We willen allemaal dat het comfort van ons huis niet gestoord wordt door het lawaai van de buren. Dit geldt met name voor flats, maar benedenhuizen zijn er geen uitzondering van – bewoners van deze woonwijken weten heel goed als het weekend onderbroken wordt door het geluid van grasmaaiers. Met een paar simpele trucs kunnen we echter veel doen om ons huis geluiddicht te maken.

Juiste opstelling van meubels

ac-300x216

Als je eventueel in je nieuwe appartement  niet voldoende geluidsisolatie hebt en de buren om de een of andere reden niet bekend zijn met het concept van de privésfeer, of als je op een drukkere plek woont, kan de juiste inrichting van het appartement veel helpen. We moeten allemaal hebben gemerkt dat we niet in een ruime villa hoeven te wonen om de lege kamers te laten resoneren. Wonder boven wonder verdwijnt het echter direct na het inrichten. Dit komt doordat het meubilair de geluidsgolven absorbeert.

De lay-out kan dit echter enorm verbeteren. Woonkamers bijvoorbeeld, waar kasten maar tegen één muur staan en een groot muuroppervlak vrij is, zijn veel minder beschermd tegen geluidsoverlast. Dus als we willen dat ons huis zo stil mogelijk is, is het de moeite waard om onze meubels niet op één punt te verzamelen. Meubilair langs de muren “in een cirkel” geplaatst, helpt om geluidsgolven beter te absorberen, om nog maar te zwijgen over het feit dat met deze opstelling ons huis ruimer zal zijn.

Meubeltypes

Op het gebied van geluidsisolatie helpen twee soorten meubels echt om de ruimte tegen geluidsoverlast te beschermen. In het geval van massief meubilair, zoals tafels of stoelen, kun je het beste de voorkeur geven aan stukken die corpulent en minder dicht zijn. Dus een glazen tafel met futuristische flinterdunne metalen poten helpt niet echt bij dit probleem, maar een houten tafel met een groter oppervlak wel. Het andere type dat er echt toe doet, zijn holle meubelen. Kasten, ladekasten, tv-meubel met planken en lades etc. Over het algemeen geldt: hoe meer van dergelijke losse onderdelen op een bepaald meubelstuk is, hoe beter het beschermt tegen ongewenst geluid. Dus als we weten welke van onze buren het luidst is, is het zeker de moeite waard om de kastlijn naar hen toe te trekken.

Als dat ook niet helpt…

Terwijl kasten de luid ruziënde buren misschien elimineren, er gaat niets boven een professionele geluidsisolatie of geluidsabsorptie. Het is echter niet nodig om het gehele appartement te isoleren als men hiervoor het nodige budget niet in petto heeft. Een paar akoestische panelen, zelfs naast een rij kasten geïnstalleerd, kunnen de geluiden van de buren al aardig weghouden tijdens de zondaglunch – het is ook zeker de moeite waard om over na te denken. Maar denk niet alleen aan de muren. Ook op de grond kunnen we geluid blijven absorberen. Het is raadzaam om akoestische tapijten op lege vloeroppervlakken te plaatsen en geluiddichte gordijnen voor de ramen. Dit heeft een grote invloed op ons gevoel van comfort. Voor degenen die in een flat wonen, kan dit ronduit levensreddend zijn. Natuurlijk loont het de moeite om goed na te gaan welke geluidsisolatie in dergelijke gevallen voor u het beste is. Een dergelijke, gedeeltelijke geluidsisolatie is echter al vrij goedkoop te implementeren – vooral in kleinere appartementen, waar het niet nodig is om verschillende panelen op een te groot oppervlak te gebruiken.

K.I.

Similar Posts