Geluidsisolatie materialen:
Een overzicht van de beste geluidsisolerende materialen
Ongetwijfeld ligt de ziel van geluidsisolatie en goede akoestiek niet alleen aan vorm maar ook design. De kern van het geheel wordt het best gegeven door het juiste materiaalgebruik. Het heeft geen zin om een zorgvuldig ontworpen geluiddempend paneel te hebben als dit van een ongeschikt materiaal werd gemaakt. Juist daarom is de moeite waard de materialen door te nemen, die van buitengewoon belang zijn op het gebied van een goede akoestiek en geluidsisolatie.
Geen van de geluidsisolerende materialen werkt op zichzelf perfect
Het geheim van de meest effectieve geluidsisolatie ligt aan het feit dat de panelen uit verschillende lagen zijn samengesteld – dan wordt het geleuid niet alleen geabsorbeerd maar ook goed verdeeld over het oppervlak. Daarnaast is er steeds een behoefte aan een chique uitstraling van deze panelen. De meeste geluidsisolatie kan niet alleen in studio’s nodig zijn, maar ook in woningen, bioscopen en diverse werkplaatsen en vergaderruimtes. Bovendien is de behoefte aan adequate geluidsisolatie tegenwoordig ook in je eigen woning veel groter, aangezien de privésfeer steeds belangrijker wordt. Panelen die zelfs in dergelijke huizen geweldig werken, moeten zowel stijlvol als praktisch zijn. Het is dus heel belangrijk, welke materialen worden gebruikt. De volgende zijn de meest gebruikte geluidsisolerende materialen om u een echt duidelijk inzicht te geven bij het selecteren van de juiste stukken. Of het nu gaat om panelen, tapijten of andere accessoires, u kunt zonder nader materialenkennis kiezen.
Akoestische zijde en katoen
Deze behoren tot de meest veelzijdige geluidsabsorberende materialen. Beiden zijn door hun speciale training in staat om geluiden van aanzienlijke intensiteit te absorberen. Ze zijn basismaterialen niet alleen voor de directe isolatie van muren, maar ook voor de productie van diverse isolatiepanelen en geluidsabsorbers. Dankzij hun gebruiksvriendelijke eigenschappen zijn beide ook perfect voor het maken van panelen die niet alleen uiterst efficiënt, maar evenzeer esthetisch zijn. Ook voor panelen die als kunstwerk beschouwd kunnen worden. De voering van dergelijke panelen is grotendeels van akoestisch leer of steenwol. Akoestisch leer kan ook als buitenhoes gebruikt worden. Door het dicht geweven materiaal kan dit het geluid per membraan absorberen. Daarom kan het gebruikt worden als een belangrijke grondstof voor diepe geluidsabsorberende membranen. Met behulp van akoestisch leer worden ook basstraps gemaakt die bijna volledig in staat zijn om diepe geluiden te absorberen. Piepschuim en akoestisch schuim zelf kunnen alleen hoge tonen absorberen – in tegenstelling tot akoestische zijde.
Pijnboom
Grove den is eigenlijk een van de verzamelnamen voor de gewone den. We hebben het over een alom bekende houtsoort, namelijk een zeer populaire industriële houtsoort. Het is harder dan spar of lariks, maar heeft de lichte en gemakkelijk vormbare eigenschappen van grenen. Het heeft de voorkeur omdat het een duurzame maar toch gemakkelijk te vormen houtsoort is. Typische toepassingen zijn de meubelindustrie en de tuinbouw. Weinig mensen weten echter dat grenen ook uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen heeft. Dit komt door het harsgehalte dat typisch is voor dennen, dat samen met houtvezels als een soort gelaagde, natuurlijke geluidsabsorbeerder werkt. Behalve dat het geweldig geluidsabsorberend is, biedt het tevens ook een esthetisch aangename ervaring. Een goede uitstraling is vaak erg belangrijk bij een geluiddempend paneel. Of u nu een muziekstudio of een kamer in een eengezinswoning geluiddicht wilt maken, zorgen de met grenen bekledde panelen of volledig van houten gemaakte diffusers voor een moderne, bijzondere en unieke uitstraling in elk type kamer.
PES en katoenmix
PES is een afkorting voor polyester, dat in combinatie met katoen een uitstekende grondstof is voor het maken van akoestische gordijnen. Dicht geweven textiel is uitstekend geschikt voor het vasthouden en absorberen van geluid bij ramen. Dankzij de katoenvezelstructuur wordt het geluid niet alleen zacht, maar voorkomt het ook stuiteren. PES zorgt voor voldoende flexibiliteit en drainage.
Geluidsisolerende materialen zijn leer en kunstleer
Een van de beste geluidsisolerende materialen na katoen is natuurlijke leer. De textiellederen versie komt echter veel vaker voor vanwege de lagere prijsklasse. Dit verandert echter niets aan de eigenschappen die echte leer vertegenwoordigt op het gebied van geluidsisolatie. Enerzijds dempen de textielvezels van kunstleer op vergelijkbare wijze het geluid, anderzijds wordt hoogwaardige kunstleer voor de geluidsisolatie gebruikt. Daarom is er geen kwaliteitsverschil tussen hen, hoogstens vertonen ze enig verschil in duurzaamheid – het is dus geen toeval dat de echte leer veel duurder is. Het zijn niet alleen de natuurlijke aard en de productiekosten die de prijs verhogen, maar ook de duurzaamheid en levensduur. Als u eersteklas geluidsisolatie wilt toepassen, kunt u uit het bovenstaande een keuze maken.
K.I.