschikbaar. Wi-Fi is dual-band, terwijl Bluetooth versie 4.2 is en zowel de standaard SBC-codec als de Apple-vriendelijke AAC-codec ondersteunt. Het is een radio-ontvanger, dus natuurlijk zijn FM en DAB + digitale radio ook beschikbaar.

De versterker is voorzien van een infrarood afstandsbediening, maar is ook te bedienen met de MusicCast app op een smart device, Apple of Android, telefoon of tablet.

Voor de Yamaha RX-V6A is het aan ons om de kalibratie te voltooien. Bij het aansluiten van de meegeleverde kalibratiemicrofoon plaatst u deze op hoofdhoogte in de luisterpositie (u kunt desgewenst meerdere posities uitproberen). Zodra de microfoon is aangesloten, verschijnt het Yamaha YPAO-kalibratiesysteem en kunt u gemakkelijk de instructies op het scherm volgen.

Kalibratie bewaakt de luidsprekergrootte, afstand, niveau en EQ. Er is gekozen voor redelijke cross-overs. De standaard EQ stelt het ‘natuurlijke’ niveau van Yamaha in, dat hogere frequenties optimaliseert om een ​​stabiel, helder, bioscoopachtig geluid te creëren.

Test ervan

Classificatie van de RX-V-6A-ontvanger

We hebben de versterker getest in een relatief grote bioscoop, verbonden met een paar Dali Epicon 8 vloerstaande luidsprekers en een Oppo blu-rayspeler. De tests werden uitgevoerd in een middelgrote bioscoopzaal waar al een akoestische behandeling aan de gang is. Voorlopig zijn er geluidsabsorberende panelen op de wanden geprint en wordt het geluid goed verspreid door Skyline diffusers. Er zal ook een hoek bass trap in de hoeken zijn om ook de diepere geluiden in balans te brengen.

We keken naar de mystieke thriller The Seven Sisters uit 2017 en de film L’Empereur de Paris, uitgebracht in 2018. We vonden de geluidskwaliteit van de films gewoon geweldig. Er was veel energie beschikbaar om een ​​filmisch geluid voor het systeem te creëren. De cross-overs werkten efficiënt op het geluid van de bas en de overdracht ervan naar onze subwoofer. Het surround-geluid was ook uitstekend.

De automatische synchronisatie die beschikbaar was bij aansluiting via HDMI, was effectief. In feite werkten alle HDMI-bedieningsfuncties goed.

Qua muziek heeft de receiver het eigenlijk heel goed gedaan, ook bij het aansluiten van de draaitafel. Het geluid was helder, met fatsoenlijke stereobeelden en details, of we nu naar een klassiek of een moderner genre luisterden.

HDMI kan ook video vergroten tot 4K (Ultra-HD) resolutie. Dit was standaard uitgeschakeld. We hebben het aangezet, maar in eerste instantie leek het niet te werken. Dit kwam omdat deze functie vrij beperkt is, het zal het beeld kalibreren van 1080p naar 2160p, maar het zal niet werken met minder.

Toen we probeerden een Ultra-HD-schijf af te spelen met normale HDR met 4K-zoom ingeschakeld – je had niets met zo’n schijf moeten doen – nam de tv geen foto meer. Er verscheen alleen een zwart scherm, met het HDR-logo knipperend in de hoek van het scherm. Het on-screen menu van de receiver werkte in dit geval ook niet. Nadat het afspelen was gestopt (de speler keerde terug naar 1080p), werd de 4K-instelling uitgeschakeld en werd de juiste werking hersteld.

Er zijn vier “Scene” -toetsen op de afstandsbediening van de receiver, vergelijkbaar met die op het voorpaneel. Als u een enkele seconden ingedrukt houdt, worden de huidige instellingen van de receiver opgeslagen, inclusief invoer- en audio- en videomodi. Hierdoor schakel je met één druk op de knop over naar bijvoorbeeld de phono-ingang en Pure Direct. U kunt dan weer naar de film kijken door op een andere knop te drukken. Het is erg handig en gemakkelijk te hanteren.

Intelligente functies

De netwerkmogelijkheden van Yamaha zijn goed ontworpen en werken daarom betrouwbaar, of het nu gaat om een ​​Wi-Fi- of Ethernet-verbinding.

Alle muziek waarnaar we luisterden, werd effectief gereproduceerd door de versterker. Dit omvatte FLAC-gecodeerde PCM tot 24 bits en 192 kHz bemonstering, evenals dual-speed Direct Stream digitaal. We ontdekten dat Yamaha-ontvangers de enige bleven waarnaar DTS 5.1-kanaals audio van DTS-cd’s en gecodeerd in FLAC kon worden gerouteerd.

Yamaha RX V6A-versterker – Conclusie

Deze versterker is een geweldig, niet-zo-instapnetwerk en moderne, slimme AV-ontvanger, en het nieuwe exterieurontwerp maakt duidelijk dat het een eenheid uit de 21e eeuw is. Als je echt surround-geluid en een heldere, krachtige muziekervaring wilt, moet je beslist een Yamaha-product kiezen.

Geschreven door Róbert Polgár