We hebben de NAD C368 versterker getest!

We hebben al aardig wat versterkers getest en waren erg benieuwd naar het product van het audiobedrijf NAD. De NAD C368 is een hybride stereo geïntegreerde versterker die een uitstekende combinatie is van traditionele NAD en moderne technologieën.

NAD-C368 versterker

Wat weten we over de fabrikant?

New Acoustic Dimension (NAD) werd in 1972 opgericht door een aantal audiofans, fabrikanten en geluidstechnici, omdat ze op dat moment niet al te tevreden waren met de audioproducten op de markt. Hun belangrijkste doel was om audioapparaten te produceren die zich niet primair concentreerden op hun exterieurontwerp, voor hen waren uitstekend geluid en hoge kwaliteit altijd de belangrijkste overwegingen, samen met duurzaamheid en gebruiksgemak. Men dacht dat overcomplicatie, verzorging en veel extra functies het geluid niet ten goede zouden komen. Het is belangrijk dat de kwaliteit van de ingangs- en uitgangssignalen hetzelfde is en niet vervormd. Een essentiële voorwaarde hiervoor is het gebruik van hoogwaardige componenten tijdens de productie. Vervorming wordt het meest effectief geminimaliseerd wanneer het signaalpad kort is, aangezien de kans op signaalvervorming veel kleiner is.

Schoonheid mag niet ten koste gaan van geluid!

Voorzijde van de NAD-C368 versterker

Als we de hybride middenklasse versterker van NAD zien, denken we niet aan het ‘esthetische’ adjectief. Uiterst eenvoudig, schoon, stabiel en solide, de behuizing is duidelijk ontworpen met het oog op bruikbaarheid en duurzaamheid. Rechts van het LCD-kleurendisplay bevinden zich 2 bronselectieknoppen, links bevindt zich de koptelefoonaansluiting. Aan de rechterkant van het voorpaneel vind je de volumeregeling en aan de linkerkant vind je het bedieningspaneel, met behulp waarvan je de hoge en lage balans kunt selecteren, de luidsprekerpunten…, etc. NAD C3682 The NAD-versterker heeft ook analoge, USB- en 3 HDMI-ingangen, 2 coaxiale en 2 optische ingangen. Op het apparaat kunnen 2 paar speakers en 1 subwoofer worden aangesloten.

NAD-C368 achterpaneel

Voor dit model is ook een Bluetooth-verbinding beschikbaar. Door de MM Phono-ingang kun je ook oude vinylplaten afspelen. De frequentieoverdracht is 10 Hz-65 kHz. Het uitgangsvermogen is 2x 80 Watt (impedantie: 4 en 8 Ohm). Het apparaat ontving een PowerDrive-circuit en een 8-kanaals DAC-chip. De IR, oftewel infrarood afstandsbediening, zit niet vol met knoppen, hij is transparant en gebruiksvriendelijk.

Simpel maar fijn

Weliswaar hebben de nieuwste versterkers veel meer functies, maar in het geval van de NAD C368 wilden ze de versterker niet opladen met onnodige connectoren en ingangen. In plaats daarvan werd gedacht dat iedereen die later meer functionaliteit wilde, dankzij het MDC-modulesysteem verder kon worden uitgebreid met MDC-kaarten. Op deze manier zal het je niet meer verbazen als je op de achterkant van het toestel 2 hoesjes ontdekt met het opschrift MDC. MDC-kaarten kunnen worden geplaatst door de covers te verwijderen. Zo stream je zelfs je favoriete muziek met een MDC BluOS kaart.

Klasse “D” versterkerkarakteristieken

NAD-C368-Stereoversterker van qui

Klasse “D” versterkers werken in pulsbreedte gemoduleerde signaalomschakelmodus. Ze kunnen tot 90% efficiënt zijn, terwijl de verliezen laag en de warmteproductie laag blijven. Omdat de output volledig uit of aan is, zijn de verliezen niet significant. In het verleden werd het voornamelijk alleen gebruikt voor subwoofers vanwege de hoge vervorming en beperkte bandbreedte. Dankzij de verbeteringen zijn klasse “D” versterkers nu in staat om de volledige bandbreedte te dekken, met dezelfde vervorming en signaal-ruisverhouding als conventionele versterkers. Omdat de warmteproductie in deze klasse extreem laag is, kunnen de koellichamen of de ventilatoren worden weggelaten, waardoor de afmetingen en het gewicht van het apparaat worden verminderd. De NAD C368 weegt slechts 10,1 kg.

De NAD-luistertest

We hebben de NAD-versterker getest bij een van onze lieve terugkerende klanten. De bioscoopzaal heeft een optimale akoestiek, er zijn door de eigenaar slechts enkele nieuwe geprinte geluidsabsorberende panelen bij ons besteld, bedrukt met familiefoto’s. Wij waren de eersten die de sc-fi film Divergent keken. Bioscoop met een bijzondere sfeer speelt zich af in de niet al te verre toekomst, wanneer een speciale sociale orde wordt gecreëerd door machthebbers. Het werd in 2014 in de bioscopen vertoond. De prestaties van de NAD C368 voldeden absoluut aan onze verwachtingen. In verband met Yamaha-luidsprekers ervoeren we een gedifferentieerd, levendig geluid. Het historische drama The Darkest Hour toont de moeilijke politieke situatie van de Britse premier Winston Churchill, in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog. NAD bevestigde het belangrijkste aspect van de fabrikanten; het perfecte geluid. Het zorgde ook deze keer voor een rijke, impulsieve en meeslepende ervaring. De toespraken waren begrijpelijk en de geluidseffecten en muziek waren zowel mooi als duidelijk. We hebben een levensecht effect. In 2012 maakte hij zijn muzikale, romantische film Pitch Perfect. Het verhaal concentreert zich op leden van het acapella-koor van de school. De supermuziek en zang klonken vlekkeloos. De bassen waren diep genoeg, percussief, en het middenbereik was aanwezig met voldoende volume en kracht. De hoge tonen bleken soms iets te ingetogen, voorzichtig te zijn. We gingen op weg om het paradijs te veroveren, in het gezelschap van Vangelis. We luisterden naar de muziek van de film 1492, The Conquest of Paradise. We kunnen de versterker eigenlijk alleen maar prijzen, het technische team van NAD heeft echt zijn best gedaan om de films en muziek perfect te laten klinken. Hij reproduceerde de originele uitvoering.

Maakt het uiterlijk niet uit?

Voor degenen die zich niets aantrekken van het uiterlijk van audioapparaten, is de minimalistische versterker van de NAD C368 wellicht de beste keuze. Het geluid is bijna onberispelijk, de prijs is betaalbaar. Het wordt gekenmerkt door hoge kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid. Misschien zijn alleen de hogere bereiken iets zwakker dan verwacht, maar afgezien daarvan hebben we geen ernstige fout gevonden. Omdat de versterker van buitenaf niet echt de aandacht trekt, zullen klanten die om het ontwerp geven waarschijnlijk niet van het bescheiden, ingetogen uiterlijk houden.