Dynaudio Core 59 actieve studiomonitortest

Op het hoofdkantoor van de Deense luidsprekerfabrikant in Skanderborg wordt de impulsresponsie van de luidsprekers getest in de Jupiter Free Impulse Measurement Room. Tijdens het testen wordt een luidspreker in het midden van de kamer geplaatst met behulp van een robotkraan, die ook rond de structuur kan worden gedraaid. Een andere robot, een gigantische bol van 31 meetmicrofoons, kan zelfs in een verticaal vlak draaien. De Core 59 drieweg studiomonitor werd ook ontwikkeld in de Jupiter-faciliteit. Hij weegt 24,6 kg en meet 28x38x55cm.

Eigendommen

Dynaudio-Core-59 studiomonitor

De luidsprekerbehuizing is donkergrijs, de versterker is klasse “D”, de drivers zijn handgemaakt. De Esotar Pro neodymium soft dome tweeter optimaliseert de interne luchtstroom. Dankzij de interne koepel van Hexis worden resonanties geëlimineerd, wordt de frequentierespons gladgestreken, zodat de dynamiek zelfs bij hogere geluidsdrukken behouden blijft en er geen vervorming is.

In het geval van de MSP, d.w.z. de middenluidspreker met een magnesiumsilicaatpolymeeraandrijving, is de neodymiummagneet verbonden met een aluminium spreekspoel. De driver maakt traversal mogelijk op 312 Hz en 5,1 kHz, en kan ook het middenbereik aan, waardoor crossover-gebaseerde vervorming wordt vermeden.

De speaker heeft een koperen spreekspoel en een keramische magneet. De “D” klasse versterker heeft een vermogen van 500 watt, twee extra “D” klasse versterkers sturen de hoge (150 watt) en middenband (500 watt) aandrijvingen aan. Klasse “D” versterkers worden gekenmerkt door het feit dat ze een vrij hoog vermogen kunnen produceren met minimaal verlies, dus ze zijn extreem efficiënt. De tweeter- en middenluidsprekerdrivers zijn ondergebracht in een behuizing met een ronde frontdeflector die kan worden gedraaid, zodat deze in verschillende richtingen kan worden geplaatst, zelfs in verticale positie. Hierdoor kan de Core 59 zijn mannetje staan ​​met LCR en andere meerkanaals en Dolby Atmos studiomonitorsystemen. Rubberen kussens, geïntegreerde steunen en een speciale DSP-aanpassing zorgen voor stabiliteit en flexibele positioneringsopties.

Core 59 achterpaneel

De achterkant van de speaker is bedekt met een grote metalen plaat en een zeer groot koellichaam zorgt voor een goede koeling. De Klasse D-versterkers van de Core 59 worden geleverd door Pascal Audio in Kopenhagen. De fabrikant belooft een helder geluid, zelfs bij hoge volumes. Dynaudio-luidsprekers hebben een levensverwachting van 15-20 jaar.

Van de drie XLR-connectoren aan de achterkant, zijn er twee geschikt voor de gebalanceerde analoge en digitale audio-ingangen van de monitor, en de derde XLR-uitgang kan worden gebruikt om verbinding te maken met een andere Core 59. Bij gebruik van de digitale ingang kun je met een 4-standenschakelaar het maximale geluidsdrukniveau van de Core 59 tot 88,98,100 of 112 stuks. Een tweede schuifregelaar met 4 standen op de analoge ingang helpt de signaal-ruisverhouding van de luidspreker te optimaliseren. De DSP van de Core 59 is gebouwd rond een 64-bits chip van Analog Devices die kan werken met bemonsteringsfrequenties tot 24bit / 192khz. Dynaudio’s Core 59 richt zich op monitor-gebaseerde DSP-correctie. Het frequentiebereik van de Dynaudio Core 59 speakers ligt tussen 42 Hz en 21 kHz.

De eenvoudig te gebruiken EQ voorkomt faseverschuivingen en met het 80 Hertz-filter kun je een subwoofer toevoegen. Sound Balance, of kantelfilter, biedt de instellingen Helder, Neutraal en Donker. Het kantelfilter is ontwikkeld door Quad in de jaren 70. Dit filter verbetert de hoge geluidsprestaties.

