De Dali Epicon 8 speaker is getest

Onlangs werd ons bedrijf uitgenodigd op het zolderappartement van een condominium in Zugló om een paar Dali Epicon 8-luidsprekers te testen. De woonkamer van 35 vierkante meter biedt klassieke elegantie, met meubels en andere woonaccessoires die een verfijnde smaak aanvullen. Het appartement is eigendom van een leuk stel, Péter Molnár en zijn vrouw, die echte klassieke muziekliefhebbers zijn. De akoestiek van de ruimte is nog niet perfect, maar de eerste stappen zijn al gezet om de klank van de ruimte te optimaliseren. De vloer was bedekt met een prachtig beige dik en dicht geweven akoestisch tapijt en op de muren werden enkele bedrukte geluidsabsorberende panelen met muziekinstrumenten geplaatst. Om de akoestiek verder te verbeteren, zijn er nog enkele diffusorelementen nodig, waarvan de exacte locatie is bepaald door akoestische metingen.

Dali Epicon 8 – de Deense high-end speaker

Dali-Ep.-8

De Dali Epicon 8, de grootste speaker van het Deense bedrijf (Dali-Danish Audiophile Loudspeaker Industries) tot nu toe, ziet er ondanks zijn hoogte van 126 cm en gewicht van ongeveer 50 kg nog steeds niet groot uit, dus het wordt niet alleen aanbevolen voor grotere kamers, past het gemakkelijk in 25-30 vierkante meter, zonder al te veel ruimte in te nemen.

Elegante en delicate uitstraling

Deense ontwikkelaars hebben veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van luidsprekerboxen. De mooie, egaal gelakte, gebogen MDF-panelen tonen het spoor van zorgvuldige en deskundige handen. Een esthetisch accessoire voor elk interieur. De speakermanden zijn grijs van kleur, de speakers hebben een bordeauxrode kleur meegekregen, wat als een handelsmerk van de firma Dali mag worden beschouwd.

Dali-Epicon evaluatie

Het 33 mm dikke, dubbellaagse frontpaneel is verantwoordelijk voor het dempen van de trillingen van de luidsprekerbehuizing. De uitsparingen voor de basreflexopeningen en connectoren zijn gemaakt door middel van CNC-frezen. Er zijn twee basreflexopeningen aan de achterkant van de luidspreker, zo dicht mogelijk bij de subwoofers. De uiteinden van de reflexbuizen zijn conisch, de crossover is ondergebracht in een eigen gesloten doos, waardoor drukverschillen in de luidsprekerbehuizing worden geëlimineerd.

Dubbele tweeter, SMC

De hybride tweetereenheid bestaat uit een zijden koepel en een lintspeaker. Het met houtvezel versterkte membraan zorgt voor een optimaal geluid in de diepe en middentonen. De ondergrens van de frequentie van de 2 20-inch luidsprekers 35 Hertz garandeert intense en precieze diepten, uitstekende dynamiek.

Dali-Epicon-8-SMC

Het SMC magneetsysteem zorgt voor een onberispelijk geluid. Dit magnetische systeem werd voor het eerst door Dali gebruikt bij de productie van luidsprekers.

Details

-Frequentieoverdracht van 30 tot 30.000 Hz

-Cross-schakelfrequentie: 550/3100/15000 Hz

-Impedantie: 5 Ohm

-Gevoeligheid: 89 dB

-Aanbevolen versterkervermogen: 50-500 Watt

10-laags vernissen, handgepolijst, 6-laags MDF-platen

Begin!

Dali-luidsprekers werden eerst getest met klassieke muziek. We luisterden naar de serenade van Mozart getiteld Little Night Music. De sprekers brachten een muziekstuk over dat werd uitgevoerd met snaarinstrumenten die het talent van de geweldige componist waardig waren. Het geluid was zo echt alsof we naar deze klassieker luisterden in de directe omgeving van de band. We hadden een gedetailleerde, ruimtelijke en heldere geluidservaring.

Zwanenmeer

Luisterend naar de pianoversie van Tsjaikovski’s Zwanenmeer, werden we ondergedompeld in de golven van bedwelmende muziek. De toetsen op de piano klonken helder en scherp.

Na de klassieke muziek zijn we overgestapt op een iets lichtere stijl, maar zelfs in dit geval hebben we een meer klassiek of zelfs retro nummer van poprock gehaald. Bij het horen van Bon Jovi Livin ’in zijn hit Prayer uit 1986 raakte iedereen in een feeststemming. De gitaar klonk zoals een gitaar hoort! De ruimtelijke, levendige ritmes, de muziek die ons hele lichaam doordringt, hebben ons ervan overtuigd dat Deense ingenieurs hun spullen begrijpen! Zelfs bij een hoog volume hebben we geen vervorming ervaren. We hebben ook de Dali Epicon 8 geprobeerd met een zwakkere en een meer gespierde versterker. We hadden een aangename verrassing, want het klonk bijna onberispelijk, zelfs met een versterker van 12 Watt per kanaal!

John Wick derde filmposter

We zijn de films ook niet vergeten. We zaten voor John Wicks actiethriller 3 – Parabellum. Het spannende verhaal met heel veel actiescènes zorgt ervoor dat de interesse van de kijkers geen minuut afneemt. De luidsprekers van Dali brachten ook de geluidseffecten, soundtracks en dialogen van de scènes op een echt levensechte manier over. Gescheiden van menselijke spraak en andere geluiden en muziek, worden alle woorden duidelijk verstaan. We reisden terug van 2019 naar 1939, dit jaar waar de romantische oorlogsfilm Gone with the Wind werd vertoond, met in de hoofdrol Clark Gable en Vivien Leigh. De sprekers straalden realistisch de geluiden van de film uit, we hadden een realtime reis, we voelden ons als deelnemers aan de Amerikaanse burgeroorlog.

Is het de prijs waard?

Hoewel de Dali Epicon 8 geen goedkope luidspreker is, presteert hij beter dan sommige veel duurdere luidsprekers op het gebied van prestaties. Het wordt gekenmerkt door een breed spectrum van geluid, dynamiek, kracht, puur hoog, duidelijk diepe geluiden. Het Deense audiobedrijf, opgericht in 1983, richt zich op perfectie en met zijn ontwikkelingen en revolutionaire innovaties zijn ze erin geslaagd om in alle opzichten een uitstekend product te creëren.

Similar Posts