We hebben de Focal Shape 65 studiomonitor getest!

Onder de near-field-monitoren vallen de Shape 65 actieve tweeweg-studiomonitorluidsprekers in de betaalbare categorie en worden ze beschouwd als de referentieluidspreker in de Focal Shape-serie.

Als je de Shape-serie luidspreker leuk vindt, maar deze voor een lagere prijs of in een kleiner formaat wilt, kan Focal kiezen tussen de Shape 40 en de Shape 50. De Shape Twin heeft twee drives. De Shape-serie zelf vormt de kern van het studio-aanbod van Focal, met Alpha-modellen die instapprestaties bieden en de SM6 en SM9 meestal tot de topcategorie behoren.

Ontwerp

Focal_Shape_65-Studio-Monitor-Paar

Deze monitoren zijn niet goedkoop, maar kwalitatief hoogstaand vakmanschap heeft een prijs. Ook het smetteloze oppervlak van de MDF-kast en het walnootfineer duiden op premium kwaliteit. De Shape 65 is praktisch en aantrekkelijk. De zijpanelen zijn voorzien van dubbele passieve radiatoren in plaats van een reflexpoort waardoor de monitoren direct tegen de muur kunnen worden geplaatst.

De Focal speaker kan op een standaard, muur of plafond worden gemonteerd. Aan de achterkant en onderkant van de monitor zijn bevestigingsmogelijkheden, waardoor de Shape 65 vrijwel overal kan worden geplaatst.

Het is echter belangrijk op te merken dat dit close-upmonitors zijn die zijn ontworpen om in kleinere kamers te luisteren. Alleen omdat deze bovenop een enorme hal kunnen worden gemonteerd, wil nog niet zeggen dat ze dat zouden moeten doen.

Kenmerken van de Focal Shape 65

De Shape 65 heeft een frequentierespons van 40Hz tot 35kHz en meet 35,5 x 22 x 28,5 cm en weegt 8,5 kg. De maximale geluidsdruk is -SPL 109 decibel, het vermogen is 105 watt.

Focal heeft ook nagedacht over het produceren van de speaker met een optimale geluidskwaliteit op verschillende luisterposities. Neem bijvoorbeeld de 25 mm aluminium-magnesium tweeter. Het ‘M’-profiel van deze omgekeerde dome-tweeter betekent dat hij nog minder controleerbaar is dan een normale omgekeerde dome, wat op zijn beurt meer flexibiliteit biedt voor de luisterpositie. Bovendien zorgt de “M” voor een grotere stijfheid van de koepel, waardoor ongewenste vervormingen worden verminderd.

Daaronder bevindt zich een midden- en basunit van 16,5 cm – vergeleken met de Shape 40 10 cm en de Shape 50 12,5 cm – met een vlas sandwichconus. Het is een combinatie van materialen die Focal al sinds 2013 gebruikt en bij deze techniek worden hoogwaardige vlasvezels omgeven door twee dunne glasvezels. Deze materialen bieden een hoge interne demping en stijfheid, terwijl vlas twee keer zo licht is als glasvezel. Zoals Focal hieronder uit Frankrijk inkoopt, kan dit ook helpen de kosten voor zowel het bedrijf als zijn klanten te verlagen.

Shape_speaker

Voor deze luidspreker gebruikt de fabrikant ook Focal Neutral Inductance Circuit-technologie, die een geoptimaliseerde Faraday-ring gebruikt om de inherente instabiliteit van het magnetische veld te overwinnen. Het Tuned Mass Damper-netwerk heeft een paar buisvormige ringen die zijn ontworpen om de dynamiek te stabiliseren en conusvervorming te voorkomen. Binnenin bevinden zich een paar Klasse A / B-versterkers die 80 W vermogen leveren voor de midden / diepe basaandrijving en 25 W voor de tweeter.

Achterkant van de Shape 65 studiomonitor

Aan de achterkant van de Shape 65 vind je gebalanceerde XLR- en ongebalanceerde RCA-ingangen – wat betekent dat je technisch gezien elke bekabelde bron op de monitor kunt aansluiten – evenals een hoogdoorlaatfilter en een instelbare crossover (tot 160 Hz). Er zijn ook knoppen om de lage en hoge tonen aan te passen, maar het is vermeldenswaard dat dit allemaal handmatig wordt bediend.

Geluid

Shape 65 vereist minstens 10 uur “opwarmen” voor gebruik. Tijdens het testen werden de monitoren gekoppeld aan een Arcam-versterker. We hebben het Shape 65-luidsprekerpaar in een kleine studio geprobeerd. De akoestiek van de studio was prima, aangezien we hier eerder een akoestische behandeling hadden ondergaan. Op de wanden werden diffusorfrontpanelen, kubusdiffusers en houtmembraangeluidsabsorberende panelen geplaatst. Omdat er aan één kant van de studio nogal wat ramen zijn, kunnen de reflecterende eigenschappen van de glasoppervlakken een probleem zijn, daarom zijn er geluidwerende akoestische gordijnen voor de ramen geplaatst. In een geluidsstudio is het hanteren van akoestiek essentieel als je het perfecte resultaat wilt. Alleen materialen met een hoge dichtheid, een flexibele structuur en een bepaald gewicht zijn hiervoor geschikt. Hoewel piepschuim of sponsmaterialen voor veel mensen een voor de hand liggende oplossing lijken om de akoestiek te verbeteren vanwege hun lage kosten, verminderen we in werkelijkheid alleen het geluid met hen omdat ze geen diepe geluiden kunnen absorberen.

Het geluid van de Shape 65 was helder en nauwkeurig, en deze monitoren zijn uitzonderlijk gedetailleerd voor zowel middentonen als hoge tonen.

Stereobeeldvorming is ook goed, M-vormige tweeters zijn buitengewoon veelzijdig voor de luistersituatie, en dit is een zeer gunstige eigenschap omdat ze in een kamer of studio kunnen worden geplaatst. Er is geen krachtige bas, maar wat het is is percussief en strak, de hoge tonen zijn iets te gevoelig. De dynamiek van de Shape 65 is vrij laag, maar voor studiomonitors is dat niet zo verwonderlijk.

Mocht het als muzikant of producer belangrijk zijn dat de speaker het mixen niet stoort, dan is deze speaker een ideale keuze. Het laat het muziekmateriaal klinken om zijn echte geluid te behouden.

Samenvatting

De detailniveaus zijn uitstekend, en zelfs aspecten als gevoelige hoge tonen en dynamiek kunnen door veel muzikanten en producers worden genoten. De basgeluiden zijn strak, maar iedereen die wil rommelen, moet niet voor dit model kiezen. We waren ook tevreden over de nauwkeurigheid. Misschien wel het grootste positieve punt is dat het in alle luistersituaties een ideaal geluid biedt en talloze plaatsingsmogelijkheden biedt.

Geschreven door Róbert Polgár

Similar Posts