We hebben de KRK Rokit 5 G4 studiomonitors getest!

KRK-Rock-5-Gch-Studiomonitor

Het geluid van de modellen uit de KRK Rokit 5-serie was niet perfect, ze werden gekenmerkt door te diepe en te luide hoge tonen. De G4 daarentegen balanceerde de frequenties en de eerdere fouten werden geëlimineerd. Als actieve close-up monitor is hij ideaal voor studio’s en geluidsopnames.

Laten we de Rokit 5 G4 weten!

De matte, zwarte luidspreker met vierkante randen weegt 4,9 kg. De iconische zwart-gele kleur veranderde niet, hij onderging slechts enige verfijning, de felgele kleur werd vervangen door een zachtere, aangenamere gele tint. In tegenstelling tot eerdere modellen kreeg de G4-speaker een Kevlar-subwoofer en tweeter, waardoor de bas veel beter klinkt. De voorste basopening is groter geworden, wat ook resulteert in een intensere bas.

Stel Rokit-5-Iso

De behuizing heeft aan de onderkant een solide, solide iso-schuimkussen met hoge dichtheid, waardoor resonantie wordt geminimaliseerd. Toch is de plaatsing van de luidsprekers erg belangrijk. Het is ook de moeite waard om de afstand tot de muur, de luisterpositie en de akoestiek van de kamer in overweging te nemen. Als we de speakers in een gesloten kast of plank zetten, kunnen we ondanks de iso-foam pootjes wat resonantie verwachten.

Als je een echt effectieve oplossing wilt om trillingen te elimineren, plaats dan een luidsprekerkussentje onder de luidsprekers of zelfs er bovenop. Graniet- of kalksteenpads zijn hiervoor het meest geschikt. Met hun gebruik wordt een bijna volledige resonantie bereikt en bovendien zorgen ze voor een esthetische uitstraling.

Akoestische behandeling van wanden en plafonds is erg belangrijk in kamers, maar vooral in geluidsopname- en mengstudio’s. Akoestische problemen veroorzaakt door echo en trillingen kunnen ook met succes worden geëlimineerd met de juiste behandeling.

Rokit 5 in- en uitgangen

De Rokit 5 speaker heeft een frequentierespons van 43Hz-40kHz en een maximaal geluidsdrukniveau (SPL) van 104 decibel. De monitor heeft een vermogen van 55 watt. Gecombineerd De TRS- en XLR-connectoren ondersteunen een gebalanceerd geluid. Geen RCA-connector. De achterkant van de luidspreker heeft een LCD-scherm in plaats van veel bedieningselementen, en de codering is veel eenvoudiger dankzij het DSP-systeem. Het merklogo is verlicht om de stand-bymodus aan te geven.

Klasse “D” versterker

Voor luidsprekers met een Klasse “D” -versterker is het verlies erg klein. Voor Klasse “D” -versterkers worden de audiofrequentie-ingangssignalen gecodeerd als pulsbreedte-gemoduleerde (PWM) -signalen en regelen ze apparaten met een hoog vermogen tussen de openings- en sluitingssignaalniveaus, zodat ze alleen vermogen opnemen tijdens de signaalovergangen. Dit soort versterkers zijn zeer efficiënt en het verlies is verwaarloosbaar.

KRK-audiogereedschappen

KRK-Audio-Tools-App

25 verschillende EQ instellingen zijn mogelijk, de KRK Audio Tools applicatie kan gebruikt worden om de monitor te plaatsen en af ​​te stemmen. De speaker kan worden geïnstalleerd en bediend op iOS- en Android-apparaten. De Spectrum RTR meet en regelt het frequentiebereik van de ingevoerde audiosignalen, de niveaumeter kalibreert het monitorniveau, de EQ-aanbeveling bepaalt welke EQ-instelling het beste is voor de kamer, en Monitor Align stemt de richting van de monitoren af.

Kamercorrectieprogramma’s zijn erg handig als de akoestiek van de kamer voldoende is, want met minimale correcties kunnen we het geluid van de speakers bijna perfect maken. Naast een slechte akoestiek, hebben deze programma’s de neiging om het geluid alleen maar te verslechteren, aangezien akoestische fouten worden waargenomen als fouten in de geluidsdruk en worden gestopt in plaats van het echte probleem.

Luistertest

De Rokit 5 G4 tweewegmonitor is getest in een opnamestudio. De thuisstudio is eigendom van een geluidstechnicus die zich voornamelijk bezighoudt met het mixen van geluiden. De akoestiek van de studio was absoluut optimaal, dus daar was geen probleem mee.

We luisterden eerst naar de hit van David Guetta en Sia, Let’s Love. KRK presteerde zeer overtuigend, met percussieve, vervormingsvrije diepe klanken, en ook de middentonen waren duidelijk en mooi aanwezig. Zowel de zang als de instrumentale stukken waren duidelijk, we waren ook tevreden met de lage frequenties.

Daarna werd het nummer Ofenbach: Head Shoulders Knees & Toes gespeeld. De bassen waren onberispelijk, zo krachtig dat je niet eens een subwoofer naast de monitoren nodig had. We ontdekten wat onnauwkeurigheden bij de hoge tonen en vonden ook iets om in detail te casten, het podiumbeeld had breder gekund, maar aangezien dit close-up monitoren zijn, is dit geen probleem. Het is ook mogelijk om lang te luisteren zonder vermoeidheid van het oor, wat een zeer belangrijk aspect is in de studio’s.

Conclusie

We hadden een positieve indruk van de Rokit 5 G4 studiomonitor, de bugs van de vorige modellen werden met succes gecorrigeerd, de bas was perfect dankzij de Kevlar-subwoofers en grotere basopening, de hoge tonen waren niet vlekkeloos, het podiumbeeld kon breder zijn, maar als close-range luidsprekers ernstige problemen. In studio’s raden we het aan als referentiemonitor, omdat het ook geschikt is om langdurig naar te luisteren zonder vermoeidheid van het oor te veroorzaken. De EQ-instellingen, het LCD-scherm zijn innovaties die we sterk aanbevelen.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts