Sony STR-DN1080 Home Cinema-ontvanger testen

De Sony STR-DN1080 receiver heeft een fantastisch geluid, percussie en dynamische prestaties. We ervoeren ongelooflijke details, natuurlijkheid, ruimtelijk effect.

Ontwerp

De STR-DN1080 heeft een vrij dikke en goed gebouwde zwarte behuizing gekregen. Het voorpaneel is voorzien van een handvol sneltoetsen, een naadloos volume- en invoerwiel en een vereenvoudigd display dat u in één oogopslag kunt lezen. Dit is een gemakkelijk te gebruiken ontvanger. Een van de belangrijkste verschillen in uiterlijk ten opzichte van het vorige model is het formaat, dat zouden we niet eens merken als we de receiver niet naast zijn voorganger zetten. De 1080 is iets kleiner dan de 1070.

Hoewel de ontvangers van Sony het afgelopen decennium een ​​​​buldogachtig uiterlijk hebben gehad, zijn nieuwere modellen iets minder opvallend. Het ontwerp van de STR-DN1080 is vrij blokachtig en solide.

Ook het gebruik van de lichtgewicht kunststof afstandsbediening is geen probleem dankzij de logisch geplaatste knoppen. Helaas heeft de afstandsbediening geen achtergrondverlichting, wat een groot genoeg nadeel is voor een thuisbioscoopversterker. Sony heeft bij de fabricage van de ontvanger hoogwaardige componenten en geavanceerde technologieën gebruikt. Een nettransformator met hoge capaciteit en vacuümgecoate interne bedrading zorgen voor een krachtige bas.

Andere kenmerken van Sony STR-DN 1080

Sony-STR-DN1080-test

Hij heeft een vermogen van 165 W, weegt 9,7 kg en meet 430 x 156 x 331 mm.

Het kan niet alleen Dolby Atmos-geluiden afspelen tot een 5.1.2-luidsprekerconfiguratie, maar het ondersteunt ook het nieuwere DTS:X-formaat. HDMI 2.1 wordt niet ondersteund, maar alle zes HDMI-ingangen op het achterpaneel zijn HDCP 2.2-compatibel en ondersteunen volledige weergave van 4K HDR-inhoud. Het is vermeldenswaard dat de “1 video” -ingang de enige is die niet de volledige 4: 4: 4 sub-sampling-specificatie ondersteunt – alle andere HDMI-ingangen doen dat wel. Er zijn ook twee HDMI-uitgangen, een handvol standaardingangen, een enkele optische en coaxiale ingang en een USB-poort om je smartphone op te laden.

STR-DN1080-intern

De receiver kan tot 24-bit/192 kHz bestanden in alle populaire formaten afspelen en kan ook native dual DSD-bestanden afspelen via HDMI en USB. Twee van de HDMI-ingangen (BD/DVD en CD/SACD) zijn zelfs geoptimaliseerd voor de beste geluidskwaliteit.

Met “Phantom Surround Back” kunt u de configuratie van zeven luidsprekers simuleren met slechts vijf luidsprekers. Met de S-Force PRO Front Surround 2-luidspreker creëer je een virtueel surround-geluidsveld, waardoor het ook een uitstekende keuze is voor kleinere kamers. DSD gebruikt pulsdichtheidsmodulatie als coderingsmethode voor audioopslag, wat een natuurlijk, analoog geluid mogelijk maakt, waarbij een groot dynamisch bereik en frequentietransmissie boven 100 kHz een groot voordeel zijn. De STR-DN1070 ondersteunt native DSD-weergave (Direct Stream Digital).

De meest populaire streamingdiensten zijn ook beschikbaar: Bluetooth, AirPlay, Chromecast en Spotify Connect zijn allemaal ingebouwd in de STR-DN1080. Dankzij de DLNA-classificatie van de versterker kun je hi-res muziekbestanden afspelen vanaf elk NAS-apparaat of elke laptop op hetzelfde netwerk. En laten we ook het multiroom-systeem niet vergeten: je kunt de versterker aansluiten op andere compatibele Sony-producten via de Music Center-app (voorheen SongPal).

Je kunt hem ook met je stem bedienen via de Google Home Smart Speaker. U kunt Google Home gebruiken om de ontvanger in te stellen als uw standaard muziekspeler.

Het Sony STR-DN1080 DCAC EX kalibratiesysteem maakt gebruik van een plastic stereomicrofoon met een nogal ongewone uitstraling. De auto-tuningsystemen van de meeste ontvangers gebruiken een monomicrofoon, dus we hoopten dat de instellingsresultaten van de STR-DN1080 beter dan gemiddeld zouden zijn.

Als onderdeel van de automatische afstelling van de STR-DN1080 kunt u kiezen uit vier kalibratietypes.

Toets

Het kamercorrectiesysteem alleen is nog niet in staat om een ​​perfect geluid te bereiken. Volledige handmatige afstelling kost gewoonlijk minder tijd om het kalibratiesysteem te gebruiken dan nodig is om automatische afstellingsfouten te corrigeren. Het is erg belangrijk om de muren, ramen en vloeroppervlakken van uw thuisbioscoop of muziekkamer te behandelen met akoestische panelen. De testlocatie was een bioscoopzaal met correcte akoestiek, waar dubbele lederen membraan geluidsabsorberende panelen en diffusers op de muren werden geplaatst en akoestische gordijnen voor de ramen werden geplaatst. Op de vloer werd een dik, zinkend akoestisch tapijt gelegd.

We hebben de ontvanger ook geprobeerd tijdens het luisteren naar muziek en het kijken van films en het stelde niet teleur. We hebben Dali Oberon gekoppeld aan 5 luidsprekers. We kregen een gedetailleerd, ruimtelijk en dynamisch geluid. Deze receiver is al drie jaar op rij in de prijzen gevallen, wat veel verraadt. De Sony STR-DN1080 biedt alle functies die een moderne ontvanger nodig heeft: muziek in meerdere kamers, Chromecast-streaming, AirPlay, Dolby Atmos en tal van 4K-compatibele ingangen. De geluidskwaliteit is uitstekend, zeker voor films. De gebruikersinterface is gemakkelijk te volgen en is gekoppeld aan een gebruiksvriendelijke afstandsbediening. Toen we het vorige model van Sony, de STR-DN1070, probeerden, was het geluid vergelijkbaar, hoewel we vonden dat de STR-DN1080 iets helderder klonk en de STR-DN1070 uitgebreider.

Conclusie

Deze AV-receiver biedt een extreem goede kwaliteit tegen een zeer betaalbare prijs. Ik hield echt van het geluid, vooral nadat we de automatische instelling hadden geannuleerd en handmatig hadden aangepast aan onze eigen behoeften. Sony biedt uitstekende thuisbioscoop- en muziekprestaties en alle functies die u nodig hebt. Tijdens het kijken naar de film voelden we dat sommige delen vlak waren, maar dat was al een haarkloverij. De afstandsbediening had een achtergrondverlichting kunnen hebben en we zouden nog meer uitgebreide geluiden hebben doorstaan.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts