NAD T758 V3 Home Cinema-ontvanger Review

We hebben eerder een NAD-thuisbioscoopontvanger getest en we waren benieuwd of de T758 V3 echt zo verbluffend surround-geluid levert als de fabrikant beweert.

Kort overzicht

Er is een mogelijkheid voor latere updates, Dirac room heeft een correctieprogramma, ook kunnen we streaming streamen dankzij de BluOS audiofunctie. De Atmos 7.1.4 kan ook klinken met externe versterking, aangezien er 7 uitgangstrappen op het apparaat zitten.

Helaas zijn er echter slechts drie HDMI-ingangen op het apparaat, geen DTS:X-functie, en Dirac is ingewikkelder te bedienen dan de meeste automatische kamer-EQ’s.

NAD T758 V3

NAD-T758-Vz-ontvanger

Het grootste voordeel van dit model is dat we dankzij de modulariteit upgrades aan de ontvanger kunnen uitvoeren, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat het apparaat na verloop van tijd verouderd raakt. Met behulp van het kamercorrectiesysteem kunnen we het geluid verbeteren op basis van de omstandigheden in de kamer. Equalizer kamercorrectieprogramma’s zijn handig als we voor de ideale akoestiek in de kamer hebben gezorgd. Akoestische behandeling vereist speciale akoestische geluidsabsorberende panelen en diffusors. Het is belangrijk dat basgeluiden niet overheersen en dat echo’s geen geluidsproblemen veroorzaken. Als de kamerakoestiek goed is, kunnen we met behulp van de kamercorrectieprogramma’s het geluid verder verfijnen en zal de akoestiek uitstekend zijn, zodat we ongestoord kunnen genieten van onze favoriete film of muziek.

De T758 V3 werd geproduceerd door VM130-video- en AM230-audiomodules te combineren, waardoor ook Ultra HD-video, Dolby Atmos, beschikbaar is. Het heeft een USB-verbinding en Wi-Fi, evenals Bluetooth-connectiviteit. Bij de V3-ontvanger verving de fabrikant de eerder gebruikte Audyssey-kamercorrectie (die best handig was) door een wat vreemde Dirac Live LE-kamercorrectie. Deze correctiesoftware lijkt veel ingewikkelder dan het Audyssey-programma. De V3 verliest slechts drie ontvangen HDMI-ingangen (plus een ARC-compatibele uitgang) en twee digitale audio-ingangen. Drie HDMI is genoeg voor een set-top tv-box of een Blu-ray-speler, en zelfs een streaming videospeler (Roku, Apple TV, etc.), maar ook een gameconsole. Oude composiet video-ingangen ontbreken volledig, maar dat is geen groot minpunt. Een tweede zone kan ook worden bediend en is in staat tot stereo- en meerkanaalsprestaties. 12 volt trigger-uitgang en RS-232C-aansluitingen en een infraroodafstandsbediening zijn ook inbegrepen.

Het is ook mogelijk om de TuneIn internetradio te gebruiken via de BluOS-functie, dus de FM-tuner is verlaten.

Redelijke prijs – topkwaliteit

NAD, een Brits-Canadees audiomerk, werd voor het eerst beroemd om zijn legendarische 3020 stereo geïntegreerde versterker. Het maakt ook deel uit van de Lenbrook Group, die ook PSB-luidsprekers en Bluesound-streaming-audioproducten verkoopt, met dual-channel en surround-producten.

Afstandsbediening T758-V3

De T758 V3 is gemaakt in een klassieke NAD-stijl met een glad voorpaneel en minimale bedieningselementen op het voorpaneel. Behalve de volumetoets en de navigatie- en menutoets zijn alleen de bron omhoog/omlaag en luistermodus beschikbaar. De knoppen zijn erg klein, maar je kunt het apparaat ook bedienen via een afstandsbediening of de nieuwe besturingsapplicatie. De afstandsbediening heeft een eenvoudige, logische indeling.

Met tweemaal het nominale vermogen van 110 watt is NAD een van de weinige fabrikanten die specificaties levert op basis van alle kanalen. Geschikt voor toegang tot een 5.1.4-systeem, maar de maximale 7.1.4-configuratie is ook beschikbaar, compleet met twee extra externe voedingskanalen.

De VM130 / AM230 upgrademodule bevat alle bovenstaande video- en audio-aansluitingen en een USB-poort. Dankzij de Modular Design Construction (MDC) technologie zitten de schakelingen voor de verschillende functies in vervangbare modules, dus het is niet nodig om de ontvanger te vervangen tijdens de upgrade, vervang gewoon de module.

Ultra HD passthrough heeft tot 60 frames per seconde, 4: 4: 4 kleursampling (ofwel geen kleurcompressie) en HDR10 beeldoptimalisatie.

Dirac Live

Dirac Live is in staat tot volledige correctie van de pulsrespons, maar beperkt de correcties van de frequentierespons tot frequenties onder 500 Hz. Het basbereik bevindt zich in de meeste kamers, met de grootste impact op de prestaties.

De meeste ontvangers hebben een gecombineerd auto-tuning- en kamercorrectieprogramma. Dirac werkt anders, dus de speakerinstellingen moeten handmatig door de gebruiker worden ingevoerd en er wordt alleen ruimtecorrectie uitgevoerd. Daarom moeten voor deze receiver de luidsprekerkarakteristieken worden gespecificeerd in het Speaker Configuration menu, en vervolgens moeten de versterkerkanalen worden toegewezen aan de pitch of rear speaker in het versterkermenu. Dit is een beetje ongebruikelijk. Als beide menu’s niet correct worden ingesteld, kan dit ertoe leiden dat de Dirac-software de toonhoogte of achterste luidsprekers niet “hoort”, en dat dit kan leiden tot foutmeldingen.

Dirac draaien was niet zo eenvoudig als in de meeste AVR’s. De VM130-module op het achterpaneel moet worden aangesloten op de USB-aansluiting van het apparaat. De USB-microfoonvoorversterker kan ook rechtstreeks op de computer worden aangesloten, hoewel de firewall en antivirussoftware mogelijk moeten worden uitgeschakeld om Dirac de ontvanger te laten herkennen, en de AVR en de computer moeten zich op hetzelfde lokale netwerk bevinden.

U kunt maximaal drie versies in de software opslaan en deze in de ontvangerinterface selecteren.

Geluid

Tijdens het testen werd de receiver aangesloten op Dali Rubicon 6 vloerstaande speakers, JL Audio Gotham G213 V2 subwoofer, Panasonic DP-UB9000 Blu-Ray spelers.

Na correctie en aanpassingen ter plaatse ervoeren we een redelijk neutraal geluid zonder materiële fouten. Voor Dirac was het meest voor de hand liggende verschil de verbetering van de bas. De frequentiebalans in de kamer was acceptabel, zo niet onberispelijk, en de luidsprekers waren behoorlijk neutraal. Impulsresponscorrectie was fijner, en voor kamercorrectie is deze fijnheid geen slechte zaak.

We begonnen te testen met de live-action fantasy-avonturenfilm The Little Mermaid uit 2018 en kozen vervolgens de spannende thriller-misdaadserie Mindhunter uit het aanbod van Netflix. De ontvanger produceerde levendige, heldere en delicate, ruimtelijke geluiden. De dialogen waren gedetailleerd en begrijpelijk. We beleefden een luchtig en uitgebreid toneelbeeld. De bassen waren intens en vol, we kregen een natuurlijke, dynamische en evenwichtige productie.

Daarna luisterden we naar de hits van Joel Corry en David Guetta Bed. Tijdens onze muzikale test hadden we een strakke, levendige ervaring. De hoge frequenties waren levendig en helder, en het midden en diepere bereik waren ook ideaal.

Bluesound was eenvoudig te installeren, met 16 ondersteunde streamingdiensten beschikbaar, Pandora was daar niet een van, maar Radio Paradise was een goede vervanging.

Specificaties:

Vermogen: 110 watt (8 ohm, 2-kanaals drive); 60 watt (8 ohm, voor alle kanaalregeling), automatische kamercorrectie: Dirac Live LE, videoverwerking: 4K dubbing, HDR10, 4: 4: 4, 60 fps, afmeting 17,13 x 6,81 x 15,81, gewicht 15,4 kg, video-ingangen : 3 stuks HDMI 2.0a, audio-ingangen: 2 stuks coax digitaal, optisch digitaal (3, 1 voor), stereo analoog RCA (4, 1 voor), 7.1-kanaals analoog (1), Ethernet (1), USB (1) aansluitingen, video-uitgangen: HDMI 2.0a (1), audio-uitgangen: stereo analoog (1), 11.1 kanaals voorversterker (1), koptelefoon, RS-232 (1), 12 volt trigger (1), aansluitingen, IR (1 op , 2 uitgangen).

Gevolgtrekking

Deze home theater receiver doet echt wat de fabrikant belooft. Als u voor dit apparaat kiest, kunt u geweldig surround-geluid, heldere, krachtige geluiden, heldere en gedetailleerde prestaties verwachten. De Direc Live-kamercorrectie-instellingen zijn een beetje omslachtig en je moet de luidsprekerinformatie en kamerkenmerken afzonderlijk specificeren om dit programma goed te laten werken. De buitenkant ziet er typisch uit voor het NAD-ontwerp, dus het is geen verrassing. We kunnen premium kwaliteit krijgen tegen een betaalbare prijs met echt geweldig geluid.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts