We hebben de Focal Sopra No2 staande luidsprekers geprobeerd!

Een paar van de Focal Sopra No2 staande luidsprekers is een paar dagen geleden getest in een middelgrote hifi-kamer. De eigenaar werkt als geluidstechnicus en vervangt zijn vorige luidsprekers door Focal-luidsprekers van Franse makelij. De hifi-ruimte is akoestisch helemaal ideaal, de eigenaar zorgde voor de akoestische behandeling van de wanden, het plafond en het raam, er was dus geen ruimte voor verbetering op dit gebied. Voor sommige ietwat oude, versleten geluidsabsorberende panelen raden we aan om hun buitenkant te renoveren met nieuwe akoestische zijden bekleding.

Laten we ter zake komen – bekijk de sprekers eens nader!

De oorspronkelijke naam van het product was JM Labs – naar de eigenaar van het bedrijf, Jacques Mahul – de prachtig vervaardigde, met hout beklede, handgemaakte luidsprekers van respectabel formaat hebben altijd flatterende recensies gekregen.

Focal Sopra No2-beoordeling

Ze gebruikten innovatieve oplossingen bij hun productie. De high-end driewegluidspreker is een waardige vertegenwoordiger van premium audioapparatuur. Het wordt gekenmerkt door dynamiek, optimale surround sound en detail. De Focal Sopra No2 speaker bestaat uit 2 18 cm “W-cone” subwoofers, een 16,5 cm middenluidspreker en een “IHL” beryllium inverted dome tweeter. Het compacte, moderne, strakke en elegante ontwerp spreekt de meesten van ons aan, en hoewel het niet klein is – het weegt 55 kg – kan het toch gemakkelijk worden geïntegreerd in elke interieurstijl met een minimale oppervlakte van 30 vierkante meter. De metallic lakafwerking is fascinerend en verkrijgbaar in verschillende levendige kleuren. De combinatie van fijne, zachte rondingen en scherpe lijnen resulteert in een harmonieuze, aangename uitstraling. Aan de onderkant van de speaker zit een dik gehard glas, de stalen spijkerpoten zijn vast te schroeven.

Luidsprekerpad

Vanwege het relatief grote gewicht van de speaker is het aan te raden om aluminium schijven onder de poten te plaatsen om de parket of houten vloer niet te beschadigen. Dikke MDF-zijkanten en interne verstijvers en een hoge materiaaldichtheid zorgen voor sterkte en trillingsvrij. Het onderste deel van de luidspreker kantelt naar achteren, terwijl de middenluidspreker naar voren kantelt, waardoor de fasebalans en stralingsrichting ideaal is. De 3-weg tweeter bevindt zich tussen de subwoofer en middenluidspreker, precies goed voor de zittende luisterpositie. Het diafragma van de tweeter is stijf en dun. Door de dunheid worden overspraak en achterwaartse straling ervaren. In de tweeterbehuizing is een hoornvormige holte gecreëerd om onaangename trillingen geleidelijk op te vangen, wat resulteert in 30% minder vervorming.

Focal Sopra-luidspreker No2

Een dun aluminium rooster beschermt de luidsprekers. De luidsprekerbeugels zijn afgesloten door een metalen rand. Het bevestigen van de luidsprekers en magneten is op een geheel nieuwe manier opgelost. Door middel van NIC-technologie regelt een neutraal inductantiecircuit het magnetische veld, wat ook resulteert in een vermindering van vervorming. Frequentieoverdracht 34 Hz-40 kHz (- / + 3 Db), laagfrequent punt 28 Hz, luidsprekergevoeligheid 91 dB, impedantie 8 ohm, crossover-frequentie 250-200 Hz, aanbevolen versterkervermogen: 40-300 watt. De reflexbox heeft een reflexbuis die naar de zool wijst, die aan de achterkant en rondom gesloten is. De membranen met granietpatroon van de aandrijvingen zijn gemaakt van plastic, genaamd “W Composite Sandwich Cono”, dat wordt gebruikt om trillingen te dempen. Als decoratief element werd bovenop de luidspreker een glasplaat geplaatst.

Luistertest

PC-luidsprekertest

Voor de Focal-luidsprekers hebben we tijdens het testen een NAD C-388 stereoversterker met een audio-pc gebruikt. We begonnen de test met luisteren met klassieke muziek. We begonnen het werk van Johann Sebastian Bach aan toccata en fuga-orgel in d klein. De muziek, die barokke stijlkenmerken heeft, wordt gekenmerkt door snelle snare races. De Focal Sopra No2 vervormde ook niet op hoog volume, we kregen een extreem fijn, gedetailleerd geluid.

We vervolgden de repetitie met alternatieve rockmuziek, luisterend naar Nirvana: Smells like Teen Spirit. Het volume was goed opgewonden om ons een echt rockgevoel te geven. Het hees gezang (of geschreeuw) van Kurt Cobain klonk begrijpelijk, krachtig, realistisch, de muziek was gedetailleerd en ruimtelijk, het gitaargeluid was duidelijk waarneembaar. Misschien leken de orkestpartijen een beetje louche, maar het was misschien alleen hoorbaar voor onze te gevoelige oren, maar het was helemaal niet storend en het bedierf de ervaring toch niet.

We gingen verder met de hit van dit jaar, Jason Derulo: het lied van Savage love klonk. We hebben geen bug ontdekt, we hebben intense bassen ervaren (soms misschien een beetje zelfs veel), duidelijke en begrijpelijke zang ook in dit geval.

Doctor Dolittle filmposter

We hebben een film genaamd Doctor Dolittle, met in de hoofdrol Robert Downey Jr., in de dvd-speler gestopt. De Focal-luidsprekers presteerden ook dit keer goed, de effecten, soundtrack en dialogen klonken fantastisch, wat een echt ruimtelijk effect creëerde.

Gevolgtrekking

Bij de productie van de Focal Sopra No2 stationaire luidsprekers hebben de makers gestreefd naar extreem hoge kwaliteit, zowel qua uiterlijk als qua technisch ontwerp en constructie. Met behulp van unieke en innovatieve technische oplossingen zijn trillingen en trillingen praktisch tot een minimum beperkt. Over de buitenkant van de speakers valt ook niet te klagen, elk onderdeel is mooi en verfijnd. Het wordt aanbevolen voor hifi-kamers en woonkamers, het zal niet teleurstellen.

Similar Posts