Wharfedale Diamond 12.2 luidsprekertest

Wharfedale Diamond 12.2 luidsprekers

Wharfedale heeft zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk, het merk is vooral bekend om zijn luidsprekers. Momenteel is hij lid van de International Audio Group. Wharfedale maakte ook televisies, dvd-spelers, settopboxen en hifi-spelers. Sinds 2008 wordt er alleen nog maar audioapparatuur geproduceerd en verkocht. Wharfedale Wireless Works werd in 1932 opgericht door Gilbert Briggs en is sindsdien een van de toonaangevende fabrikanten van audiofiele apparatuur in Groot-Brittannië, met name luidsprekers.

Kenmerken

Het formaat bleef nog steeds compact, maar het volume van de luidsprekerbox en het formaat van de schijf werden vergroot voor nog meer efficiëntie. Perfect voor grotere kamers en krachtigere 2-kanaals hifi-systemen. De Diamond beschikt over 12 hoogwaardige 150 mm KlarityTM-drives voor een uitgebreide, strakke bas en een verwachte 25 mm geweven polyester dome-tweeter voor zuivere en uitgebreide hoge frequenties. Gemaakt van een mix van polypropyleen en mica, is de Klarity-conus stijf, lichtgewicht en veilig. De stijfheid van de kegel wordt verder vergroot door de ribben die op het oppervlak zijn gevormd. Dit zou bijdragen aan een uitgebreide maar strakke bas en de tint en prestatiesnelheid verminderen. Het magneetsysteem is uitgerust met een aluminium compensatiering om vervormingen te minimaliseren wanneer de spreekspoel beweegt.

De geluidsspoel is gewikkeld op een hoogwaardige epoxy / glasvezelspoel, wat uiterst ongebruikelijk is voor luidsprekers in deze prijsklasse.

Het crossover-systeem maakt gebruik van een akoestische LKR 24dB-topologie, wat resulteert in de minste vervorming. Omdat de spoelweerstand groter is dan bij een conventionele inductor van gelamineerd staal of ferriet, is de magnetische structuur van de mid/deep bass drive aangepast, wat resulteert in een snelle, zuivere bas zonder de inductor te vervormen.

Diamond 12.2-Verstrebungs-technologie

In de kast vermindert Intelligent Spot Bracing de resonantie van de kast optimaal. Hiervoor zijn de verstijvers nauwkeurig gemodelleerd door computersimulatie. Luidsprekergevoeligheid 88 dB, aanbevolen versterkervermogen 20-120W, maximale geluidsdruk (SPL) 96dB, frequentiebereik (+/- 3dB) 50Hz ~ 20kHz, afmetingen (L x B x D) 335 x 200 x (285 + 28) mm , het gewicht is 8,2 kg/st.

Wharfedale Diamond 12.2 basreflex luidspreker testen

Dit is weer een prachtige Diamond-boekenplankluidspreker die in feite een van de goedkopere tweeweg-boekenplankluidsprekers is.

Dit Diamond model ziet er totaal anders uit dan zijn voorganger en verschilt ook qua geluid. Terwijl de Diamond 11 een gebogen uiterlijk heeft, suggereert de Diamond 12 met zijn hoekige uiterlijk meer precisie en verbeterde dynamiek. Het heeft een dynamischer, dynamischer geluid in vergelijking met het vorige model. De snelle, strakke bas, het gefocuste podiumbeeld en de gedetailleerde hoge tonen van de Diamond 12.2 resulteren in een uitstekend geluid. Wat het exterieurontwerp betreft, wordt deze keer een meer traditionele achterkant (basreflex) gebruikt.

Diamant achterpaneel 12.2

De behuizing van de Diamond 12.2 heeft een meerlaags sandwichontwerp om resonantie te verminderen. Qua formaat is het een compacte maar niet lichtgewicht speaker die voelbaar is als hij wordt opgetild. Er zijn connectoren aan de achterkant van de luidspreker die dubbele bekabeling en versterking mogelijk maken.

Geluid

Diamond-12.2-luidspreker-close

Voor testdoeleinden hebben we de Diamond-luidsprekers gekoppeld aan de Denon AVR-X540BT-ontvanger, ook verkrijgbaar voor een lagere prijs. We hebben de speakers getest in een middelgrote ruimte. De kamer, die vroeger een garage was, is omgetoverd tot een thuisbioscoop en hifi-ruimte. Geluidsabsorberende panelen met dubbele houten membraanwanden en akoestische diffusorpanelen aan de voorkant werden gebruikt om de wanden van de kamer te behandelen, een dik, dicht akoestisch tapijt werd op de harde vloer gelegd, waardoor de akoestiek van de kamer werd geoptimaliseerd.

Gebaseerd op de 88 nominale gevoeligheden, ontdekte ik dat de Diamond 12.2-luidspreker een relatief eenvoudig te gebruiken luidspreker is, maar we zouden toch een hogere vermogensversterker aanbevelen om impedantiedalingen op te vangen (die tot 4 ohm kunnen oplopen). Pas op voor goedkope AVR’s en stereo-ontvangers.

We hebben de Diamond-speakers op metalen standaards geplaatst, ongeveer twee en een halve meter van de muur erachter en ongeveer drie meter van de zijmuren. Ze waren ongeveer 1,80 meter van de luisterpositie verwijderd. Bij het plaatsen van de speakers is het erg belangrijk om ze indien mogelijk niet direct tegen de muur te plaatsen om het ideale geluid te bereiken.

Al bij de eerste luisterbeurt werd bewezen hoe evenwichtig en complex de Diamond 12.2 is in vergelijking met zijn prijs. Deze luidsprekers zijn zeer dynamisch en geven mooie details aan de bovenkant, de exacte middenklasse, strakke bas is echt verbluffend.

Het geluidsbeeld was niet te breed, maar wel diep en hoog genoeg, dus we kregen het 3D-effect dat we zouden verwachten van luidsprekers die twee keer zo duur zijn. Ze schitteren als echte ongeslepen diamanten naast hun concurrenten op de markt. Tijdens het luisteren naar de instrumentale nummers was elk instrument duidelijk verwijderbaar. Het geluid was iets te gericht, soms ontbrak het ons aan warmte van het geluid. We hadden vergelijkbare ervaringen tijdens het filmen. Het geluidsbeeld en de beeldweergave zijn eersteklas, plus de bas is dynamisch, diep en nauwkeurig.

Conclusie

wharfedale luidsprekerbeoordeling 12.2

Deze luidspreker is verkrijgbaar voor een absoluut betaalbare prijs en de betaalbare prijs is helemaal niet ten koste gegaan van ontwerp en geluid. Het uiterlijk is eenvoudig, schoon, vierkant. Dankzij de geavanceerde technologie is de resonantie van de behuizing minimaal. Onder luidsprekers in een vergelijkbare prijsklasse heeft de Diamond 12.2 weinig rivalen op het gebied van dynamisch, helder en nauwkeurig geluid. Het klinkt misschien wat warmer, maar dat hoeft niet voor iedereen een probleem te zijn. Ondanks zijn compacte formaat klinkt hij verrassend goed, zelfs in grotere kamers. Het is de moeite waard om te gebruiken met een zwaardere eindversterker. Voor degenen die een goed klinkende maar goedkopere luidspreker willen, kan de Wharfedale Diamond 12.2 de perfecte keuze zijn, of het nu is om naar muziek te luisteren of een film te kijken.

Geschreven door Robert Polgár