flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag flag

Covid19. Een naam die tegenwoordig niemand onbekend is. Het virus dat de wereld op zijn kop zette. De wereld waar we aan gewend waren geraakt, vergeten. Niets is meer hetzelfde als vroeger. Alles is veranderd. Angst, bezorgdheid en onzekerheid zijn als een mist neergedaald over het leven van miljoenen, zelfs miljarden mensen. De horizon is kleiner geworden. De ruimte ook. De vier muren zijn een cel geworden in plaats van een gelukkig thuis. Geen uitgang is hieruit aanbevolen. De aanraking die me voedde dreigde plots een risicofactor te worden. We zouden nog wel even door kunnen gaan, maar dit is een onderwerp dat geen speciale uitleg of beschrijving behoeft. Want, helaas, er is niemand op aarde die niet weet waar het over gaat. De verandering is dus wel aangekomen, en wij begonnen ons aan te passen, omdat we geen andere keus hadden. Maar hoe en wat kunnen we doen om de overgang gemakkelijker te maken?

Home office is een begrip geworden

Het thuisblijven heeft automatisch een radicale verandering in de arbeidsomstandigheden met zich meegebracht. Hoewel het gebruik van internet en slimme apparaten tot 2019-2020 ook aanzienlijk was, is met het begin van de quarantaine een schokkende toename van de statistisch geregistreerde cijfers te zien. Voor velen leek het kantoor thuis ondenkbaar, totdat de noodtoestand het onvermijdelijk maakte. Gezinnen zaten vast tussen de vier muren. Leer-, werk- en vrijetijdsplaatsen werden met elkaar verweven, in een gemeenschappelijke ruimte. Het was niet alleen een fysieke uitdaging en last. De vernauwing van de ruimte, het gebrek aan separatie, het verlies van gemeenschap heeft velen ook psychisch aangegrepen. Niet zonder oorzaak: als sociaal wezen is het moeilijk om zowel het gebrek aan gezelschap als de beklemmende omgeving van voortdurende coëxistentie te ervaren. En deze twee dingen kwamen tegelijkertijd voor in de meeste huishoudens. Het is waar dat velen een gevoel van eenzaamheid ervoeren, wat ook een grote beproeving was.

Het enige positieve aspect van dit allemaal is het inmiddels onbetwiste en onweerlegbare feit dat internet de mogelijkheid biedt gemeenschappen  tot stand te brengen, een optimale werkomgeving te hebben, en waar nodig een alternatief voor persoonlijke aanwezigheid te verlenen. Het is ook veel economischer qua onderhoud, omdat er geen kantoren nodig zijn.

Akoestische isolatie e-300x192

Is geluidsoverlast een ernstiger probleem dan ooit?

Ja! Het is altijd een probleem geweest, ook al hebben de meeste mensen het genegeerd. Maar omdat de ruimte in de praktijk beperkter is geworden, werd het lawaai geconcentreerder. De geluiden van het werken, leren en dergelijk, werden aan de geluiden van huishoudelijke apparaten toegevoegd. Dus kakofonie was gegarandeerd. Maar wat is de oplossing? Doen we allemaal onze oren dicht om ongewenste geluidseffecten te blokkeren? Dit is zeker geen permanente oplossing. Bovendien is er ’s nachts geen sprake van.

Akoestische panelen, geluidsisolerende gordijnen en geluidsabsorberende tapijten kunnen uitkomst bieden. En niet zomaar een remedie. Het is duidelijk dat zo’n drukke woonsituatie geen geringe stressfactor is. Voeg daarbij het feit dat geluidsoverlast de tolerantie van het zenuwstelsel zwaar op de proef stelt, en je krijgt al snel een stressvol, gespannen beeld. Dus als frustratie voor lange termijn verminderd of weggenomen kan worden, is zeker het goud waard!

Online theater, bioscoop en veel muziek?

Behalve het werk moest ook de entertainment een omschakeling  ondergaan, waarbij het aantal uitgaansmogelijkheden tijdens de quarantaine tot nul is gereduceerd. Dankzij streamingverleners hebben theater- en filmvoorstellingen echter het leven van mensen die thuis zijn gestrand, verrijkt. En dat is nog niet alles. Plotseling is winkelen een probleemgebied geworden. Wie moet er gaan? Waar moet ik heen? Wanneer? Hoe? Online winkels boden een handig, veilig platform om te winkelen. Wat aantoonbaar positief is, is dat deze trend zich heeft voortgezet. Steeds meer mensen beseffen dat veel tijd en energie kan bespaard worden door niet meer naar de winkel te hoeven gaan, in de rij te staan, aan de kassa te wachten, in de file te staan, enz. om levensmiddelen en andere producten te kopen.

Ja, maar van theatervoorstellingen of films het beste te kunnen genieten en niet alleen visueel, is de ideale akoestiek te creëren van essentieel belang. Wederom komen we bij de akoestische panelen die dit mogelijk maken. Op een hoorbare, orenverwende manier. Hoewel de ervaring qua sfeer natuurlijk niet eens in de buurt komt van die van een theater of bioscoop, kon het hoorbare product, zonder overdrijving wel studiokwalitetit genoemd worden!

De door de akoestische rekwisieten gecreëerde sfeer, de weelderige klank en de lichaams-ontlastende geluidsabsorptie zorgen samen voor een omgeving waarvan men met volle teugen kan genieten. En als om een of andere reden het beeld – in dit geval het geluid – toch nog onvolledig is, kan dat gemakkelijk, snel en met ongelooflijke resultaten geholpen worden. Want een leven zonder lawaai is geen luxe, geen bijzonderheid, maar een ruimte die iedereen, zonder uitzondering essentieel verdient; evenals rust, stilte en een geluidsbelevenis die een lust voor de oren is!

K.I.

Categorieën: Blog