Bang en Olufsen Beoplay E8 3.0-oortelefoons testen

Bang and Olufsen werd in 1925 in Denemarken opgericht door twee ingenieurs, Peter Bang en Svend Olufsen. Het merk dat wereldberoemd is geworden staat bekend om zijn mooie design en perfecte geluid.

Beoplay E8 3.0

Bang Olufsen Beoplay E8-3.0 luisteraars

De Beoplay 3e generatie draadloze oortelefoon heeft nogal wat veranderingen ondergaan ten opzichte van zijn voorganger. Hij past op vrijwel elke oormaat, wordt geleverd met verschillende maten siliconen en schuimrubberen oordopjes, in totaal vier paar die niet uit het oor glijden of vallen, stabiel gepositioneerd. De Beoplay E8 kan maximaal 35 uur of 7 uur continu afspelen.

Beoplay-E8 doos

De uiterst elegante lederen tas van topkwaliteit waarin de oordopjes kunnen worden opgeborgen, sluit magnetisch en kan meerdere keren met de oortelefoon worden opgeladen. Wanneer de case wordt geopend, geeft een oranje LED het oplaadproces aan en wanneer deze volledig is opgeladen, brandt hij groen. Er zit zelfs een USB-C-type ingang aan de achterkant van de behuizing, die minder modern is. Qi draadloos opladen is ook mogelijk. Het apparaat was uitgerust met vier microfoons. Hij heeft ook nieuwe basconnectoren, waardoor de drives veel vrijer kunnen bewegen en een nauwkeurigere en intensere bas produceren.

Beoplay-E8-applicatie

U kunt de Beoplay-app downloaden en de ToneTouch-functie gebruiken om ook de toon aan te passen. Het downloaden en gebruiken van de app is echt heel eenvoudig.

Het heeft een Bluetooth 5.1-verbinding, het batterijverbruik is vrij minimaal. De SBC-, ACC- en APTX-codecs garanderen een helder geluid ook via iO’s en Android-apparaten.

Waarom is het type codec belangrijk voor Bluetooth-audio- en hifi-producten?

Codecs comprimeren audiogegevens op verschillende manieren. De SBC-codec, d.w.z. Subband Coding, werkt met een zeer hoog verlies en vernietigt alleen het geluid verder. De ACC-codec is ook niet zonder verlies, maar het is een graad beter dan SBC. De meest populaire en beste codec is de APTX, die een bitsnelheid van 352 kbps heeft, zijn werk uitvoert in een veel grotere bandbreedte dan de SBC, zodat hij meer gegevens kan verplaatsen met een betere geluidskwaliteit. Het verzendt veel minder bits, kleinere bestanden en verbetert zo het geluid. In de praktijk levert het volgens de fabrikant cd-kwaliteit op.

Voorlopig is de Beoplay E8 3.0, die IP54-gecertificeerd is, verkrijgbaar in zwart en grijs, wat betekent dat hij beschermd is tegen stof en opspattend water, maar het is niet mogelijk om onder te dompelen of te zwemmen in water.

Beoplay-E8-3.0-Ladekissen

Snel opladen is ook mogelijk. Dit duurt ongeveer anderhalf uur. U kunt al een draadloos oplaadstation kopen. Zodra je de oortelefoon uit het hoesje haalt, gaan ze automatisch aan. Koptelefoons kunnen worden bediend met een enkele aanraking, maar dit heeft ook zijn nadelen, omdat we soms opdrachten kunnen overhandigen die we niet echt wilden vanwege een onbedoelde aanraking. Dit kan na vele keren behoorlijk vervelend worden.

Dankzij de Transparantiemodus demp je het linkeroordopje met één aanraking. De Beoplay E8 3e generatie oortelefoons hebben ook een passief ruisfilter. Het verzendt omgevingsgeluiden wanneer dat nodig is en kan worden bediend met een enkele aanraking of applicatie. Helaas is de NFMI, d.w.z. Near Field Magnetic Induction-verbinding, soms onstabiel gebleken, waarbij het linkeroor soms de verbinding verliest of gewoon niet inschakelt.

Beoplay E8-3.0 hoofdtelefoon

De verbinding tussen de rechter en linker oordopjes is wankel. Het geluid was helder en scherp, maar de bas bleek veel zwakker te zijn dan de eerder geteste Bose Soundsport Free-oortelefoons.

Vergelijk de Beoplay E8 2.0 en de nieuwste E8 3.0!

Zowel in-ear als draadloze koptelefoons, ontworpen door Jakob Wagner, hebben een oplaadbare batterij en draadloos opladen. De frequentie is voor beide typen gelijk, tussen 20 en 20.000 Hz. De leidende gevoeligheid is 107 decibel en de impedantie is 16 Ohm. Zowel de E8 2.0 als de 3.0 hebben een adaptieve audiofunctie die het uitgangsvolume regelt.

De lederen vulkoker en geborstelde aluminium inzetstukken getuigen van hoge kwaliteit. De Bang en Olufsen Signature Sound-applicatie en de ToneTouch-toonregelingsfunctie kunnen ook voor beide oortelefoons worden gebruikt. Beide typen zijn IP54 gecertificeerd, wat de apparaten beschermt tegen stof en spatwater.

Laten we dan ook eens kijken naar de verschillen!

De nieuwste oortelefoons van de derde generatie hebben een 17 procent kleiner formaat en 11 procent minder gewicht gekregen dan zijn voorganger. De levensduur van de batterij nam daarentegen toe van 16 uur naar 35 uur en de batterijduur van de oortelefoon nam toe van vier naar zeven uur. In plaats van de vorige Bluetooth 4.2-verbinding gebruikt de derde generatie headset een Bluetooth 5.1-verbinding.

De Beoplay E8 3.0 heeft ook vier microfoons en een verbeterde DSP, zodat de microfoons in alle richtingen spreken. Dankzij de Microsoft Swift Pair-functie is het koppelen met Bluetooth-apparaten extreem snel en is het zelfs mogelijk om snel te koppelen met Google. Het kreeg ook een nieuwe basaansluiting, waardoor we, zoals eerder vermeld, een nauwkeurigere en intensere bas krijgen.

Het nieuwere model heeft een nieuwere, meer geavanceerde APTX-codec. Het heeft een USB-C-aansluiting, in het geval van de derde generatie oortelefoons wordt de passieve ruisfiltering geleverd door een Gen-ruisfilter. Het nieuwere model woog 55 gram in plaats van 45 gram. Het E8 3.0-model is momenteel alleen verkrijgbaar in twee kleuren, zwart en grijs, terwijl het 2.0-model in veel meer kleuren verkrijgbaar is.

Conclusie
Bang-Olufsen-logo

De Deense premium prijscategorie en kwaliteit oortelefoons zijn niet de meest perfecte in vergelijking met de prijs, naar onze mening kunnen we ook beter presterende en stabielere verbindingsoortelefoons vinden, zoals JBL of Bose Soundsport Free. Ten opzichte van het 2.0-model is het geluid wat verbeterd, en ook de verbinding is wat verbeterd, maar de communicatie tussen het rechter- en linkeroor is nog vaak onstabiel en onzeker. Transparantiemodus en applicatiebeheer zijn daarentegen prijzenswaardig en erg handig, waardoor het gebruik van de headset wordt vereenvoudigd. We waren een beetje teleurgesteld bij het testen van het in Denemarken gemaakte apparaat, ondanks de nogal gepeperde prijs en de reputatie van het merk, ondervonden we nogal wat problemen.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts