Luidsprekerplaatsing –Alles over bewaking, deel één:

De volgende twee delen gaan over monitoring waar je over de juiste plaatsing en kalibratie van speaker monitors kunt lezen; later zal ik die tips en trucs met je delen die omwille van een goede akoestische demping, zelfs in een thuisstudio gemakkelijk toe te passen zijn .

Een goede plaatsing van de luidsprekers is essentieel voor kwaliteitsbewaking!

In de meeste gevallen zijn controleproblemen verantwoordelijk voor slechte menging. Helaas is een akoestisch ontworpen kamer niet beschikbaar voor thuisstudio-eigenaren zoals wij, noch dure akoestische panelen, basvallen en resonatoren. Je kunt alleen gebruiken wat beschikbaar is. Een kleine kamer en wat centjes in onze zak. Gelukkig kunnen we behoorlijk goede resultaten behalen door  aan enkele basisprincipes te voldoen . Als men zich aan de gouden controleregels houdt, zal je werk niet alleen in je kleine studio, maar ook elders geweldig klinken.

Waar ging het vorige deel over?

Ruimte-akoestiek
Ruimte-akoestiek

In het vorige deel (guerrilla akoestiek) hebben we al geleerd dat onze luisterketen niet alleen uit de luidsprekers bestaat, maar eerder uit afmetingen van de kamer en zijn akoestische eigenschappen: een optimaal bewakingssysteem kan bij alle frequenties een gelijkmatige geluidsdruk (volume) produceren. Het opzetten van zo’n systeem kan veel tijd kosten! Als iemand niet bereid is hiervoor meer dan een half uur te besteden, mag hij of zij niet verbaasd zijn dat de mix niet erg mooi zal klinken. Eigenaars van een thuisstudio moeten de kosten laag houden, dus alleen tijd en moeite kunnen het minder geïnvesteerde bedrag compenseren. Door te leren en te ervaren kunnen wij tegen lage kosten een optimaal monitoringsysteem samenstellen!

Laten we eerst een overzicht maken van de theorie achter de regels voor het plaatsen van een monitor, en een formule als uitgangspunt. Voor degenen die zich niet met de berekeningen willen bemoeien, is er een meer praktische oplossing voor het vinden van de juiste plaatsing van de luidsprekers verderop in dit artikel

Juiste plaatsing van de monitorluidspreker in 7 stappen:

1. Bepaal de initiële luisterpositie met behulp van de 38 PCT-regel (d.w.z. waar het praktisch is om tijdens het werk te zitten).

2. Bepaal de afstand tussen de luidspreker en je oren (bijv. Volgens de handleiding of wat haalbaar is in je kamer).

3. Plaats de luidsprekers op de geschikte afstand, oriëntatie en hoogte.

4. Zoek de optimale afstand van de luidsprekers tot de voor- en achterwand.

5. Breng akoestische panelen of absorberende membranen aan.

6. Optimalisatie en fijnafstemming door akoestische metingen. Bijv .: Rew EQ.

7. Laten we rock & rollen … het is tijd om eindelijk wat naar muziek te luisteren.

Laten we de theorie wat gedetailleerder bekijken.

monitorluidsprekers altijd op

Plaats de monitorluidsprekers altijd op een standaard. Als je ze op een tafel of ander meubelstuk of een holle doos zet, zullen deze de vibratie van de luidsprekerbox overnemen en als resonator fungeren, wat het geluidsbeeld aanzienlijk zal veranderen. Gebruik daarom altijd alle soorten trillingsabsorberende (isolerende) oplossingen. Wees hier niet zuinig!!! Een van de beste oplossingen is als men een standaard heeft waarvan de basis of binnenkant  met zand gevuld kan worden. Door gebruik te maken van open cel schuim onder de monitoren kunt u een betere basweergave en een beter stereobeeld krijgen, aangezien de luidsprekers de trillingen niet naar het vasthoudmeubel overbrengen.

Luidsprekerplaatsing - Alles over monitoring, deel één

Tafelstandaards vervullen gewoonlijk deze isolerende functie en daarom is het gebruik van extra schuim niet nodig.

Wat als we geen plaats of geld hebben voor stands onder de luidspreker?

Als we geen standaard of schuim gebruiken, kunnen we Blu-Tack-lijm gebruiken in alle vier hoeken van de luidsprekerbox om niet gewenste verplaatsing van de monitoren te voorkomen. Dit materiaal kan als een soort trillingsabsorberende oplossing werken. Het is raadzaam om de op de tafel geplaatste monitorluidsprekers niet alleen op te heffen vanwege de mechanische scheiding, maar je kunt daardoor ook het kamfiltereffect en de ongunstige vroege echo’s verminderen. Het schuim en het piepschuim zorgen niet voor een trillingsisolerend effect, maar de kartonnen dozen en glasvezel- of steenwolplaten wel.

Verwarm de luidsprekers niet!

In het begin klinkt het misschien vreemd, maar plaats onder de luidsprekers geen apparaten, zoals versterkers, externe effecten, etc. die warmte uitstralen. De warmte die eruit komt, verplaatst de lucht en verandert het geluid.

Als u besluit het product van IsoAcoustics te kopen, kunt u snel en eenvoudig met een rekenmachine uitrekenen welk type trillingsabsorberende oplossing u nodig heeft. U hoeft alleen de fabrikant en het type monitor uit een lijst te kiezen.

Luidsprekerplaatsing - Alles over monitoring, deel één

Gebruik de monitorluidsprekers altijd in hun oorspronkelijke oriëntatie. De staande monitoren staand ​​en de liggende monitoren liggend! U kunt de universele staande / liggende monitoren in elke positie gebruiken, maar beide luidsprekers moeten in dezelfde positie staan. In de bijgevoegde figuur is te zien dat het gebruik van een op zijn kant liggende staande monitor een ongewenste snede in het frequentiebereik genereert als je naar slechts 15 graden afwijkend van de akoestische hartlijn van de monitor luisterert.

Hoe moeten we beginnen?

De afmetingen van de gegeven ruimte en de voorwerpen die daar staan bepalen waar onze monitoren geplaatst moeten worden, maar allereerst kan het in het geval van kleinere kamers erg handig zijn, als je de mogelijkheid hebt om je luidsprekers voor de kortere muur te plaatsen. Op deze manier krijgt men een meer gebalanceerde basweergave en daardoor kun je de afstand tussen je oren en de achterwand maximaliseren. Als het oppervlak van de achterwand hard is, moet dit mogelijk minimaal 3 meter van je oren verwijderd zijn, anders moet akoestische demping toegepast worden. Blijf voor de kortere muur van de kamer.

De 38 PCT-regel

Allereerst is dit geen regel, maar een leidraad; gemaakt door de wereldberoemde studio-ontwerper Wes Lachot. In feite bepaalt het de optimale luisterpositie in een rechthoekige kamer met de juiste akoestiek. Zoals elke regel is dit ook gebaseerd op compromissen en biedt alleen hulp voor de start. Maar deze regel biedt voldoende houvast om mee te beginnen. Door het aan het einde te verfijnen kunnen we ons werk perfectioneren.

Bepaal eerst je luisterpositie

Meet de lengte van de langere muur (H) en plaats de stoel op de luisterpositie. U kunt de positie van de luidsprekers als volgt berekenen: Lengte van de muur (H, in meter) x 0,38. Je oren moeten zich op deze afstand van de tegenoverliggende muur bevinden. Als dit om welke reden dan ook niet mogelijk is, meet dan de 38% vanaf de achterwand en plaats de stoel daar, hoewel het veel beter is om dichter bij de tegenoverliggende muur te zitten omdat de baspieken zich voor de luidsprekers ontwikkelen vanwege de sterke reflecties. In het ergste geval zit men voor de achterwand (behalve als de achterwand een zeer sterke akoestische demping heeft).

Akoestische diffuser aan de achterwand

Houten akoestische diffusor

Als u van plan bent een akoestische diffusor op de achterwand te monteren, is het raadzaam wat ruimte ervoor vrij te laten zodat de diffuse geluidsgolven zich kunnen verspreiden. Het hangt natuurlijk ook af van het type diffuser. We hebben ook een akoestische diffuser voor near field monitoring.

Als u de monitoringpositie niet op een lijn van 38% kunt plaatsen, moet u lijnen van 35-43% proberen. U mag in geen geval in de lengteas (50%) of in het kwart (25%) van de kamer zitten, omdat hier de eerste en tweede staande golven worden gegenereerd.

In een perfecte wereld kan de 38 PCT-regel de meest gebalanceerde lage frequentie bieden, maar omdat we in de echte wereld leven, is het raadzaam na de initiële positionerin om te zoeken naar de meest gebalanceerde luisterpositie in de kamer. Om dat te doen, is het waard om frequentieresponsmetingen uit te voeren, b.v. met deze gratis software: ROOM EQ WIZARD.

wordt vervolgd…

K.I.

Similar Posts