Positie-instellingen

De monitor heeft twee positie-instellingen. De eerste modus, de echo- of correctievrije modus (echovrij), is een goed idee om te gebruiken wanneer de monitor zich in een akoestisch goed beheerde kamer bevindt of wanneer kamercorrectiesoftware wordt gebruikt. Bureaumodus wordt voornamelijk gebruikt om reflecties te compenseren. De tweede standenschakelaar corrigeert de positie van de monitor bij muren. Ongecompenseerd, dwz de Free-functie, is handig als de monitoren meer dan 50 cm van de muur verwijderd zijn. De Desk-functie corrigeert voor laagfrequente vervormingen en reflecties die meestal optreden wanneer de luidspreker op een afstand van 50 cm of minder van de muur wordt geplaatst. De hoekfunctie, die helpt om hoeken binnen 50 cm te plaatsen.

Core-59-horizontaal

De luidsprekerbehuizing is 32 mm dik en zeer stijf, wat zorgt voor een lineaire geluidsgeneratie over het hele spectrum. De luidspreker wordt ook geleverd met een bedieningsboek met gedetailleerde instructies voor het plaatsen ervan en de luistertests die worden aanbevolen om uit te voeren om de DSP correct in te stellen. Voor degenen die geen kamercorrectiesoftware of -hardware gebruiken, raadt Dynaudio het gebruik van een roze ruis, meetmicrofoon en real-time analyzer (RTA) aan om de prestaties van de Core 59 in de kamer te volgen. Daarna wordt aanbevolen om de DSP-instellingen te gebruiken voor een vlakkere frequentierespons. De gratis downloadbare app Dynaudio Meter iOs biedt ook roze ruis en RTA. (Roze ruis = 1 / f ruis, een ruis waarvan de vermogensspectrumdichtheid, d.w.z. de energie / hertz-verhouding, omgekeerd evenredig is met de frequentie.)

Geluid

Tijdens het testen gingen we naar een geluidsopnamestudio van ongeveer 25 vierkante meter, waar de muren werden behandeld met akoestische panelen, dus het geluid was ideaal. We luisterden eerst naar Vivaldi’s Stabat mater. De nauwkeurigheid van de spreker was indrukwekkend! Gedetailleerd geluid, een uitgebreid podiumbeeld, krachtige, diepe klanken en helderheid werden in alle bereiken ervaren. Het werd gekenmerkt door buitengewone dynamiek en detail, de instrumenten waren te scheiden van de zang, er waren geen kruisingsproblemen in de middentonen. Ze hadden dezelfde ervaring met het spelen van de soundtrack van Schindler’s List, waarnaar we luisterden in een optreden van het NL Orchestra.

Onze mening

Het detail en de nauwkeurigheid van de Core 59 studiomonitor is werkelijk verbluffend, zowel de midden- als de hoge tonen klonken helder en perfect, we vonden geen fout in het geluid. Aan de andere kant kunnen we alleen vermelden dat deze studiomonitor vooral wordt aanbevolen voor grotere kamers in studio’s en het is zeker goed om diep in onze buidel te tasten als we hem willen kopen. Echter, voor degenen die de kosten niet erg vinden en misschien een groter gebied hebben, voel je vrij om een ​​Dynaudio-monitor te kiezen, je zult niet teleurgesteld zijn over het geluid.

Akoestische behandelingen dragen in hoge mate bij aan het optimale geluid van de luidsprekers. Houd bij het kiezen van luidsprekers rekening met enkele belangrijke overwegingen! Het maakt niet uit in welke kamer we de speakers gaan gebruiken, hoe groot, welke vorm, wat voor soort muren en ook de akoestiek van de kamer of studio doet er veel toe. Het is ook belangrijk dat we de monitoren gebruiken voor professionele of hobbydoeleinden. Bij gebruik in een opname- of mengstudio, of aangesloten op thuistheatersystemen zijn totaal verschillende soorten luidsprekers vereist, en voor het luisteren naar stereomuziek zijn ook andere luidsprekers nodig.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts