Het lijkt misschien dat het uitvinden van de optimale parameters van het gordijn niet zo’n grote kunst is. De afmetingen van het raam of de deur zijn immers gegeven, nog een meetlint in je hand, en de gegevens kunnen direct vastgelegd worden. Ja, maar als de basis de centimeters van de deuren en ramen is, dan zal het eindresultaat vrijwel zeker niet tonen wat het gewenst is. Dit geldt met name als het gordijn niet alleen een decoratieve functie vervult, maar ook een akoestische functie heeft. In dit geval is het verhogen van de hoeveelheid geluidsabsorptie een nadrukkelijk doel, dat – niet verrassend –  vooral door de ideale afmetingen wordt gegarandeerd. Maar toch, wat is het waard om op te letten voor een zichtbaar en hoorbaar perfecte keuze?

Bereid je voor met een meetlint!

tape-afstand-laser-300x225

Het meetlint is echt de moeite waard om bij de hand te houden, want dit is niet het gebied waar ogenmaat speelt. Schatten is een goede zaak, een smartphone-app kan primar zijn, en het is ook buitengewoon handig als iemand goede tips heeft, maar nauwkeurig calculeren valt niet in de gokkencategorie. Er is dus geen plaats hier voor geschatste waarden. Hoe dan ook, wil meestal niemand de gordijnen om de twee weken wisselen, dus beter de nodige energie en tijd in te steken voor nauwkeurige metingen. Ook hier geldt: “Twee keer meten, één keer knippen!” zeggen, ook als de snede zelf in veel gevallen door een professional zal gedaan worden.

Het is aanbevolen dat de breedte van het gordijn minstens twee keer de breedte van het raam moet zijn, maar het het beste hier om 2,5 als ​​vermenigvuldiger te gebruiken. De stadslegende dat het juiste gordijn precies de grootte van een raam of een deur heeft, is een heel verkeerd idee waarmee maar één ding is te doen. Vergeet het, en nog ook voor voorgoed! Een grotere fout kan niet gemaakt worden!

Waar moet je voor een perfecte geluidsabsorptie opletten?

Om ervoor te zorgen dat het gordijn, of het nu een model is op maat voor een deur of een raam, niet alleen spectaculair goed presteert, maar ook akoestisch het verschil hoorbaar maakt, is nauwkeurige maatvoering essentieel. Wat is de bedoeling ermee? Hoe groter is de afstand bijvoorbeeld tussen het gordijn en de muur of deurpost, hoe meer geluidsgolven er doorheen kunnen ontsnappen, dat wil zeggen hoe minder geschikt de geluidsabsorberende eigenschap is. Dus gordijnen tot op de grond laten hangen is een heel goed idee; ook handig als de gordijn de muur aanraakt. We raden deze oplossing zelfs van harte aan, omdat dit de beste manier is om de geluidsisolatie te maximaliseren. Hoewel gordijnring een zeer populaire oplossing is, is het in dit opzicht geen ideale oplossing. Geluid kan en zal vrij door de gaten stromen, dus als geluidsabsorptie een essentiële optie is, is deze methode de moeite waard om opzij te zetten.

De beste oplossing is een gordijnband.

Rideau snoer-300x169

Haakjes zijn geschikt omdat de gordijnhaak die aan de roede zit achter het gordijn wordt gehaakt. Op die manier zit het bovenste deel van het gordijn 2-3 cm hoger, wat de vorming van openingen vermindert. Vergeet niet dat het geuid  zelfs door de kleinste opening door kan komen, wat de sereniteit van de kamer vermindert.

Verder, het is raadzaam wat aandacht te besteden aan de dikte van het materiaal. Hoe dikker het materiaal is, hoe beter de geluidsabsorptie logischerwijze wordt. Dus de dichte, meerlaagse gordijnen betekenen zeker een voordeel, en hun golvende val verwent ook de ogen.

Uit het bovenstaande blijkt dat deze modellen niet alleen qua functionaliteit uitzonderlijk goede keuzes zijn. In de praktijk gaat het niet om een ​​textiel dat praktisch en ook uit akoestisch standpunt een uitstekende beslissing is, maar laat sowieso veel ruimte voor kritiek achter. Echt niet! Integendeel! De praktische eigenschappen van akoestische gordijnen gaan met esthetische kenmerken gepaard, waardoor ze bijzonder aantrekkelijke accessoires zijn voor het aankleden van de omgeving. Een goed gekozen stuk kan een blikvanger zijn in elke kamer, omdat het meteen de aandacht trekt.

Wanneer en hoe is het verschil te horen?

Bovenstaande gezien, is de enige vraag hoe geluidsisolatie in het dagelijkse leven ervaren wordt? Deze vraag lijkt misschien te simpel te zijn, maar in deze tijden waar veel mensen geluidsoverlast niet eens merken, is het wel belangrijk om de details te benadrukken. Laten we deze maar op een basisniveau bekijken!

Akoestische gordijnen kunnen in kantoren, huishoudens of zelfs studio’s gebruikt worden, omdat ze de geluidsgolven uitstekend absorberen. In sommige gevallen is een geluidsabsorptie van 20-30 decibel niet ongewoon, wat zeker geen gering resultaat is. Vaak zijn alleen de negatieve gevolgen van geluidsoverlast te detecteren: aandachtsverlies, concentratieproblemen, onredelijke vermoeidheid, onvoldoende slaap ‘s nachts, onrust…en de lijst kan nog lang doorgaan.

Deze symptomen komen tegenwoordig in het leven van bijna iedereen voor, maar heel weinig mensen beseffen waarom. Een van de meest tastbare gevolgen van geluidsabsorptie is dat de hierboven genoemde problemen verminderd ofwel volledig geëlimineerd worden. Dit, terwijl de fysiek hoorbare akoestische belevenis ook sterk verbeterd kan worden, bijvoorbeeld tijdens het kijken van films of het luisteren naar muziek.

Voeg daarbij het voor de hand liggende voordeel dat akoestische gordijnen een kleurrijke, stijlvolle keuze zijn die de ruimte aankleedt. Geen twijfel dus of het de moeite waard is om de voorwerpen die lawaai verdrijven en de kwaliteit van uw leven verbeteren, te gebruiken. Een modern, trendy en kwalitatief hoogstaand stuk betekent niet per se een reuze investering, dus het kan vrijwel in elk huis aangeschaft worden.

K.I.

Similar Posts