We willen allemaal dat het comfort van ons huis niet gestoord wordt door het lawaai van de buren. Dit geldt met name voor paneelwoningen en flatgebouwen, maar tuinhuizen zijn geen uitzondering – bewoners van de tuinstad weten heel goed wanneer het weekend wordt onderbroken door het geluid van grasmaaiers in de vroege ochtend. Met een paar simpele trucs kunnen we echter veel doen om ons huis geluiddicht te maken.

Juiste opstelling van meubels

ac-300x216

Als je in je nieuwe appartement misschien niet genoeg geluidsisolatie hebt en de buren om de een of andere reden niet bekend zijn met het concept van de privésfeer, of als je op een drukkere plek woont, kan de juiste inrichting van het appartement veel helpen. We moeten allemaal hebben gemerkt dat we niet in een ruime villa hoeven te wonen om de lege kamers te laten resoneren. Wonder boven wonder verdwijnt het echter direct na het inrichten. Dit komt doordat het meubel geluidsgolven absorbeert.

De lay-out kan dit echter enorm verbeteren. Woonkamers, bijvoorbeeld, waar een rij kasten tegen een muur staat en een groot muuroppervlak vrij is, zijn veel minder beschermd tegen geluidsoverlast. Dus als we willen dat ons huis zo stil mogelijk is, is het de moeite waard om onze meubels niet gedeeltelijk te vervuilen. Meubilair langs de muur geplaatst, om zo te zeggen “in een cirkel”, helpt om geluidsgolven beter te absorberen, om nog maar te zwijgen van het feit dat met deze opstelling ons huis ruimer zal zijn.

Meubeltypes

Op het gebied van geluidsisolatie helpen twee soorten meubelen echt om te beschermen tegen geluidsoverlast. In het geval van massief meubilair, zoals tafels of stoelen, kun je in dit ontwerp het beste de voorkeur geven aan stukken die dikker en minder dicht zijn. Dus een glazen tafel met futuristische flinterdunne metalen poten helpt niet echt bij dit probleem, maar een houten tafel met een groter oppervlak wel. Het andere type dat er echt toe doet, zijn holle meubelen. Kasten, ladekasten, veelzijdige tv-tafels en meer. Over het algemeen geldt: hoe meer van dergelijke losse onderdelen op een bepaald meubelstuk, hoe beter het beschermt tegen ongewenst geluid. Dus als we weten welke van onze buren het luidst is, is het zeker de moeite waard om de kastlijn naar hen toe te trekken.

Als dat ook niet helpt…

Terwijl kasten luider ruziënde buren misschien elimineren, kan met een professionele geluidsisolatie of geluidsabsorptie niets worden bereikt. Het is echter niet per se nodig om het gehele appartement te isoleren als wij hiervoor geen geschikt kozijn hebben. Een paar akoestische panelen, zelfs geïnstalleerd naast een rij kasten, kunnen de buren al weghouden van de familielunch op zondag – het is ook zeker de moeite waard om over na te denken. Maar denk niet alleen aan de muren. Ook op de grond kunnen we geluid blijven absorberen. Het is raadzaam om akoestische tapijten op lege oppervlakken te plaatsen en geluiddichte gordijnen voor de ramen. Dit heeft een grote invloed op ons gevoel van comfort. Voor degenen die in een paneelwoning wonen, kan dit ronduit levensreddend zijn. Natuurlijk loont het de moeite om goed na te gaan welke geluidsisolatie in dergelijke gevallen voor ons het beste is. Een dergelijke gedeeltelijke geluidsisolatie is echter al vrij goedkoop te implementeren – vooral in kleinere appartementen, waar het niet nodig is om verschillende panelen op een te groot oppervlak te gebruiken.

Categorieën: Blog