We hebben de Focal Aria 906 boekenplankspeakers getest!

De belangrijkste overweging bij de productie van de Aria 906-luidspreker was het geavanceerde, eersteklas geluid en het gebruik van hoogwaardige componenten die gebruikelijk zijn in de Aria-serie. Deze tweewegreflexluidspreker aan de voorkant levert een neutraal, echt en subtiel geluid dankzij de vlasconus. De conus kenmerkt zich door een natuurlijk geluid, lage resonantie, rijke middentonen en sterke bassen. Het resultaat is een homogener geluid, betere dynamiek. Aria biedt een klassiek en toch modern design. De Aria 906-luidspreker is ongeveer. Het wordt aanbevolen voor kamers van 15 vierkante meter en het is de moeite waard om een ​​afstand van ongeveer 2,5 m tussen de luidsprekers aan te houden.

De speciale vlaskegel wordt exclusief voor Focal in Frankrijk vervaardigd. Deze kegel is volledig ontworpen om uitstekende akoestische prestaties te bereiken. Het bestaat uit twee dunne lagen met glasvezel bedekte vlasvezel. Vlas is twee keer zo licht als glasvezel omdat het hol is, zoals Kevlar. Het heeft een zeer lage flexibiliteit, wat een ideale oplossing is om de stijfheid te verhogen. Dankzij de hoge interne demping, hoge snelheid en stijfheid zorgt de speaker voor een optimaal en helder geluid.

Kenmerken:

Aria 906 achterpaneel

Het aanbevolen versterkervermogen is 25-120 Watt, de gevoeligheid is 89 dB, de luidsprekerbehuizing is gemaakt van MDF, afmetingen 390 x 225 x 280 mm, gewicht 8,5 kg. De impedantie is 8 Ohm, de minimale frequentieoverdracht is 55 Hz, de maximale frequentieoverdracht is 28000 Hz, de crossover-frequentie is 2800 Hz. Het heeft vergulde connectoren, helaas is er geen optie voor dubbele bekabeling.

De Focal Aria 906 is een tweeweg, frontreflexsysteem, statief of boekenplankluidspreker. Produceert uitgebreide, heldere klanken, zeer goede dynamiek, uitgebreide, krachtige bas. Ondanks de omvang en kracht van het geluid, is het controleniveau indrukwekkend.

Ontwerp

Focal Aria 906 luidsprekerspaar

De leden van de Aria 900-serie hebben een nieuwe tweeter boven de “F” -conus. De omgekeerde koepel van een magnesium-aluminiumlegering zou de demping en stijfheid verhogen. De ophanging maakt gebruik van Poron, dat een formuliergeheugen heeft. Volgens Focal zal dit het beheer verbeteren. De speakers zijn verkrijgbaar in walnoot of glanzend zwarte kleuren.

Onze mening

Aria walnoot kleur 906

De Focal Aria 906 is een erg mooi ogende, verfijnde speaker. De testlocatie was de woonkamer van een oud familiehuis, we hebben het luidsprekerpaar getest met een Denon-versterker. De akoestiek van de kamer was relatief ideaal, maar er zullen nog steeds membraanhoekvallen in de hoeken moeten worden geplaatst om het perfecte geluid te creëren.

We hebben ook naar klassieke muziek, rock en akoestische muziek geluisterd om een beeld te krijgen van de muziek van de Aria 906. We hadden een zeer positieve ervaring, net als het kijken naar een film.

Focal maakt zijn eigen luidsprekerdriver en ze waren niet teleurgesteld over deze interessante nieuwe technologie. Ze doen al meer dan 30 jaar onderzoek naar de beste oplossingen en testen en testen nieuwe materialen die ideaal zijn voor het luidsprekermembraan.

Het membraan is een van de meest essentiële elementen van luidsprekers, omdat het de lucht beweegt om geluid te creëren, en daarom zijn de materialen waaruit het membraan is gemaakt erg belangrijk.

Sandwich-technologie voor Aria 906 luidsprekers

Volgens Focal moet een goed diafragma licht zijn om snel te accelereren, stijf om als zuiger te werken en goed te dempen om de geluidskwaliteit niet te verslechteren. Omdat het moeilijk is om een ​​homogeen materiaal te vinden dat aan bovenstaande criteria voldoet, gebruikt de fabrikant een materiaalmengsel om te bereiken wat hij wil. Deze materialen zijn aan elkaar geklemd met behulp van dunne glasvezelmaterialen voor een betere stijfheid. Voor Aria-luidsprekers is dit materiaal vlas, een van de oudste textielvezels die sinds de 4e eeuw voor Christus wordt gebruikt. (de Egyptenaren wikkelden de mummies in linnen). Doordat de bodem in Frankrijk in de grootste hoeveelheden wordt geteeld, heeft het Franse merk Focal er geen moeite mee om deze te bemachtigen.

Het luidsprekerrooster beschermt de luidsprekers, maar naar onze mening zien de luidsprekers er beter uit zonder de roosters. Behalve aan de buitenkant draagt ​​het rooster ook bij aan een helderder en gedetailleerder geluid. De roosters zijn magnetisch bevestigd aan de luidsprekers en zijn uiterst eenvoudig te verwijderen of te bevestigen.

De glanzend zwarte kleur is erg elegant, maar iets moeilijker te onderhouden omdat er gemakkelijk vingerafdrukken op blijven zitten en daarom moeilijker schoon te maken zijn.

Samenvatting

Bas

De bas is erg goed gezien het formaat van deze speakers. Het heeft veel kracht en een redelijke verlenging. Als je echter meer kracht wilt, kun je de grotere broers en zussen in de serie kiezen.

Middenbereik

De middenbereiken zijn vooral goed voor de 906, en dit is misschien wel het sterkste punt van de luidsprekers. De middelste bereiken zijn gedetailleerd, echt, verfijnd en vertegenwoordigen tegelijkertijd muziek.

Hoge tonen

De hoge tonen zijn ook redelijk goed, maar niet perfect. Het detail en de levendigheid zouden zeker helpen, maar de Aria 906 biedt nog steeds een zeer aangename geluidsbeleving.

Geluid

Het geluid is zeer gedetailleerd en natuurlijk, echt.

Stage beeld

Bij deze speakers past het podiumbeeld bij hun formaat. Voldoende breedte en diepte en hoogte. De diepte kon soms nog beter zijn, maar over het algemeen waren we tevreden.

Vergeleken met zijn grotere broers

De grotere leden van de Aria-serie bieden een krachtiger geluid, met een breder podium en bas, meer vermogen en een betere helderheid in het middenbereik.

Als je op zoek bent naar een speaker in een grotere ruimte, dan is het aan te raden om voor grotere modellen te kiezen, maar de Aria 906 is ook uitstekend, zeker in kleinere ruimtes.

Vonnis

We ontdekten dat deze luidspreker een zeer goede geluidskwaliteit biedt in zijn prijsklasse. Het heeft een aantrekkelijk exterieurontwerp en de combinatie van neutraliteit en dynamiek maakt het geluid erg aangenaam, muzikaal en verfijnd.

Voor- en nadelen van de Focal Aria 906

Voordelen: goede bas, met de juiste controle, kracht en de juiste diepte voor de grootte, gedetailleerd en vloeiend middenbereik, goed uitgebreide hoge tonen, voldoende detail, redelijk goed breed podiumbeeld, redelijke prijs

Nadelen: de hoge tonen kunnen iets helderder zijn.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts