We hebben de Definitive Technology D15 torenluidsprekers getest!

Definitive Technology lanceerde eind 2017 zijn luidsprekers uit de “Demand” -serie met drie verschillende boekenplankluidsprekers. Tweeënhalf jaar later breidden ze eindelijk hun vraaggamma uit met twee vloerstaande en een middenluidspreker met de D15-, D17- en D5C-luidsprekers. Het verschil tussen de twee vloerstaande luidsprekers is dat de D17 iets grotere drives gebruikt, wat een iets grotere basverlenging en een iets dynamischer bereik zou moeten geven.

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen de productfamilies BP-9000 en Demand. Een verschil is dat de BP-9000-serie een bipolair ontwerp gebruikt waarbij het geluid uit de achterkant van de luidspreker komt. Dit resulteert in een geluid met reflecties. Een ander verschil is dat de BP-9000-serie ingebouwde subwoofers gebruikt. Dit vermindert de belasting van de externe versterker. Met de wildgroei en flexibiliteit van krachtige en betaalbare subwoofers, zijn ingebouwde subwoofers meer ontworpen voor diegenen die geen ruimte willen bieden voor aparte luidsprekers.

Ter vergelijking: de Demand-serie heeft een veel traditioneler luidsprekerontwerp. Meer akoestisch voorspelbare luidsprekers met fijnere beeldvorming en een breder geluidsveld vooraan. Dus hoewel Definitive Technology twee verschillende series heeft met een vergelijkbare prijsklasse, zijn ze toch behoorlijk verschillend.

Laten we ons concentreren op de Demand D15 zelf. Ze zijn zeker niet goedkoop, maar ook niet extra duur. Het heeft een eenvoudiger luidsprekerontwerp dan de andere vloerstaande luidsprekers van Definitive Technology, en als die eenvoud niet ten koste gaat van de hogere kwaliteit.

D15 verschijning

Definitieve D15 White Tower-luidsprekertechnologie

Metalen voetjes moeten aan de onderkant van de D15-luidsprekers worden bevestigd, maar deze handeling duurt minder dan 5 minuten. De D15 heeft een opvallend modern design. Het doosachtige karakter van de kast wordt helemaal niet verlicht door de afronding van de hoek, sterker nog, de rechte hoeken blijven behouden. De volledig aluminium frontplaat is een zeer aantrekkelijk en hoogwaardig element.

Voor degenen die een solide uitstraling willen, kan het voorpaneel van de grille worden verborgen met een lichtzilver materiaal, waardoor de luidspreker een veel minimalistischer uiterlijk krijgt. Het rooster is magnetisch bevestigd, dus er zijn geen schroeven die het uiterlijk van het voorpaneel zouden kunnen vervormen. Met een glanzend witte afwerking (ook verkrijgbaar met een glanzend zwarte afwerking), is de grille voor de D15 zo minimalistisch dat het bijna op een abstract kunstwerk lijkt. Meestal zorgen de roosters ervoor dat de luidsprekers er saai uitzien, maar dat is hier niet het geval.

Zwarte speakers D15

Aan beide zijden van de speaker zitten passieve radiatoren met een helderwitte kegel. De tweeter wordt gedeeltelijk verduisterd door een aluminium koepel op een groot zwart frontpaneel. Het ziet eruit als een zijwaarts gericht oog. De mid-range drive heeft een hoogfaseaansluiting die door Definitive Technology op eerdere modellen werd gebruikt. De koolstofvezelconus geeft de basdrives een elegante uitstraling. Het ontwerp in Gloss White is geschikt voor alle felgekleurde decoraties. Over het algemeen zijn de Demand D15-luidsprekers erg prettig.

Kenmerken van Definitive Technology D15

De Definitive Technology Demand D15-luidsprekers zijn drieweg-torenluidsprekers die passieve radiatoren gebruiken om de lage frequenties te verhogen. De frequentierespons is 39 Hz tot 24.000 Hz, de nominale impedantie is 8 ohm, hij weegt 23,59 kg en de afmetingen zijn 103,58 cm x 22,99 cm x 32,66 cm. Verkrijgbaar in glanzend zwart en glanzend wit.

De D15-tweeters gebruiken een aluminium dome die in een golfgeleider is gemonteerd. Het aluminium in de dome van de tweeter wordt verzacht, wat betekent dat het verzacht wordt door het smeltpunt van het aluminium te benaderen en vervolgens langzaam af te koelen. Dit proces lost de kristallijne structuur van het metaal op en wordt zachter naarmate het herkristalliseert. In zijn zachtere staat verbetert het de demping, waardoor bounces bij hogere frequenties kunnen worden getemd. Dit geeft je een zachter geluid. Er is een stuk plastic dat de voorkant van de tweeter gedeeltelijk bedekt, het is een fase-lens die Definitive Technology “20/20 Wave Alignment Lens” noemt. Het kan ook het kwetsbare membraan van de tweeter-dome beschermen.

