Yamaha A-S301 stereo receiver review

Yamaha heeft bij de fabricage van de versterker Top-Art-technologie gebruikt, wat een symmetrisch ontwerp betekent. Dit resulteert in een veel hogere signaalhelderheid, ruis en geluid zonder vervorming. Dankzij de ART-technologie is ook de trillingsdemping optimaal.
De Yamaha A-S301 belooft een rijk geluid voor een relatief betaalbare prijs.

Stereo-ontvangers

Stereo-ontvangers gebruiken over het algemeen eenvoudigere schakeltechnieken en kortere signaalpaden dan meerkanaals thuisbioscoopontvangers. Afhankelijk van de complexiteit van de ontvangers kan het signaal door meerdere circuits gaan, wat de kwaliteit verslechtert. In het geval van stereo-receivers ligt een van de belangrijkste aandachtspunten bij de korte signaalpaden, omdat dit de kans op geluidsdegradatie verkleint. Bij het kiezen van een stereo receiver is het belangrijk om zoveel mogelijk uitgerust te worden met minder extra functies en niet te kijken naar het uitgangsvermogen maar naar de waarde van het verbruikte vermogen!

Denk dus voordat je een ontvanger koopt goed na waar je hem in de eerste plaats voor wilt gebruiken. Een stereo-ontvanger is misschien voldoende voor home entertainment en het luisteren naar muziek, maar het kan praktischer zijn om een ​​meerkanaals homecinema-ontvanger te kopen voor een bioscoop.

Ontwerp

Wij zijn de Yamaha A-S301-registrar

De A-S301 is dik, robuust van ontwerp en lijkt kwaliteitsonderdelen te hebben gebruikt bij de fabricage.
Het voorpaneel is voorzien van een volume-, ingangsselector en aan/uit-knop, evenals een hoofdtelefoonuitgang, A/B-luidsprekerselectie en een knop om de Yamaha Pure Direct-modus in te schakelen. De A-S301 maakt ook gebruik van een volumeregelaar die zich aanpast aan het gewenste volume. Dit regelt ook de balans van laag- en hoogfrequente geluiden, waardoor een volledig scala aan geluiden op elk volume wordt geboden.

Kenmerken van Yamaha A-S301

De A-S301 receiver heeft een vermogen van 60 watt per kanaal, het aantal kanalen is 2.1. Voorzien van 2 luidsprekeruitgangen en 1 subwooferuitgang. Afmetingen: 435 mm breed x 151 mm hoog x 387 mm diep, weegt 9 kg. Hoewel de prestaties niet de meest gespierde zijn, maar volledig geschikt voor gewoon, gemiddeld gebruik.

Naast een aantal RCA analoge ingangen heeft de A-S301 digitale, één coaxiale en één optische aansluiting en een ingebouwde phono-ingang voor draaitafels. Deze bevinden zich allemaal aan de achterkant van de versterker, evenals de twee luidsprekeraansluitingen en subwooferuitgangen van de versterker, een 5V DC USB-stroomaansluiting en selectieknoppen voor hoge of lage impedantie, en Yamaha’s getimede stand-bymodus aan en uit.

Dankzij de YBA-11-functie stream je draadloos muziek vanaf een mobiele telefoon of pc met een Bluetooth-verbinding.

Telecomando A-S301Ook al is hij wat licht, over de afstandsbediening mogen we niet al te veel klagen.
De Auto Power Standby-functie detecteert wanneer de ontvanger lange tijd niet wordt gebruikt (ca. 8 uur) en schakelt automatisch over naar de stand-bymodus.

Toets

We hebben de receiver getest in een kleinere kamer, gecombineerd met Q Acoustics 3020i boekenplankspeakers. De zaal is recentelijk gerenoveerd waardoor de akoestiek nog niet echt optimaal was.
De kamer echode nogal door de gladde, lege muren en het plafond. Voor een optimaal geluid zijn meerdere akoestische panelen nodig. Wij adviseerden breedband geluidspanelen, dubbele lederen membraanpanelen en diffusers voor wanden en plafonds. Voor de vloer hebben we een akoestische mat voorgesteld, die ook qua akoestiek enorm verbetert.

Zelfs de beste receivers en speakers klinken alleen als we de akoestische problemen in de ruimte wegnemen. Er moet ook op worden gelet dat de kamers niet te veel worden verzwakt, want zonder bassen zal het resultaat niet perfect zijn. Het loont de moeite om akoestische meting en ontwerp toe te vertrouwen aan akoestische specialisten.

Tijdens de Yamaha-receivertest ontdekten we dat de middentonen bijzonder sterk waren, met geluiden van aangename warmte die buitengewoon plezierig en gemakkelijk luisteren mogelijk maakten. Hoge frequenties zijn minder zacht en subtiel dan duurdere ontvangers.
De receiver kenmerkt zich door een soepel, gebalanceerd, intens geluid, neutrale ondereinden en sterke dieptes.
De dynamiek van de ontvanger is ook ideaal, hoewel momentum en ritme soms ontbraken tijdens het testen. Het stereo-effect is niet altijd het meest optimaal, maar voor een instapreceiver is het een prima keuze.
Zelfs bij hoog volume bleef de helderheid van de geluiden behouden. We misten enig gevoel voor detail, maar zo gevaarlijk was het niet.

Conclusie

Hoewel de Onkyo A-9010 receiver in sommige opzichten beter bleek te zijn dan deze stereo receiver, is het toch een waardige rivaal. De receiver heeft een robuust, stabiel ontwerp, een gebalanceerd en helder geluid en een goede dynamiek. Het is niet alleen betaalbaar, maar maakt ook gebruik van Yamaha’s Top-Art-technologie, die verantwoordelijk is voor het verbeteren van het geluid. Het detail en momentum is niet perfect, maar in deze categorie is het een absoluut correcte en prettig klinkende receiver.

Geschreven door Robert Polgár