Waarom een ​​wandpaneel te gebruiken?

Het wandpaneel dient voornamelijk als geluidsabsorbeerder, maar sommige typen kunnen ook als diffusor gebruikt worden.

Daarom kunnen ze in verschillende categorieën onderverdeeld worden.

Het gebruik ervan hangt grotendeels af van de locatie van de panelen en de type (woon)ruimte af.

Waarom moeten we het over akoestiek hebben?

Akoestiek en of zijn tekortkomingen doordringen elke dag van ons leven. Alleen we zijn er heel vaak niet van bewust. Wanneer echter de echo in een ruimte storend is, of de hifi niet klinkt zoals je zou verwachten, is zeker het niet optimale geluid de boosdoener. Het is goed om hier rekening mee te houden, omdat geluidsoverlast in ons leven sowieso veel ongemak en fysieke problemen  kan veroorzaken.

Concentratieproblemen en afleiding kunnen waargenomen worden, maar er zijn mensen die regelmatig hoofdpijn of overmatige, ongegronde vermoeidheid hebben, die na verloop van tijd twijfelachtig en vooral opvallend wordt. Het is verbazingwekkend om voor het eerst met het feit  geconfronteerd te worden, dat deze symptomen soms op zo’n banale oorzaak als niet-ideale akoestiek, terug te voeren zijn . En hoewel de middelpunt zelf inderdaad banaal lijkt, is de oplossing niet eenvoudig.

Wat is de ideale akoestiek met wandpanelen?

Uit het bovenstaande lijkt het bijna alsof een optimaal geluid vrijwel onbereikbaar was. Het is het echter niet. Echovrij, schoon, dynamisch geluid is gebaseerd op het absorberen en verstrooien van diepe geluiden. Hiervoor zijn de eindproducten van doe-het-zelf methode niet voldoende. Bovendien is plaatsing, zoals we hierboven al aangaven, ook niet zomaar een wissewasje.

De muurpanelen zijn niet alleen van afgemeten, gecertificeerde, hoogwaardige materialen gemaakt, ze zien er nog ook goed uit. Ze hebben dus ook een decoratieve functie. Er mag geen belemmering zijn voor hun verwerving. In termen van budget, kosten ze aanzienlijk minder dan de tijd en energie die nodig is om huiselijke praktijken uit te proberen en blijven testen. Het is onnodig om hiermee te experimenteren, zodat gevoelens van frustratie, woede, irritatie en wanhoop volledig vermeden kunnen worden.

Het klinkt niet zoals ik het wil

Om dichter bij de akoestiek te komen, komen we met een alledaags maar erg vervelend voorbeeld. Stel dat je een kwaliteitsvol thuisbioscoopsysteem hebt met elk toebehoren en accessoire. De aankoop is een serieuze financiële investering, zelfs voor het meest basale model. Maar de operatie is achter de rug, alles is thuis eindelijk op zijn plaats, en het grote moment waarop het effect om de oren te verwennen enorm zou moeten zijn, de oerknal, het getrommel, blijft weg. Enthousiasme wordt onmiddellijk overschreven door twijfels en frustratie. Er lijkt misschien een probleem te zijn met de instellingen, dus dan begint het zoeken naar en speld in de hooiberg, maar hoe denkbeeldig de potmeters hier en daar ook verschuiven, is de situatie onveranderd. Het geluid is slecht.

Welnu, voordat we het thuisbioscoopsysteem door het raam laten vliegen, is het de moeite waard over de akoestik na te denken.In deze fase kopen en gebruiken velen akoestische sponzen en piepschuim, maar toch wordt de minimaal verwachte geluidservaring niet gecreëerd.

akoestische-panelen-in-een-bioscoopzaal

Waarom hoor ik niet wat gehoord moest worden?

Omdat deze twee materialen door hun dichtheid ongeschikt zijn voor het absorberen of verstrooien van diepe geluiden. Ook nog, omdat de hoge tonen afgezwakt worden, lijkt in eerste instantie zelfs alles in orde te zijn omdat de reflecties in het hogere bereik verminderd worden. Maar later  blijkt dat nog niet alles klopt. De basgeluiden kunnen geleidelijk versterkt en de bas vervormd worden, er kan een echo-effect optreden en overal kan “kamergeluid”, anders gezegd “dozengeluid” ervaren worden. Dat hoort allemaal niet bij een goede akoestiek.

Velen, wanneer ze met het fenomeen echo geconfronteerd worden,  verwerven absorbers en proberen het probleem thuis op te lossen. Maar vaak wordt het verwachte resultaat nog steeds gemist. Waarom? Want de dichtheid van het gebruikte materiaal en natuurlijk ook de plaatsing is wel belangrijk. Als maar één van de details niet correct is, zal er geen diepe geluidsabsorptie optreden. De keerzijde van de medaille is, als de geluidsabsorptie té succesvol is, kan  dit een vervormd, onbegrijpelijk geluid produceren dat het op zijn zachtst gezegd geen verwennerij voor de zintuigen genoemd kan worden.

Geldt dit alleen voor een thuisbioscoopsysteem?
akoestische-kantoor-met-phono-absorbers-300x270

Nee helemaal niet! Zoals hierboven vermeld, is geluidsoverlast een van de populaire ziekten van onze tijd. Sommige mensen realiseren zich niet eens hoeveel machines er om hen heen zoemen, ratelen en rinkelen. Als we alleen huishoudelijke apparaten als basis nemen, kunnen we al zien dat we dagelijks worden blootgesteld aan veel decibel geluiden. Zoals we hebben gesuggereerd, heeft dit veel nadelige gevolgen. Maar dit allemaal hoeft niet zo te zijn. Vooral omdat er een handige, efficiënte en opvallende oplossing voor bestaat.

Dankzij hun specifieke ontwerp zijn de wandpanelen bedoeld om akoestische onderbrekingen in elke ruimte op te vangen. Ze zijn betrouwbaar, van hoge kwaliteit, maar wat nog extra is, is dat ze stijlvol zijn. Het is dus niet alles dat ze in geluidsabsorptie onverslaanbaar zijn, kunnen ze zelfs hun omgeving opleuken met hun aanwezigheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat u uw aankoop aan uw individuele behoeften kunt aanpassen. Op deze manier kan de gecreëerde harmonie verzekerd worden. En pas op, niet alleen thuis! Wandpanelen kunnen ook goed van pas komen op werkplekken, onderwijsinstellingen en openbare ruimtes.

K.I.

Similar Posts