De mid-range drive is gemaakt van polypropyleen, wat vrij uniek is. Definitive Technology noemt het de “BDSS Subwoofer”, wat staat voor “Balanced Double Surround System”. Volgens de fabrikant zorgt dit dubbele driedimensionale systeem voor een grotere lineaire afwijking. Dit wordt een “golfgeleider met lineaire respons” genoemd, hoewel deze zeker niet functioneert als een traditionele golfgeleider.

Luidspreker achterwand D15

De D15 heeft twee soorten vijfweg vernikkelde connectoren voor wie twee versterkers op de speakers wil aansluiten. De meeste high-end luidsprekers hebben deze mogelijkheid, maar in de praktijk is het niet erg handig. De voordelen van bidirectionele bedrading of versterking van dergelijke luidsprekers zijn verwaarloosbaar. Al deze techniek zit in een zeer eenvoudige MDF-kast met de eerder genoemde aluminium frontplaat met een dikte van 6 mm. De zijpanelen en verstijvers zijn allemaal 18 mm, en de verstijvers zijn ontworpen en geplaatst door FEA-analyse voor een optimale stijfheid van de kast. Het middenbereik zit opgesloten in een eigen sterk verzwakt compartiment in de luidsprekerbehuizing. Er wordt een flinke hoeveelheid vulling in de kast geplaatst voor interne demping. De kast is solide en stabiel.

De Demand D15-luidsprekers zijn goed ontworpen en mooie luidsprekers, maar net als elke andere high-end luidspreker is het uiteindelijke doel goed geluid.

Test

Het is een goed idee om de luidsprekers zo af te stellen dat de afstand tussen de achterwand en de zijwand en de afstand tussen de luidsprekers en de luisterpositie optimaal is. De luidsprekers zijn ontworpen om rechtstreeks naar de luisterpositie te stralen. De luisterafstand van de luidsprekers was ongeveer 2,5 – 3 meter. De bijbehorende versterker was Anthem AVM 60. Er zijn geen instellingen voor ruimtecorrectie gebruikt. Het testen vond plaats in een vrij grote bioscoopzaal met een uitstekende akoestiek. Dankzij de geluidsabsorberende panelen en diffusers aan het plafond en de wanden was het geluid absoluut ideaal. De vloer was volledig bedekt met tapijt, wat samen met de verduisteringsgordijnen ook de akoestiek van de kamer perfectioneerde.

Muziek luisteren

We begonnen de muzikale test met Johann Strauss Jr.’s Imperial Circulation. We ervaarden een breed podiumbeeld en elk instrumentaal detail was gemakkelijk te scheiden. Vanaf de eerste geluiden was het geluid verbluffend. Elk muziekstuk was apart en glashelder. De strijkers, blaasinstrumenten, koperblazers en percussie-instrumenten klonken zo levendig alsof de band vlak voor ons had gespeeld. De geluidskwaliteit hangt natuurlijk ook af van de opname, dus niet alleen de verdienste van de luidsprekers is een opmerkelijke productie, maar het lijdt geen twijfel dat de D15-luidsprekers een uitzonderlijke opname mogelijk maken om ten volle te profiteren van de mogelijkheden. De volgende proefpersoon was de band Clean Bandit, die naar het nummer Tears luisterde. De toonbalans tussen zang en instrumenten leek erg goed te zijn. Het podium was uitgebreid en alle instrumentale stukken vielen op. De zangpartijen waren erg goed omlijnd. De bas was goed gericht, met een grote extensie die de lagere frequenties gemakkelijk bedekte

Vonnis
D15-luidsprekers in de kamer

De torenluidspreker leverde uitzonderlijke prestaties, hoewel Definitive Technology overdreven optimistisch was over de impedantiespecificatie, maar dat betekent niet dat de elektrische belasting van de D15 slecht zou zijn, maar eerder niet precies zo veel als de fabrikant suggereert. Deze luidsprekers kunnen geweldig geluid leveren, maar ze mogen niet waanzinnig luid zijn, dus degenen die een luider product willen, moeten een andere luidspreker kiezen.

Laten we verder gaan met de voordelen van de luidsprekers: eerst en vooral is het geluid: deze luidsprekers klinken fantastisch. Ze zijn uitgebalanceerd, nauwkeurig, gedetailleerd en leveren een verbluffend geluid. Ze hebben een goede basuitbreiding tot 40 Hz en een groot dynamisch bereik. Ze klonken geweldig in elke muziekstijl die we probeerden. De enige keer dat we niet maximaal tevreden waren, was tijdens het kijken naar een film terwijl de bassen niet perfect waren. Maar juist voor de optimale overdracht van de laagste bas hebben de ontwerpers de subwoofers gemaakt.

Ze zijn erg mooi en hoewel het geen goedkope luidsprekers zijn, zijn ze het geld toch waard. Maar het uiterlijk is niet alles, want de kwaliteit is ook erg goed. De fabrikant heeft een heel goede luidspreker gemaakt voor de Demand D15.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts