IK Multimedia iLoud MTM studiomonitor review

De iLoud MTM is een ideale keuze voor wie op zoek is naar een compacte studioluidspreker voor professioneel mixen, of voor wie weinig ruimte heeft om de luidspreker te plaatsen. Klinkt rijk aan details, ook geweldig voor thuisstudio’s.

Kenmerken van IK Multimedia iLoud MTM

ik-multimedia-iloud-mtm-studio-monitor-pair-review

Type: 2-weg/3 speakers met twee versterkers, digitaal gestuurde studiomonitor
LF-drives: 2 x 3,5” polypropyleen, custom center speaker
HF-drive: 1 ”lage vervorming, zijden dome-tweeter in de achterste kamer
Akoestisch ontwerp: DSP afgestemde basreflex
Aantal versterkers per speaker: 2
Versterkertype: Hoge efficiëntieklasse D.
Totaal vermogen: 100 W RMS
LF-vermogen: 70 W RMS
HF-vermogen: 30 W RMS
Crossover-type: lineaire fasevariabele volgorde
Kruisfrequentie: 3,1 kHz
Frequentietransmissie: 50 Hz tot 24 kHz +/- 2dB (40 Hz -6 dB indien niet geschikt, -3 dB indien cal)
Faserespons: Het systeem blijft coherent binnen +/- 15° tussen 200 Hz en 20 kHz
Gevoeligheid voor + 4dBu: Het 0dBu-signaal genereert 100 dB SPL bij 1 m
Gevoeligheid voor -10dBV: 100 dB SPL @ 1 m voor -11dBu-signaal
Maximale SPL @ 1 m, weergave van één luidspreker op de as: 103 dB van 200 Hz sinusgolf, 95 dB op 100 Hz sinusgolf, 93 dB roze ruis
Positie-instelling: handmatige schakelaars voor LF-verlenging, LF-trim, HF-trim, bureaupositie
LF extension: switch Stelt het -3dB punt van de frequentierespons in op 40, 50 of 60 Hz
LF-schakelaar: Lage plank, + 2dB of -3dB vanaf 100 Hz omlaag
HF-schakelaar: hoge plank, + 2dB of -2dB vanaf 8 kHz en hoger
Desktopschakelaar: -4dB bij 160 Hz en + 1dB bij 1,8 kHz
Kalibratie: volautomatische en ingebouwde digitale kalibratie, inclusief microfoon
Meetmicrofoon: ronde, op Mems gebaseerde precisiemeetmicrofoon
Volledige DSP-controle
Aansluitingen: 1x gecombineerde XLR-1/4”TRS gebalanceerde ingang; 1/8 ”TS ARC-microfooningang, 1 type B USB (alleen service), AC POWER-aansluiting
Stroombehoefte: 90-240 V AC, automatisch bereik, 50 of 60 Hz, 120 W maximaal verbruik

De iLoud MTM is een compacte, actieve studiomonitor. De afmeting is 264x160x130mm en weegt slechts 2,5 kg. De iLoud MTM is voorzien van een linearisatiesysteem dat realtime prestatieverbetering biedt voor geweldig geluid. Het speciale ontwerp zorgt voor een optimale, gelijkmatige klank, wat een van de basisvoorwaarden is voor een goede akoestiek. Met zijn compacte afmetingen past hij praktisch overal. Door de rubberen zool kan de speaker horizontaal worden geplaatst. De iLoud MTM kan tot 20 graden worden gekanteld wanneer deze op tafel wordt geplaatst.

U kunt kiezen uit drie kalibratie-instellingen. Het eigen ARC-kalibratiesysteem van IK gebruikt een meetmicrofoon om de ruimteakoestiek te compenseren.
Hij heeft een totaal vermogen van 100 W en een maximale geluidsdruk van 103 dB. Dankzij de on-board DSP is het geluid van de speaker natuurlijk en realistisch. Produceert stevige bas.

De luidsprekers zien eruit als driewegmonitoren, maar hebben eigenlijk tweeweg/drie luidsprekerinstellingen, dus het bevat twee middenluidsprekers en één tweeter. Dit ontwerp zorgt voor een geluid dat vermoeidheid van de oren minimaliseert. Andere bedrijven, zoals Genelec en Pioneer, gebruiken ook coaxiale ontwerpen waarbij de tweeter zich in het midden van de subwoofer bevindt. Hier bevinden de middensubwoofers zich aan weerszijden van de tweeter om een ​​vergelijkbaar ontwerp en effect te bieden.

Subwoofers worden midrange speakers genoemd, dus je zou kunnen denken dat subwoofers niet intens genoeg zijn. In werkelijkheid zijn ze echter ontworpen met een basversterking tot 40 Hz, en wordt het Physical Response Linearization (PRL)-systeem van IK gebruikt om “een gebalanceerd en duidelijk dieptepunt te bereiken”.

Automatische kalibratie

De IKM gaat er prat op dat de luidsprekers volledig vlak en neutraal zijn in respons, maar in feite kan de frequentierespons door kalibratie worden aangepast aan de kamer, wat betekent dat ze een nauwkeurig, vlak geluid leveren, ongeacht de kamer.

Deze instellingen zijn heel eenvoudig te maken op MTM studiomonitors. Sluit eenvoudig de meegeleverde ARC-referentiemicrofoon aan op de achterkant van de luidsprekers en plaats deze op de gewenste luisterpositie. Houd de knop ingedrukt en elke luidspreker zal zichzelf onmiddellijk kalibreren om te proberen een respons te geven die de akoestiek van de kamer compenseert. Het proces duurt minder dan 30 seconden. Voor een perfecte akoestiek is het natuurlijk absoluut noodzakelijk om de wanden van de ruimte akoestisch te behandelen, zeker in het geval van een studio. Speciale geluidsabsorberende panelen en diffusors die speciaal zijn ontwikkeld voor akoestische doeleinden zijn vereist. Alleen met de juiste studio-akoestiek kun je geluidsmaterialen produceren die in elke ruimte ideaal klinken.

Geluid

iloud-mtm-luidspreker

We hebben de speakers getest in een piepkleine thuisstudio. Gelukkig was de akoestiek van de studio ideaal omdat akoestische geluidsabsorberende panelen van leermembraan en QRD-diffusors op de muren werden geplaatst. De compacte IK Multimedia-monitoren klonken ingetogen in vergelijking met de breedte en diepte van de grotere, drieweg Dynaudio Core 59-monitoren, hoewel de percussieve diepten niet ontbraken. We hoorden uitgebreide klanken, zijdezacht, strakke middentonen en gecontroleerde bas. Vergeleken met de veel goedkopere JBL’s zijn MTM’s veel duidelijker in het middensegment.

Vonnis

Dit kleine paar studiomonitoren bleef qua geluid helemaal niet achter bij de grotere modellen. Door zijn grootte kan hij gemakkelijk worden ondergebracht, zelfs in zeer kleine studio’s. Het geluid is absoluut geschikt voor studiowerk, neutraal genoeg. Het geluidsveld is iets minder breed dan op grotere monitoren, maar dat is niet erg. De bassen werden gecontroleerd. Met behulp van het kalibratiesysteem kunnen we het geluid verder optimaliseren. Over het algemeen is dit een geweldige kleine luidspreker die we iedereen van harte aanbevelen.

Geschreven door Robert Polgár

Similar Posts