We hebben de Denon HEOS Multiroom App getest!

Het merk Denon is vooral bekend om zijn bekroonde AV-receivers en -versterkers, maar dat is niet alles.

Het bedrijf biedt een breed scala aan producten – van luidsprekers tot subwoofers, van versterkers tot draadloze luidsprekers – en ze kunnen allemaal worden aangesloten op je HEOS Multiroom systeem.

HEOS-app

Denon Heosa vogel

HEOS (Home Entertainment Operating System) is een Denon draadloos multi-room geluidssysteem dat aanwezig is op Denon en Marantz draadloze luidsprekers, receivers/versterkers en andere audioproducten. HEOS vereist een WiFi-thuisnetwerk om te kunnen werken. Het is gratis te downloaden en compatibel met iOS- en Android-smartapparaten.

Het kan worden gebruikt voor het streamen van muziek van Amazon Music, Deezer, iHeart Radio, Pandora, Mood Mix, Napster, Sirius/XM, SoundCloud, Spotify, TIDAL, iOS, iOS, iOS, TIDAL, iOS, TIDAL en meer.

Bluetooth- en Wi-Fi-connectiviteit is beschikbaar, maar als je Wi-Fi gebruikt, kun je ook ongecomprimeerde muziekbestanden streamen, wat van betere kwaliteit is dan muziek die via Bluetooth wordt gestreamd. De ondersteunde formaten voor digitale muziekbestanden zijn MP3, AAC, Apple, DSD, Flac, wav en WMA.

Het HEOS-systeem kan niet alleen online muziekdiensten en digitale muziekbestanden afspelen, als je een HEOS-compatibele thuisbioscoopversterker hebt, kan het ook muziek van aangesloten bronnen (cd-speler, platenspeler, enz.) afspelen en streamen naar elke draadloze HEOS-luidspreker.

HEOS stereo

HEOS presteert ook heel goed met een paar stereoluidsprekers. Voor de beste geluidskwaliteit moet je ervoor zorgen dat beide luidsprekers in het paar van hetzelfde merk zijn en hetzelfde vermogen hebben.

HEOS en surround sound

HEOS is ook geschikt voor draadloze overdracht van surround sound, mits je een compatibele luidspreker of home cinema-ontvanger hebt. Twee HEOS-compatibele draadloze luidsprekers kunnen in het systeem worden geïntegreerd om DTS en Dolby digitale surroundsignalen naar deze luidsprekers te sturen.

Zodra je de HEOS-app op je smartphone hebt geïnstalleerd, kun je op de knop Nu instellen klikken om alle HEOS-compatibele apparaten te vinden en er verbinding mee te maken.

Muziek streamen met het HEOS multiroom systeem
Eenmaal geïnstalleerd, kun je muziek rechtstreeks streamen naar compatibele HEOS-apparaten via Wi-Fi of Bluetooth-verbinding vanaf je smartphone, ongeacht waar ze zich in huis bevinden. De HEOS app kan ook muziek rechtstreeks naar je radioversterker streamen, zodat je naar muziek kunt luisteren via je thuisbioscoopsysteem.

HEOS Link
Een andere manier om HEOS te gebruiken is met HEOS Link. De HEOS Link is een voorversterker die speciaal is ontworpen om compatibel te zijn met het HEOS systeem en kan worden aangesloten op elke bestaande stereo / home theater ontvanger of luidspreker met analoge of digitale audio-ingangen, zelfs als ze geen ingebouwde HEOS applicatie hebben.

HEOS en Alexa

Je kunt HEOS-apparaten bedienen met de spraakassistent Alexa nadat je de Alexa-app op je smartphone hebt verbonden met compatibele HEOS-apparaten. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, kun je draadloze HEOS-luidsprekers of home cinema-ontvangers of luidsprekers met Alexa bedienen met spraakbesturing via je smartphone of een speciaal Amazon Echo-apparaat.

Denon HS1-luidspreker

HEOS werd voor het eerst uitgebracht in 2014 als de HS1, maar in 2016 introduceerde Denon de 2e generatie van HEOS (HS2), die meer functies toevoegde. Het werd uitgerust met een speciale knop voor HEOS draadloze luidsprekers en Bluetooth streamingtoegang. Hi-Res audio ondersteuning en 5 GHz draadloze transmissie ondersteuning zijn ook toegevoegd aan de HS2.

Test
Om de luidsprekers aan te sluiten op een Wi-Fi-netwerk hoef je alleen maar de HEOS-app te laden of een Ethernet-kabel of 3,5mm-aansluiting te gebruiken om gegevens van je smartphone of tablet over te brengen naar het apparaat. LED’s op elk product knipperen om de status aan te geven.

Met Alexa kun je het afspelen bedienen met spraakopdrachten, het heeft ook Bluetooth-connectiviteit, hoewel het aptX mist dat nodig is voor ‘CD-achtige’ 16bit / 44.1kHz streaming.

HEOS-bediening

Als je HEOS op meerdere apparaten wilt gebruiken, moet je een Denon account aanmaken. Op die manier kun je verschillende wachtwoorden opslaan en snel inloggen op je accounts als je overstapt op een andere tablet of smartphone.

Terwijl Spotify werkt via Spotify Connect, verschijnen de andere apps in de HEOS app zelf. Als je muziek naar meerdere speakers wilt sturen, kun je eenvoudig de gewenste configuratie instellen. De serie kan 24bit/192kHz muziekstreams afspelen via een draadloos netwerk of USB, en ondersteunt ook DSD tot 5,6MHz.

Het enige kleine nadeel is dat het instellingenpaneel zich in de muzieksectie bevindt, dus als je bijvoorbeeld in de Tidal app bent en de instellingen van het apparaat wilt wijzigen, moet je helemaal naar de muzieksectie gaan. Het zou beter zijn als het wat toegankelijker was. We gebruikten een HEOS 1 speaker voor de test.

Geluid
We hebben de HEOS app getest in een kleine studio, waar de akoestiek perfect was, met geluidsabsorberende panelen op de muren voor de juiste verhouding van de lage tonen. In een studio is een optimale akoestiek van veel groter belang, omdat de kwaliteit van de geluidsopnamen ervan afhangt.

Het HEOS systeem leverde indrukwekkende prestaties die een plezier waren om naar te luisteren. Bij gebruik in kleinere ruimtes raadt Denon aan om de lage tonen te verlagen in de EQ-instellingen. De hoge tonen werden met vertrouwen weergegeven, maar het HEOS systeem miste precisie of subtiele dynamiek.

VERDICT
Het HEOS multiroom systeem in combinatie met de DENON luidsprekers produceert niet noodzakelijkerwijs de beste geluidskwaliteit, maar het zou nauwkeuriger, dynamischer en aangenamer kunnen zijn om naar te luisteren. De setup is erg eenvoudig, je kunt je apparaten snel vinden en aansluiten en de rijkdom aan functies is echt indrukwekkend.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts